TİP Bilim Kurulu: OHAL Komisyonu’nun siyasi kararını tanımıyoruz!

TİP Bilim Kurulu: OHAL Komisyonu’nun siyasi kararını tanımıyoruz!

TİP Bilim Kurulu, suçsuzlukları kanıtlanmasına rağmen KHK’lı akademisyenlerin göreve iade taleplerinin reddedilmesine karşı basın açıklaması yayınladı. Açıklamada "Bizler OHAL Komisyonu’nun bu siyasi kararını tanımıyoruz ve akademisyenlerin yanındayız" denildi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bilim Kurulu, OHAL Komisyonu'nun KHK'lı Barış Akademisyenlerine yönelik ret kararlarına ilişkin basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklamasında AKP iktidarının 15 Temmuz darbe girişimini 'Allah’ın bir lütfu' olarak gördüğü belirtilirken, Türkiye'de OHAL koşulları uygulamalarına devam edildiğinin altı çizildi.

TİP Bilim Kurulu'nun açıklamasında "Barışı savunan bilim insanları, arkadaşlarımız, meslektaşlarımız üniversitelerine geri dönecek ve öğrencilerine kavuşacak. İşte o gün yeni bir akademinin kuruluşu için hep beraber kolları sıvayacağız" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz darbe girişimini Allah’ın bir lütfu gören Saray Rejimi’nin ülkeyi zapturapt altına almak üzere hayata geçirdiği hamlelerden biri KHK’larla kamu kurumlarında çalışanları kendi arzusuna göre tasfiye etmekti. Bu tasfiye harekatının en ağır yaralarından birini üniversiteler almış, aralarında “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan Barış İçin Akademisyenler’in de bulunduğu 400’ün üzerinde muhalif öğretim üyesi, FETÖ torbasına atılarak ihraç edilmişlerdi.

Ne kamuda ne özel sektörde çalışmalarına izin verilen, pasaportlarına el konan, tam anlamıyla sivil ölüme mahkum edilen KHK’lı akademisyenlerin yıllar süren direniş ve mücadelelerinin sonucunda, 2019 yılında Anayasa Mahkemesi’nden ilgili bildirinin ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi ve akademisyenlerin beraat etmesi yönünde karar çıkmıştı.

Bugün ise OHAL Komisyonu, suçsuzlukları mahkemece kanıtlanmasına karşın KHK’lı akademisyenlerin göreve iade taleplerini ardı sıra reddetmeye başladı.

OHAL Komisyonu’nun ret kararlarının hukukla bir ilgisi yoktur. Saray Rejimi’nin emriyle hareket eden komisyon AYM’nin beraat kararını hiçe sayarak tamamen siyasi bir kararla, barıştan yana olan akademisyenlerin göreve geri dönmelerini engellemektedir.

OHAL Komisyonu’nun ret kararları aynı zamanda Saray Rejimi’nin fiilen OHAL koşullarını uygulamaya devam ettiğinin de göstergesidir. Ülkeye sözde ileri demokrasiyi getirdiklerini iddia edenler, yurttaşların yasal hak ve özgürlüklerini sürekli gasp etmektedir.

Bizler OHAL Komisyonu’nun bu siyasi kararını tanımıyoruz ve akademisyenlerin yanındayız.

Bugün ne yazık ki üniversitelerin sorunu değerli hocalarının ihraç edilmesiyle sınırlı kalmıyor. Üniversite bileşenlerinin iradesini yok sayan kayyım rektör atamalarıyla, öğrencilerin, barınamadıkları, kalacak yurt bulamadıkları için üniversiteye kaydını yaptıramamasıyla, eğitimin niteliğinin her geçen gün düşmesiyle, bilimsel araştırmanın değil şirketlerle yürütülen projelerin, elde edilen patentlerin başarı ölçütü haline gelmesiyle büyük bir yıkım altında.

Biliyoruz ki çok da uzak olmayan bir gelecekte bu devran dönecek ve Saray Rejimi sona erecek. Bugün hukuksuz karar alan her kim varsa hesap verecek. Barışı savunan bilim insanları, arkadaşlarımız, meslektaşlarımız üniversitelerine geri dönecek ve öğrencilerine kavuşacak. İşte o gün yeni bir akademinin kuruluşu için hep beraber kolları sıvayacağız."