TİP Doğu Karadeniz Örgütü: Yaşananlar doğal felaket değil, AKP'nin sermayeyle birlikte işlediği cinayettir!

TİP Doğu Karadeniz Örgütü: Yaşananlar doğal felaket değil, AKP'nin sermayeyle birlikte işlediği cinayettir!

TİP Doğu Karadeniz Örgütü, geçtiğimiz gün Giresun’da yaşanan sel felaketi başta olmak üzere bölgede yaşanan sel ve heyelanların arkasındaki sermaye ve AKP işbirliğine dönük basın açıklaması yayınladı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Doğu Karadeniz Örgütü, geçtiğimiz gün Giresun’da yaşanan ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin ardından bir basın açıklaması yayınladı. Son aylarda bölgede sel ve heyelanların arttığı belirtilen açıklamada, doğal yaşam alanlarının rant için yok edildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadeler aldı:

Biliyoruz ki Karadeniz’de yaşananlar doğal felaket değildir! Karadeniz’de yaşananlar AKP’nin sermaye ile birlikte işlediği cinayetlerdir!

İnsanoğlu doğanın efendisi olmadığını,  onun bir parçası olduğunu, kapitalizmin kar hırsı  uğruna unuttu. Onun bir parçası olarak onunla yaşamak yerine onu sadece para kazanabilecek rant alanı olarak gördü. Bölgemizde son yıllarda yaşanan sel felaketlerinin sebebi bu anlayıştır.

Yağmur, Karadeniz’de yaşamın bereketidir. Bu coğrafya güzelliğini ,yeşilliğini yağmura borçludur. Bölgeye yağmur hayat verir. Zaman zaman seller de oluşurdu ama bu seller yaşamı olumsuz etkilemezdi.

AKP piyasacı düzenlemeleri ile bölgemizi sermayenin saldırısına tam boy açmıştır. Bunun sonucu bölgenin ekosistemi gözle görülür bir değişime uğradı. HES’ler, madenler, taş ocakları, barajlarla bölgeye saldıran sermayenin inşaat faaliyetlerinin hunharca sürdürülmesi bölgenin jeolojik yapısında da olumsuz etkiler yarattı. Kullanılan patlayıcılar yeraltı su yollarını ve bölgenin topografikyapısını olumsuz etkiledi. Hiçbir bilimsel çalışmayı önemsemeyen, çevre ve yaşam alanlarının yok olacağını savunanların uyarılarını duymazdan gelen ve onları vatan hainliği ile suçlayan siyasi iktidar, sermayenin çıkarları uğruna bu felaketlerin ve cinayetlerinin hazırlayıcısı ve sorumlusudur.

Plansız imar yüzünden şehirler enkaza döndü. Onlarca üretici tarım yaptığı ,geçimini sağladığı toprağını kaybetti. Hasadını yapıp kurumaya serdiği fındığını selde kaybetti. Ekmeğini tarım işçiliğinden kazanan onlarca kişi sel suları ile hayatlarını kaybetme korkusu yaşadı.

Tüm bunlar kader deyip geçiştirilebilir mi?

AKP yaşananları kader olarak sunmaktadır. Yaşanan tüm bu felaketlerin sorumlusu AKP’dir. Doğanın talanına izin veren ,yaşam alanlarımızı ranta açan, yaylaları,meraları ,ormanları yok eden politikaların mimarı AKP’dir.

Doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümü imkansız olacak şekilde zarar verdiler. Hukuku ayaklar altına alarak, pandemi koşullarını da fırsat bilerek bölgede canlı yaşamını yok etmeye devam ediyorlar.

Bundan sonra ne yapmalı? Siyasi iktidar mevcut politikalarından derhal vazgeçmelidir. Çarpık kentleşmeye son verilmeli ,dere yatakları imara kapatılmalı, derelerin yataklarına bent vurulmasının önüne geçilmelidir.  Bölge canlı yaşamı tehdit eden risklere açık durumdadır. Doğaya zarar verecek tüm çalışmalar bir an önce durdurulmalıdır.

Suçlu doğa değildir. Suçlu bütün bunlara sebep olan AKP iktidarıdır. AKP politikalarına karşı, daha fazla insanımızın hayatını kaybetmemesi için tüm halkımızı doğaya ve yaşama sahip çıkmaya çağırıyoruz.

DAHA FAZLA