TİP Genel Başkanı Erkan Baş: TBMM AKP'nin, Saray'ın oyuncağı mıdır?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: TBMM AKP'nin, Saray'ın oyuncağı mıdır?

Partisinin haftalık basın toplantısında konuşan Baş, "Memleketin yüzlerce sorunu Genel Kurul'da bir kez olsun gündeme bile gelmemişken, EYT'lilerin sorunları, açlık ve sefalet içinde yaşamak zorunda kalan emekçilerin sorunları tartışılmıyorken, günde 16 saat çalışmak zorunda kalan işçiler tatil yapamıyorken Meclis’in fiilen tatil edilmesinin akla mantığa uygun hiçbir yanı yoktur" ifadelerini kullandı.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, AKP’nin Meclis’i fiilen tatil etmesine tepki gösterdi. Baş, “TBMM, AKP'nin, Saray'ın oyuncağı mıdır? İstedikleri zaman çalıştıracakları, istemedikleri zaman tatil edecekleri bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değil“ dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ana Bina’da, partisinin haftalık basın toplantısında konuştu. Baş’ın gündeminde grev kararı alan metal işçileri, AKP’nin ‘mega’ rant projesi olan Kanal İstanbul inadı ve Meclis’i fiilen tatil etme girişimi vardı.

TİP Genel Başkanı, metal işçilerinin grev kararıyla ilgili “Metal patronları, büyük şirketler artan işsizliğe ve AKP iktidarının grev erteleme hukuksuzluğuna sığınarak metal işçilerini teslim alabileceklerini sanıyorlar. Buna en iyi yanıtı miting alanında 5 Şubat’ı grev ilan eden işçiler verdi” derken, Kanal İstanbul projesiyle ilgili ise “AKP-MHP ittifakı iktidarda kalabilmek için Küçükçekmece Lagünü’nü, Kuzey Ormanları’nı, Marmara ve Karadeniz’i inşaat, maden ve ulaşım patronlarına peşkeş çekiyor” ifadelerini kullandı.

Baş, AKP tarafından Genel Kurul çalışmalarının engellenme girişimlerine ise “TBMM, AKP'nin, Saray'ın oyuncağı mıdır? İstedikleri zaman çalıştıracakları, istemedikleri zaman tatil edecekleri bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değil“ şeklinde tepki gösterdi.

METAL İŞÇİLERİ GREVİ

TİP Genel Başkanı’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

- “Biz de cumartesi günü metal işçisi kardeşlerimizle birlikte alanlardaydık. Fabrikalardan kalabalıklar haline meydanlara inen, sadece kalabalıklarıyla değil kararlılıklarıyla da dikkat çeken tüm metal işçisi kardeşlerimizi selamlıyorum.”

- “Metal patronları, büyük şirketler artan işsizliğe ve AKP iktidarının grev erteleme hukuksuzluğuna sığınarak metal işçilerini teslim alabileceklerini sanıyorlar. Buna en iyi yanıtı miting alanında 5 Şubat’ı grev ilan eden işçiler verdi.”

- “Metal işçileri haklıdır. Metal işçilerinin bu haklı mücadelesinde sonuna kadar yanında duracağız. Metal işçileri haklıdır, çünkü metal sektörü çok geniş bir alanı kapsayan ve Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden bir tanesidir. Ekonominin 3’te 1’ini oluşturan bu sektörde İstanbul Sanayi Odası rakamlarına göre, 500 büyük sanayi kuruluşu içerisindeki en büyük 10 şirketin 9 tanesi metal sektöründe faaliyet gösteriyor. Özetle, metal patronları servetlerine servet katarken, işçi kardeşlerimizi açlık, sefalet ve yoksulluk koşullarına mahkum bırakmak istiyorlar.”

- “MESS’in yüzde 6,5’luk komik zam teklifinin kabul edilmesi mümkün değil. Daha sonra küçük bir düzeltme yaparak yüzde 9’a çıkardılar ama hala Türkiye’deki gerçeklikle en ufak bir paralellik bile taşımıyor.”

