TİP Bilim Kurulu: Kayyumlar gidecek, üniversiteler rektörlerini seçecek!

TİP Bilim Kurulu: Kayyumlar gidecek, üniversiteler rektörlerini seçecek!

Melih Bulu'nun görevden alınmasına ilişkin bir açıklama yapan TİP Bilim Kurulu, tüm üniversitelerin bileşenlerine çağrı yaptı.

İleri Haber

TİP Bilim Kurulu tarafından Boğaziçi’nin kayyum rektörü Melih Bulu’nun bir gece kararnamesiyle görevden alınmasına ilişkin yapılan açıklamada, “Bu kararla iktidar geri adım atmış ve üniversiteyi yönetemediğini kabul etmiştir” denildi. Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’nden başlayarak tüm üniversitelerde üniversite bileşenlerinin, özgür seçimlerini örgütlemesi ve kendi rektörlerini seçmesi yönünde çağrı yapıldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak’taki kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu, yine Erdoğan imzalı bir gece kararnamesiyle görevden alındı.

Bulu’nun görevden alınmasına ilişkin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Bilim Kurulu bir açıklama yaptı. Kararın 6 aydır kayyum rektöre direnenlerin zaferi olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Mücadeleyi kararlılıkla, sabırla ve inatla sürdüren tüm öğrencileri, akademisyenleri, idari personeli ve direnişi destekleyen toplumsal muhalefeti saygıyla selamlıyoruz.

Bu kararla iktidar geri adım atmış ve üniversiteyi yönetemediğini kabul etmiştir.

Kayyum rektör atamasına yapılan itirazları “Her şey hukuka uygun” diyerek savunduklarında “hukuka uygun ama meşru değil” demiştik. Bugün iktidar kayyum rektörlerin değil, direnişin meşruiyeti karşısında yenilmiştir.

‘BU KAZANIM YALNIZCA BİR BAŞLANGIÇ’

Ancak bu kazanım yalnızca bir başlangıç. Mücadelemiz ise devam ediyor.

Üniversitelerin sorunu liyakatsiz tek bir Melih Bulu değildir. Akademiden yargıya, kadınların bedeninden işçilerin emeğine yaşamın her alanını tek bir adamın belirlemeye çalıştığı bu düzende bir Melih Bulu’nun gidip, yerine bir başka Melih Bulu’nun gelebileceğini biliyoruz.

Ancak başka bir Bulu da gelse direnmekten vazgeçmeyeceğiz. Üniversitelerde tepeden inmeciliği reddedecek, yeni kayyumlara izin vermeyeceğiz. Projeciliği ve hurafeleri değil, bilimi savunacağız. Üniversiteler özgürleşene dek mücadelemizi sürdüreceğiz.

‘ÜNİVERSİTELERİ KENDİ REKTÖRLERİNİ SEÇMEYE DAVET EDİYORUZ’

Şimdi hemen Boğaziçi Üniversitesi’nden başlayarak tüm üniversitelerde üniversite bileşenlerini, özgür seçimlerini örgütlemeye ve kendi rektörlerini seçmeye davet ediyoruz.

DAHA FAZLA