TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Trakya'da direnen işçilerle buluştu: 'Bu düzen patronların düzeni, yıkacağız!'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Trakya'da direnen işçilerle buluştu: 'Bu düzen patronların düzeni, yıkacağız!'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve beraberindeki partililer, Trakya bölgesinde işçi direnişlerine ziyaretlerde bulundu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve beraberindeki partililer, Trakya bölgesinde devam eden işçi direnişlerine ziyaretlerde bulundu.

BEL KARPER İŞÇİLERİ 34 GÜNDÜR GREVDE

Sendikal hakları için direnen ve 34 gündür grevde olan Bel Karper işçilerini ziyaret etti. Tekirdağ'ın Çorlu Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan Bel Karper fabrikasında işçiler toplu sözleşme için çoğunluğu sağlamasına rağmen, fabrika yönetimi sendikanın sözleşme yetkisini tanımamıştı. Mahkemeye taşınan olayda, mahkeme de sendikanın sözleşme yetkisini onaylamış ancak fabrika yönetimi toplu sözleşme masasına oturmadığı gibi ilk önce sendikanın işyeri temsilcisini, hemen ardından da 12 işçiyi Kod-29 ile işten atmıştı.

TİP heyetinin ziyaretini karşılayan Tek Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, işçilerin 6 yıllık sendikalı olma mücadelesinde, yargının ve yasaların karar vermesine rağmen sendikalı olma haklarına saygı duyulmadığını belirtti. Patronun grev kırıcılığı yapma amacıyla yabancı ve taşeron işçi aldığını ve bölgedeki kolluk kuvvetleri ve mülki amirliklerin şikayetlerini dikkate almadıklarını söyleyen Durdu, "Buna rağmen işçilerin bu bölgedeki umudu olmaya, mücadele etmeye devam ediyoruz. Sizlere tekrar Tek Gıda İş Sendikası olarak hoş geldiniz diyoruz" diye konuştu.

'GREV ÇADIRLARININ OKULA DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR'

Grevdeki Bel Karper işçilerine yapılan destek ziyaretinde konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş sözlerine "İyi ki varsınız" diyerek başladı. Baş, "Genelde işçiler grev yaptığında, direniş yaptığında, onlara desteğe gidiyor gibi algılanıyor ama aslında biz sizden destek almaya geldik" diyerek "Sevgili kardeşlerim, siyasetçilerin bir huyu var biliyorsunuz. Geliyorlar, her şeyi çok biliyor siyasetçiler. Her şeyin uzmanı onlar ve halka ne yapması gerektiğini anlatıyorlar. Bu böyle devam ettiği sürece memleketteki hiçbir şey düzelmez. Tam tersini yapmamız lazım.

Türkiye'nin ne durumda olduğunu, Ankara'da, Meclis'te, masa başında, televizyon ekranlarında, gazetelerde tartışmak yerine doğrudan emeğiyle alınteriyle yaşayan insanların ne halde olduğunu, onlarla birlikte nefes alıp vererek göreceğiz. O yüzden ben size, "Ülke şöyle, buraya gidiyor, iktidar bunu yapıyor" filan bunların hepsini bir kenara bırakarak konuşuyorum. Memleketin ne halde olduğunu, hakkı için mücadele eden insanların ne halde olduğunu, insanların hakkı için mücadele etmek zorunda olduğunu siz zaten yaşayarak görüyorsunuz. Dolayısıyla "ne yapmalıyız"ı konuşmamız lazım. Bu memlekette bu lanet olası düzen, bu para babalarının, patronların düzeni nasıl değişecek, bunu konuşmamız lazım. O açıdan Türkiye'nin neresinde bir grev çadırı varsa oraların bir okula dönüşmesi ve oralarda öğrendiğimiz şeylerin de bütün Türkiye'ye yayılması gerekiyor"  ifadelerini kullandı.

'TİP SONUNA KADAR BU ARKADAŞLARIMIZIN YANINDA OLACAK'

3 yıllık milletvekilliği süresince Meclis'te alınteriyle yaşayan insanların çıkarına 'bir yasa' bile çıkadığını vurgulayan Erkan Baş, "Ankara'da çıkan her yasa işçinin, emekçinin, yoksulun cebinde kalan son kuruşu almak için çıkarılan yasalar. En küçük bir umut olmadığını maalesef üzülerek ama gerçeği söylemek zorunluluğu ile paylaşılması lazım. Yapılması gereken şey tam da sizin yaptığınız. En küçük bir hakkı kazanabilmek için bile atölyede, tezgah başında omuz omuza olduğun arkadaşınla gücünü birleştireceksin, örgütleneceksin ve hakkını almak için mücadele edeceksin" dedi.