‘İŞÇİLERE RESMİ ENFLASYON DAYATMASI YAPILIYOR’

- “Burada önemli gördüğümüz nokta, resmi enflasyon rakamlarının işçilere dayatılmak istenmesi. Açıkçası işçiler zaten TÜİK’in açıkladığı rakamlara itibar etmiyorlar ama son dönemde hiç inandırıcılığının kalmadığını ve gerçek enflasyon, yani işçilerin yaşadığı enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı enflasyon arasındaki makasın çok büyük ölçüde açıldığını söyleyebiliriz.”

- “İktidar ‘kriz yok’ diyor ama patronlar işçilere gelince ‘kriz var’ diyor. Gerçek şu: Üretimde ve satışlarda bir düşme var ama patronların kar oranlarında en ufak bir düşme yok. Kriz işçilere var ama patronlar kar etmeye devam ediyor.”

- “İstanbul Sanayi Odası rakamlarına göre en büyük kar yapan 1000 firmanın 328 tanesi metal sektöründe. Metal sektöründeki firmaların yüzde 92’si 2018’i karla kapatmışlar. 2019’un üçüncü çeyreğinde metal sektöründe faaliyet gösteren 10 firmanın bir yıllık toplam karı, 472 milyondan 527 milyona çıkmış.”

‘EN KÖTÜ KOŞULLAR TÜRKİYE’DE’

- “Metal sektöründeki uluslararası araştırmalara göre, en çok çalışan işçiler Türkiye’de, en az pay alan işçiler Türkiye’de, en az izin kullanan işçiler Türkiye’de, en kötü koşullar Türkiye’de…”

- “Metal sektöründe durum şu: Patronlar Avrupai bir yaşam sürsün diye, işçiler yoksul Afrikalıların yaşadığı koşullara mahkum edilmek isteniyor. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. İşçiler, aldıkları grev kararında sonuna kadar haklıdır. Tüm bu süreçte onlarla omuz omuza olmaya devam edeceğiz.”

KANAL İSTANBUL

- “İktidarın Kanal İstanbul inadı sürüyor. Bize göre iktidarın İstanbul meselesinin birkaç sebebi var; bir tanesi İstanbul seçimlerinde halktan yedikleri tokat. Bu dersi almadıklarını görüyoruz ve ‘hala İstanbul’u biz yönetiyoruz’u göstermek ve bunu bir gövde gösterisi haline getirmek için inatlaşma içerisindeler. “

- “Uyarıyoruz; halkla inatlaşmak olmaz. Halkın verdiği dersleri kavramazsanız ve yediğiniz tokadı unutursanız, halktan gelen şey daha sert bir tokat olur.

Daha sert bir halk tokadıyla karşılaşacaksınız.”

- “İkincisi; iktidar bir çöküş sürecine ve kimi projelerle, muhalefet karşısında geri adım atmama görüntüsüyle bu çöküşü engellemeye çalışıyor. Belki de olası bir erken seçimde elinde çılgın projeler varmış gibi görünmek istiyor. “

‘İKTİDARDA KALABİLMEK İÇİN PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR’

- “Fakat bunun bir sonucu var. AKP-MHP ittifakı iktidarda kalabilmek için Küçükçekmece Lagünü’nü, Kuzey Ormanları’nı, Marmara ve Karadeniz’i inşaat, maden ve ulaşım patronlarına peşkeş çekiyor.”

- “Halkımızı uyarmak ve hatırlatmak istiyoruz; bu zihniyetteki partilerin yıllar önce başlattığı özelleşme saldırılarında kamu kaynaklarımız, fabrikalarımız patronlara peşkeş çekilmişti. Halka akması gereken birçok değer, ya patronların eline geçti ya da patronların eline geçen fabrikalar kapatıldı. Şimdi elde satacak bir şey kalmayınca iktidar çareyi derelerimizi, tepelerimizi, ormanlarımızı satmakta buldu. Sadece patronlar kar etsin diye buna izin vermeyeceğiz.”

