TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Saray harcamasın, insanlar yaşasın!

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Saray harcamasın, insanlar yaşasın!

Baş, Genel Kurula "Şu kapının dışına çıktığımız andan itibaren milyonlarca insanımız ne düşünüyor, derdi ne ve biz burada ne konuşuyoruz?” diye sordu.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, hükümetin yardım toplamasına tepki göstererek, “Saray'ın 4 saniyede harcadığı parayla insanlar bir ay geçiniyor. Saray harcamasın insanlar yaşasın!” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Baş’ın konuşmasının gündeminde ülkemizde yaygınlaşan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin Meclis çalışmalarının eksikliği ve AKP tarafından ‘önlem’ adı altında atılan halk düşman düşmanı adımlar vardı.

'MİLYONLARIN DERDİ NE, BİZ NE KONUŞUYORUZ?'

Milletvekillerine “Meclis’in büyülü atmosferinin dışına çıkma” çağrısıyla konuşmasına başlayan TİP Genel Başkanı, “İnsan bütün gün bu büyük ve özel salonda bulununca sanırım buranın atmosferine kendini fazla kaptırıyor ve yaptığı işe de yabancılaşıyor” dedi. Baş, “Şu kapının dışına çıktığımız andan itibaren milyonlarca insanımız ne düşünüyor, derdi ne ve biz burada ne konuşuyoruz?” diye sordu.

‘ZAMANLA YARIŞIRKEN, DERDİMİZ BU MU?’

Halk salgınla boğuşurken, Meclis’in uluslararası anlaşmaları görüşmesini eleştiren Baş, vatandaşların sağlığı için zamanla yarışıldığı uyarısını yaptı. Baş ayrıca Genel Kurula “Bu zamanda halkın derdi bu mu arkadaşlar?” sorusunu yöneltti.

‘VATANDAŞ EVDE KALAMIYORSA, VEKİLİN EVDE KALMA HAKKI YOK'

Genel Kurulda vekil sayısının azlığına da dikkat çeken TİP Genel Başkanı, şunları söyledi:

"Başka zaman sorsak, milletvekilleri seçim bölgesinde milletin içindeler dersiniz. Şimdi benim gördüğüm büyük bir çoğunluğumuz evinde oturuyor ve ‘evde kalın’ diye video çekiyor. Evde kalmaya bir itirazımız yok ama milyonlarca insan evinde kalamıyor. Evinde kalamıyor çünkü çalışmak zorunda, evinde kalamıyor çünkü çalışmadığı zaman yiyecek ekmeği yok.

Bir yurttaşımız bile gönül rahatlığıyla evde kalamıyorsa milletvekilinin evde kalma hakkı yoktur. Milletvekilleri evinde kalmak istiyorsa önce milletin evinde kalmasının koşullarını yaratacak. Milletvekilleri evinde kalmak istiyorsa, önce evinde kalan insanın ne yiyeceğine, çoluk çocuğuna nasıl bakacağına çare üretecek."

‘YENİ BİR ‘ÇAREMİZ’ OLDU’

Hükümetin salgın karşısındaki halk düşmanı tutumuna ilişkin de konuşan Baş, Erdoğan’ın açıkladığı ‘önlem’ paketinin ne anlama geldiğini önceki Genel Kurul konuşmalarında açıkladığını anımsattı.  Erdoğan’ın duyurduğu “Milli Dayanışma Kampanyası”na değinen Baş, “Şimdi yeni bir çaremiz oldu. ‘Biz bize yeteriz’ diye bir kampanya başlatıldı ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan halka IBAN numarası gönderdi. Halka IBAN atan kim biliyor musunuz?” diye sordu.

‘SARAY HARCAMASIN, İNSANLAR YAŞASIN’

Baş, şöyle devam etti:

“2020 bütçesine göre, örtülü ödenekle 5.4 milyar TL, yedeğiyle birlikte 14.1 milyar TL, Saray giderleriyle birlikte 17.1 milyar TL’yi bir yılda tek başına harcama yetkisini verdiğiniz cumhurbaşkanı. 17.1 milyar TL! Saniyede 500 TL harcama yetkisi olan kişi milyonlarcası ayda 2300 lira asgari ücretle geçinen insanların gözünün içine baka baka, IBAN yollayıp ‘para gönderin’ diyor. Saray'ın 4 saniyede harcadığı parayla insanlar bir ay geçiniyor. Saray harcamasın, insanlar yaşasın!”