Emekçilere çile çektirenlerin hesabını mutlaka ödediğini vurgulayan Erkan Baş, "Ben buraya size söz vermeye geldim. Burada sürdürdüğünüz mücadelede elimizden geldiğince yanınızda olacağız. Ama biz şunu yapmayacağız arkadaşlar: Burada nutuk atıp, "Şöyle yapacağız, böyle yapacağız" diyip Ankara'ya gittiğimizde bunu unutup hayatımıza devam etmeyeceğiz. Tam tersini yapacağız" diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Türkiye İşçi Partisi olarak milletvekillerinden üyelerine bütün parti örgütümüzle burada direnen işçilerin yanındayız. Buranın patrorunu, o patronun uluslararası temsilcileri, kaymakam, vali, emniyet müdürü, Çalışma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanı, kim varsa hepsi duysun, bu işçiler asla ama asla yalnız kalmayacak. Türkiye'nin her yerindeki işçi dostları, kardeşleri ve onların partisi Türkiye İşçi Partisi sonuna kadar bu arkadaşlarımızın yanında olacak, söyleyeceğimiz tek şey budur"

'DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN GREVE ÇIKTIK'

İleri'ye konuşan bir işçi ise, 34 gündür grevde olduklarını ifade ederek, "Şu an biz daha iyi bir gelecek için ekmeğimizin peşindeyiz. Çoluğumuza çocuğumuza daha iyi günler göstermek amacıyla greve çıktık. Tek Gıda İş arkamıza, hiçbir sıkıntımız yok. En kısa zamanda anlaşmak ümidiyle" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grev çadırına geçildi. Erkan Baş, işçilerle sohbet etti ve taleplerini dinledi.

ERKAN BAŞ DİRENEN ADKOTÜRK İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Trakya bölgesinde işçi direnişlerine ziyaretlerde bulunun TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve beraberindeki partililer, Tekirdağ'ın Çerkezköy O.S.B.'de sendikal baskılara ve Kod-29 ile işten çıkarmalara karşı 15 Nisan’dan bu yana direnen Adkotürk işçilerini ziyaret etti. 

İşçilerle sohbet eden Baş, Meclis'te çıkan her yasanın patronların lehine çıktığını belirterek, "Şimdiki pandemi krizi her şeyin bahanesi. Sanki bizim için çıkmış bu hastalık. Çok kazandıkları zaman "Ben bu parayı işçiyle paylaşayım" diyen yok. Ama işler kötü gittiği zaman, 'Biraz zarar ediyoruz' ayağı yaptıkları zaman ya işçinin maaşını düşürüyorsun, ya işçiyi sigortasızlaştırıyorsun ya işçiyi işten çıkarırsın" dedi.

İşçilerle konuşmasında örgütlenmenin önemine dikkat çeken Baş, "Bizim buna karşı bir tane silahımız var arkadaşlar, 2-3 yüzyıldır bu iş böyle devam ediyor. Buna karşı tek silahımız örgütlenmek. İşçi arkadaşlar yan yana gelecekler" diye konuştu.

Direniş çadırında işçilerle sohbet eden Erkan Baş, onların taleplerini dinledi.

TİP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ DİRENEN HAKAN PLASTİK İŞÇİLERİYLE BULUŞTU

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Tekirdağ Çerkezköy'de bulunan Georg Fischer Hakan Plastik fabrikasında Türkiye Petrol Kimya ve Lastik Sanayicileri Sendikası ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Petrol Kimya ve Lastik Sanayicileri Sendikası (Lastik-İş) arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkan işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Ziyarette konuşan Erkan Baş, "Her yerde söylediğim şeyleri söyleyeceğim. İşçiler zaten direnerek kendi sözünü söylerken çok fazla laf etmek bize yakışmaz. Mesele basit arkadaşlar,  memleketin tepesine bir avuç sermayedar, bir avuç para babası çökmüş. Son 20 yıldır Türkiye'de her şey değişiyor bir şey hiç değişmiyor: Türkiye'nin tepesindeki yüzde 1  her gün daha fazla zengin oluyor, her gün sevetlerine servet katıyor. Onların bütün zenginliklerini yaratan biz bu ülkenin işçileri, emekçileri yoksullaşıyoruz. Böyle bir düzen kurmuşlar. Bu düzeni yıkacağız"  ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından direniş çadırına geçilirken, TİP Genel Başkanı işçilerle sohbet ederek taleplerini dinledi.