TİP Gaziantep İl Örgütü: Koronavirüs sanayi bölgelerinde kol geziyor, hükümet seyrediyor! 

TİP Gaziantep İl Örgütü: Koronavirüs sanayi bölgelerinde kol geziyor, hükümet seyrediyor! 

TİP Gaziantep İl Örgütü, kentte artan koronavirüs vakalarına rağmen işçilerin salgına karşı güvencesiz koşullarda çalıştırılmasına ilişkin basın açıklaması yayımladı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Gaziantep İl Örgütü, kentte artan koronavirüs vakalarına rağmen binlerce işçinin, gerekli tedbirlerin alınmadığı fabrikalarda ve çeşitli çalışma bölgelerinde çalışmaya zorlanmasına ilişkin basın açıklaması yayımladı.

Basın açıklamasında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan verilerde Gaziantep’in artan vaka sayısında ülke genelinde ilk üçte olduğu hatırlatılırken "Fabrikalarda gerekli önlemler alınmadan, testler yapılmadan binlerce işçi çalışmaya zorlanmakta bunun sonucunda her gün çok sayıda işçi koronavirüse yakalanmaktadır" denildi.

'İŞÇİLER ÜCRETLİ İZNE GÖNDERİLSİN'

Basın açıklamasında TİP Gaziantep İl Örgütü'nün yaptığı çalışmalar sonucu ulaşılan bilgilere yer verilirken işçiler için talepler ise şu şekilde sıralandı:

"1) Onlarca fabrikada koronavirüs hastası işçinin olduğu bilinmesine rağmen üretimin devam ettiğini,

2) Testleri pozitif çıkan işçilerin ücretsiz izne gönderildiğini,

3) Bir çok fabrikada işçilere maske dahi dağıtılmadığını,

4) Hemen hemen hiç bir fabrikada sosyal mesafe ve koruma önlemlerinin alınmadığını tespit etmiş durumdayız.

Türkiye İşçi Partisi Gaziantep İl örgütü olarak koronavirüs hastalarının bulunduğu fabrikalarda üretimin derhal durdurulmasını, işçilerin ücretli izne gönderilmesini, zorunlu üretim yapan fabrikalarda ise işçi sağlığına yönelik gerekli önlemlerin derhal alınmasını talep ediyoruz."

'İŞÇİLER ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKLARINI KULLANMALIDIR'

Açıklamada ayrıca işçilerin çalışmaktan kaçınma haklarını kullanmaları gerektiği belirtilirken "Partimiz sürecin her yönüyle takipçisi olacaktır" denildi.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Gerek Gaziantep yerel yöneticilerinin gerekse Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın üst üste yaptıkları açıklamalarda Gaziantep'te koronavirüsün katlanarak arttığını, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son yaptığı açıklamada ise Gaziantep’in artan vaka sayısında ülke genelinde ilk üçte olduğunu belirtmesine rağmen fabrikalarda gerekli önlemler alınmadan, testler yapılmadan binlerce işçi çalışmaya zorlanmakta bunun sonucunda her gün çok sayıda işçi koronavirüse yakalanmaktadır.

Türkiye İşçi Partisi Gaziantep İl Örgütü olarak yaptığımız çalışmalar sonucu ulaştığımız bilgiler durumun vehametini çok net bir şekilde ortaya koymaktadır:

1) Onlarca fabrikada koronavirüs hastası işçinin olduğu bilinmesine rağmen üretimin devam ettiğini,

2) Testleri pozitif çıkan işçilerin ücretsiz izne gönderildiğini,

3) Bir çok fabrikada işçilere maske dahi dağıtılmadığını,

4) Hemen hemen hiç bir fabrikada sosyal mesafe ve koruma önlemlerinin alınmadığını tespit etmiş durumdayız.

Türkiye İşçi Partisi Gaziantep İl örgütü olarak koronavirüs hastalarının bulunduğu fabrikalarda üretimin derhal durdurulmasını, işçilerin ücretli izne gönderilmesini, zorunlu üretim yapan fabrikalarda ise işçi sağlığına yönelik gerekli önlemlerin derhal alınmasını talep ediyoruz.

İşçi kardeşlerimiz bu koşullarda çalışmaktan kaçınma haklarını muhakkak kullanmaları gerektiğini bilmelidirler. 

Çalışmaktan kaçınma hakları:

1- İşçilerin ciddi ve yakın tehlike nedeniyle yaptığı başvuru üzerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu acilen toplanarak (kurul yoksa işveren derhal) kararını verir ve bu durumu tutanakla tespit eder.

2- Kurul veya işverenin işçilerin talebi yönünde karar vermesi hâlinde, gerekli tedbirler alınıncaya kadar işçiler, çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilir. İşçilerin çalışmadığı dönem boyunca ücret ve diğer hakları saklıdır.

3- İşçiler ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Kuruluna ya da işverene başvurmak zorunda olmaksızın çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilir ve işyerini terk edebilir. Bu hakkın kullanılması işçilerin haklarının kısıtlanmasına ya da işten çıkarılmalarına gerekçe olamaz. Örneğin işçilerden birine koronavirüs teşhisi konulması gibi virüsün işyerinde yayılmasına yol açabilecek bir durumun ortaya çıkması halinde, işçiler doğrudan çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilirler.

Partimiz sürecin her yönüyle takipçisi olacaktır.

Bizi öldüren bu düzen kaderimiz değil!

Yaşamak için sosyalizm!"