- “Halkın onay vermediği hiçbir proje hayata geçmeyecek. İktidar da bilmiyorsa öğrenecek; halktan büyük bir güç yoktur.”

MECLİS’İN İŞLEVSİZLEŞTİRİLMESİ

[ih2]

- “Başkanlık sistemine geçerken ‘Meclis’in artık daha güçlü olacağını’ iddia etmişlerdi. Aradan geçen süre bunu test etme imkanı verdi. Aradan geçen sürede ne görüyoruz? Meclis’in denetim görevi engellendi. 15 bin soru önergesi verilmiş, bunların sadece 1500’ü yanıtlanmış. Yani yüzde 90’ı yanıtsız bırakılmış. Denetim görevinin fiilen engellenmesinin göstergesidir.

- “Bu sorular milletvekillerinin halk adına sorduğu sorulardır ve yanıtlanması gereklidir ama yanıt vermiyorlar.”

‘GENEL KURUL’UN ÇALIŞMASINI ENGELLİYORLAR’

- “Bütçe görüşmeleri yoğun biçimde geçtikten sonra Meclis bir tatil kararı almıştı. Bir anda AKP’nin dayatmasıyla da olağanüstü toplantıya çağırıldı. Şimdi de normalde çalışan Meclis’i çalıştırmamak için çaba sarf ediyorlar. Genel Kurul’a katılmayarak, toplantı yeter sayısının oluşmasını engelleyerek, Genel Kurul’un çalışmasını engelliyorlar.”

‘TBMM AKP’NİN OYUNCAĞI MIDIR?’

- “TBMM AKP'nin, Saray'ın oyuncağı mıdır? İstedikleri zaman çalıştıracakları, istemedikleri zaman tatil edecekleri bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değil. “

- “Açıktan söylenmeyen ama kulislerde konuşulan bir iddia, okulların tatil olması nedeniyle meclisin de tatil olması ve vekillerin aileleriyle tatil yapabilme şansı bulması... Tamam, öğrenci kardeşlerimiz koca bir yıl çalışarak bir tatil yapmayı hak ediyorlar. Samimiyetle sormak istiyoruz, AKP'li vekiller tatil yapmayı hak edecek ne yapmışlar? Tatil yapabilecek hangi yasanın altına imza atmışlardır? Bunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz.”

MUHALEFET VEKİLLERİNE ÇAĞRI

- “Söz hakkı bile kısıtlanan halkın gerçek herhangi bir sorununun konuşulmadığı bir TBMM işleyişi öngördüklerini görüyoruz. Buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm muhalefet milletvekillerini de bunu kabullenmemeye, buna karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.”

- “Memleketin yüzlerce sorunu Genel Kurul'da bir kez olsun gündeme bile gelmemişken, EYT'lilerin sorunları, açlık ve sefalet içinde yaşamak zorunda kalan emekçilerin sorunları tartışılmıyorken, günde 16 saat çalışmak zorunda kalan işçiler tatil yapamıyorken Meclis’in fiilen tatil edilmesinin akla mantığa uygun hiçbir yanı yoktur.”

- “AKP'nin bu ülkeye dair söyleyecek hiçbir sözü olmayabilir ancak bizlerin var. Bu Meclis’te işçilerin, emekçilerin, gençlerin, yoksulların, kadınların, gündemlerinin konuşulması için bu süreyi değerlendirebilirdik. Ancak anlaşılıyor ki, mesele konuşmak değil konuşturmamak olunca Meclis’i fiilen tatil ediyorlar.”

[ih3]

MECLİS’TE TEK BAŞINA

Baş, basın toplantısının ardından Genel Kurul salonuna giderken, Meclis’in bugünkü oturumuna katılan tek milletvekili oldu.