TİP: Faşizme ve ABD’ye diren Bolivya!

TİP: Faşizme ve ABD’ye diren Bolivya!

TİP, Bolivya'daki faşist-Amerikancı darbeye ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada uluslararası kamuoyu, bağımsız kuruluşlar, sendikalar ve ilerici güçler faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırılırken; Evo Morales'in ve onu destekleyen yoksullarla, yerel halklara destek ilan edildi.

İleri Haber

TİP’ten Bolivya’daki faşist-Amerikancı darbeye ilişkin yapılan açıklamada, “Türkiye’de de emekçilerin, ezilen halkların temsilcileri olarak bizler, Bolivya’nın seçilmiş Devlet Başkanı Morales’in, onu destekleyen yoksulların ve yerel halkların arkasında olduğumuzu ilan ediyoruz. Tüm uluslararası kamuoyunu, bağımsız kuruluşları, sendikaları ve ilerici güçleri faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP); Devlet Başkanı Evi Morales’in, ABD’nin arkasında oluğu faşist güçler ve askerler eliyle istifaya zorlandığı Bolivya’daki darbeye ilişkin bir açıklama yaptı. Darbedeki ABD rolünün vurgulandığı açıklamada uluslararası kamuoyu, bağımsız kuruluşlar, sendikalar ve ilerici güçler faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırıldı.

Komünist şair Nazım Hikmet’ten esinlenerek‘Yarısı buradaysa kalbimizin, yarısı Bolivya’dadır’ başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çokuluslu Bolivya Devleti’nde yoksulların, işçilerin ve yerel halkların çıkarlarını savunan Devlet Başkanı Evi Morales’in, ABD’nin arkasında oluğu faşist güçler ve askerler eliyle istifaya zorlanmasını lanetliyoruz.

20 Ekim seçimlerinden, temsil ettiği halk kesimlerinin desteğini alarak zaferle çıkan Başkan Morales’e, herhangi bir somut delile dayanmayan suçlamalar yöneltilmiştir. Zenginlerin ve elitlerin isteği, ABD güdümündeki Amerikan Devletleri Örgütü’nün kışkırtması ve faşist çetelerin sokak saldırıları ile oluşturulan provokasyon ortamında son olarak silahlı güçler devreye sokulmuştur. Bugünkü haberler, yoksulların ve yerel halkların temsilcilerine karşı yağma, baskın ve şiddet olaylarının tırmandığını göstermektedir.

ABD’de Latin Amerika’yı ‘arka bahçesi’ olarak dizayn etmeye dayalı Monroe Doktrini’nin uygulamaya konulduğu açıktır. ABD çıkarlarını tehdit eden iktidarlara karşı asker veya yargı güçlerinin kullanıldığı darbe senaryoları yakın geçmişte Venezuela, Honduras, Brezilya, Uruguay, Paraguay ve Arjantin’in de aralarında olduğu pek çok ülkede gündeme geldi. Sosyalist Küba’nın da yaptırımlarla halen açık bir saldırı altında olduğunu biliyoruz.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de emekçilerin, ezilen halkların temsilcileri olarak bizler, Bolivya’nın seçilmiş Devlet Başkanı Morales’in, onu destekleyen yoksulların ve yerel halkların arkasında olduğumuzu ilan ediyoruz. Tüm uluslararası kamuoyunu, bağımsız kuruluşları, sendikaları ve ilerici güçleri faşist darbeye karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.

Komünist şair Nâzım Hikmet’ten esinlenerek sesleniyoruz:

‘Yarısı buradaysa kalbimizin, yarısı Bolivya’dadır’

Faşizme ve ABD’ye diren Bolivya!”