TİHV: Siyasi tutsaklar, ağır hastalar, kadın ve çocuklar serbest bırakılmalı

TİHV: Siyasi tutsaklar, ağır hastalar, kadın ve çocuklar serbest bırakılmalı

TİHV, koronavirüs etkisi altındaki Türkiye’de cezaevlerindeki duruma ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada cezaevlerindeki özgürlüğünden alıkonulan siyasi tutukluların ve yeterli yasal dayanak olmadan tutuklu bulunan herkesin serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

İleri Haber

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV); yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını etkisi altındaki Türkiye’deki cezaevlerin durumuna ilişkin açıklama yaptı. “Covid-19’un Cezaevlerinde önlenmesi için acil eylem gerekiyor” denilen açıklamada cezaevlerinin büyük risk altında olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca cezaevlerinde tutuklu bulunan herkesin sağlık ve yaşam hakkının devlet tarafından güvence altına alınması gerektiği söylendi.

‘CEZAEVLERİNDE HIZLA ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR’

Şakran Cezaevi’nde ikinci bir hekimin koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve hekimlerin temas ettiği tüm mahpuslar ve personelin en uygun koşullarda karantinaya alınması gerektiği belirtilen açıklamada “Şakran Cezaevi’nde ikinci bir hekimin de Covid-19 klinik bulgu ve ön tanısı ile hastaneye yatırılmış olması, özel olarak Şakran Cezaevi, genel olarak da tüm cezaevlerine yönelik her düzeydeki önlemlerin hızla alınması gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu önlemlerin başında, hekimlerin temas ettiği tüm mahpuslar ve personelin en uygun koşullarda karantinaya alınması, testlerinin derhal yapılması ve Avrupa İşkencenin ve İnsanlık dışı veya Onur Kırıcı Muamelenin veya Cezanın Önlenmesi Komitesi CPT’nin 20 Mart 2020 tarihli “Koronavirüs (COVID-19) pandemisi bağlamında özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilere yönelik muameleye ilişkin ilkeler bildirisi”nde yer alan önlemlerin en uygun şekilde sağlanması gelmektedir” denildi.

‘SİYASİ TUTSAKLAR, AĞIR HASTALAR KADIN VE ÇOCUKLAR SERBEST BIRAKILMALI’

Açıklamanın devamında cezaevlerindeki siyasi tutsaklar, ağır hastalar, çocuk ve kadınlar başta olmak üzere nüfusun hızla azaltılması gerektiği söylenirken “Bu kapsamda, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet‘in 25 Mart 2020 tarihli açıklamasında yer verdiği “Hükümetler şimdi siyasi mahpuslar ve sadece eleştirel veya muhalif görüşlerini ifade ettiği için alıkonulanlar da dahil olmak üzere yeterli yasal dayanak olmadan alıkonulan herkesi serbest bırakmalı” şeklindeki önerisinin de gereğinin yapılması her geçen gün daha da önem arz etmektedir” denildi.

DAHA FAZLA