TİHV: Vakfın 130 bin TL'sine el koymaya çalıştılar

Türkiye İnsan Hakları Vakfı düzenlediği basın toplantısıyla vakfa yönelik baskıların arttığını belirterek iktidar karşısında topyekün bir mücadele yürütmeye karar verdiklerini açıkladı.

(İleri - Haber Merkezi) İşkence gören kişileri tedavi ve rehabilite eden Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) bir süredir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun baskısı altında. TİHV düzenlediği basın açıklamasında "Vakıf olarak, her geçen gün baskı araçlarını yenileyen siyasi iktidar karşısında topyekün bir mücadele yürütmeye karar vermiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

SGK'DAN 130 BİN TL CEZA
Haziran Direnişi sürerken SGK tarafından 18-21 Haziran tarihlerinden TİHV Genel Merkezi'nde denetim gerçekleştirildiğinin belirtildiği açıklamada "Bir arkadaşımızın Vakıfta yarı zamanlı hizmet sunduğuna ilişkin tüm ispat araçları sunulmuş olmasına, dahası ilgili denetçinin kendi inceleme tutanağında da arkadaşımızın yarı zamanlı hizmet sunumunun kayıt altına alınmış olmasına ve SGK’nın kendi kayıtlarından da arkadaşımızın başka işyerlerinde çalıştığı tespit edilebilir olmasına rağmen; SGK’nın kişinin neden tüm ay hizmet sunuyormuş gibi gösterilmediği konusundaki ısrarı gereği Vakfın yaklaşık 130 bin TL’sine el koyma yoluna gidilmiştir" ifadelerine yer verildi.

'ASLA KABUL EDİLMEZDİR'
SGK'nın kestiği para cezasının TİHV nezdinde hiçbir hükmünün bulunmadığı belirtilen açıklamada "Sadece 2014 yılında Vakfımızın 997 işkence gören insanın tedavi ve rehabilitasyonu için toplam 618 bin TL sağlık harcaması yaptığı göz önüne alındığında, söz konusu para cezası yüzlerce insanın bu hizmetten mahrum edilmesi, tarafımızdan ödenecek her bir kuruş işkence görenlerin tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinden kısıntı yapılması anlamına gelecektir ve böyle bir şey tarafımızca asla kabul edilemezdir" denildi.

'İKTİDAR KARŞISINDA TOPYEKÜN BİR MÜCADELE'
TİHV açıklamasında SGK ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını vurgulayarak "Vakıf olarak, her geçen gün baskı araçlarını yenileyen siyasi iktidar karşısında topyekün bir mücadele yürütmeye karar vermiş bulunuyoruz. Türkiye’de ve dünyada 25 yıldır onurlu bir yeri olan Vakfımızın bugüne kadar işkence gören her bir insana vermiş olduğu söze bağlı kalarak, mevzubahis cezai işlem geri alınana, hak ettiğimiz özür tarafımıza iletilene ve ilgililer hesap verene kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Demokrasi ve hak mücadelesi veren kişi ve kurumlara dayanışma çağrısında bulunan TİHV "ülke içindeki ilgili kurumlar ve fakat daha da önemlisi 1980’den bu yana bu topraklarda neredeyse 1 milyon insanın işkenceye maruz kaldığı göz önünde tutulduğunda toplumumuzun çok büyük bir kısmının geliştireceği dayanışma ortamı ile bu baskılara karşı sessiz kalınmayacağına ve dahası işkencecilerin toplum vicdanında mahkum edileceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur" dedi.