TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Savaşa karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Savaşa karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Türkiye’nin ihtiyacı kardeşliktir. Türkiye’nin ihtiyacı barıştır. Bizler Türkiye’nin sosyalistleri, emekçileri, onurlu insanları olarak savaşa karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Biz barışı, halkların kardeşliğini, eşitliği ve özgürlüğü savunmaya; savaşa ve emperyalizme karşı en kararlı duruşu sergilemeye devam edeceğiz" dedi.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Suriye'ye yönelik yapılması planlanan askeri harekatla ilgili, Türkiye’nin ihtiyacı kardeşliktir. Türkiye’nin ihtiyacı barıştır. Bizler Türkiye’nin sosyalistleri, emekçileri, onurlu insanları olarak savaşa karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'(TBMM) Ana Bina'da düzenlenen haftalık basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Konuşmasına her hafta olduğu gibi bu haftada Türkiye genelinde devam eden işçi direnişçilerini selamlayarak başlayan Baş, "Buradan tüm işçi kardeşlerimizi selamlıyoruz. Kazanana kadar onlarla birlikte yürümeye devam edeceğiz" dedi.

'SOMALI MADENCİLERİN YANINDAYIZ'

Haftalık gündeme ilişkin açıklamalarına Ankara'ya yürüyüşleri engellenen Somalı madencilerin durumuna değinerek başlayan Erkan Baş, Türk Hukuk Tarihi'ne geçecek biçimde ellerinde resmi izin olmasına rağmen işçilerin yürüyüşlerinin yasaklandığını belirtti. Baş, "İşçi kardeşlerimizin bu haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu paylaşıyoruz. Taleplerinin derhal yerine getirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YARGI REFORMU

Baş, dün Silivri'de görülen Gezi Davası ve bugün görülen Emine Bulut davasının duruşmalarını takip ettiğini söylerken, yarın görülecek 10 Ekim Davası'nı hatırlattı.  "Bu davaları hatırlatmamızın amacı sadece bunlara dikkat çekmek ya da unutulmamasını sağlamak olarak görülmesin lütfen" diyen Baş, bir tarafatan milletvekili olarak bu davaları takip etmek zorunda kaldıklarını, diğer taraftan ise parlamentoda yargı reformu tartışmaları yapıldığını fakat ikisi arasında en ufak bir bağlantı kuramadığını söyledi. 

Baş şöyle devam etti:

"Meclis çatısı altında tartışılan bu yargı reformu ne Gezi Davası gibi absürt davalara deva olabiliyor, ne Emine Bulut gibi hayatını kaybeden sayısız kadına yönelik kadın cinayetleriyle ilgili herhangi bir girişim görebiliyoruz bu yargı reformunda, ne de Türkiye'nin başkentinde 100'ün üzerinde insanın yaşamını kaybettiği katliamın faillerinin bulunup, cezalandırılmasına yönelik bir adım atılmıyor.

Tüm bunlar ortadayken Meclis'te tartışılan yargı reformunu ciddiye almak bizler açısından mümkün değildir. Eğer bu ülkede yargı reformu yapacaksak, milyonlarca insanın bu iktidarın baskıcı politikalarına karşı kendi itirazlarını birleştirerek dile getirdikleri o büyük halk ayaklanmasını bir suç olarak değerlendiren bakışın toptan tasfiye edilmesi gerekiyor.

Bu yargı reformu paketi, Türkiye'de yargının gerçek sorunlarını çözmeye dair en küçük bir adım anlamına gelmemektedir."

'ÜLKENİN EMEKÇİ ÇOCUKLARINI SINIR ÖTESİ OPERASYONLARDA KULLANMA TEZKERESİ...'

Baş konuşmasının devamında dün Meclis'te oylanan ve kabul edilen sınır dışı harekat tezkeresine değindi. Tezkereyi, "ülkenin emekçi çocuklarını sınır ötesi operasyonlarda kullanma tezkeresi" şeklinde niteleyen TİP Genel Başkanı, partisi adına "Halkımızı savaşa, ülkemizi onursuzluğa mahkum eden bu iktidar politikalarına asla geçit vermeyeceğiz. Türkiye'nin savaşa değil, işe ve ekmeğe ihtiyacı vardır" açıklamasında bulundu.

Karşı karşıya kalınan tabloda, Saray Rejimi'nin kendi çıkarları için sürüklendiği savaşa, emekçi çocuklarının kanını dahil ettiğini söyleyen Baş, "Üzülerek izliyoruz ki ülkemiz emperyalist küstahlığın ve bunun yarattığı onursuzluğa mahkum edilmek isteniyor" dedi. ABD'nin tehditlerine iktidar tarafından verilen ciddi bir yanıt olmadığını da hatırlatan Baş, asıl meselenin Orta Doğu'yu kan gölüne çeviren emperyalistler ile Türkiye'deki iktidar sahipleri arasındaki uyumunun yeniden düzenlemesi olduğunu vurguladı.

Baş, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Bizim gördüğümüz tablo Türkiye'de insanlarımızın açlığa, sefalete mahkum edilmesiyle, ülkemizin savaşlara sürüklenmesi arasındaki doğrusal bağı göstermektedir. Türkiye’nin ihtiyacı kardeşliktir. Türkiye’nin ihtiyacı barıştır. Bizler Türkiye’nin sosyalistleri, emekçileri, onurlu insanları olarak savaşa karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Biz barışı, halkların kardeşliğini, eşitliği ve özgürlüğü savunmaya; savaşa ve emperyalizme karşı en kararlı duruşu sergilemeye devam edeceğiz."

'SAVAŞ, İKTİDARI KURTARMAYACAK'

İktidarın iç politikada yaşadığı sıkışmayı, çözülmeyi, halkta oluşan tepkiyi örtbas edebilmek için savaş politikaları geliştirdiğini belirten Baş, bir taraftan ülkenin yoksul çocuklarının savaşa sürüklendiğini, bir taraftan da bu çocukların ailelerinin işsizlik, zam ve yoksullukla başbaşa bırakıldığını ifade etti.

Erkan Baş, her ne olursa olsun iktidarın oynadığı bu savaş oyununun kendisini kurtarmayacağını söylerken, tarihten örnekler verdi.

ANKARA KATLİAMI'NIN YIL DÖNÜMÜ

Konuşmasının son kısmında, Ankara Katliamı'nın yıl dönümünde yaşamını yitiren yurttaşları saygıyla andığını dile getiren Baş, iktidarın bu katliamdaki sorumluluğunu, katliamın planlayıcıları ve uygulayıcılarını ortaya çıkarmak için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

'SELAM OLSUN TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN AYDINLIK GELECEĞİNE'

Baş konuşmasını, yarın 32. ölüm yıl dönümü olan TİP'in tarihsel lideri Behice Boran'ın "Selam olsun Türkiye'nin ve dünyanın aydınlık geleceğine" sözleriyle tamamladı.