Ticaret savaşında karşılıklı hamleler

Ticaret savaşında karşılıklı hamleler

ABD ve Çin arasında gerçekleşen ticaret savaşında iki ülke karşılıklı hamlelerde bulunuyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticari savaşında karşılıklı hamleler yapıldı. ABD cumartesi günü itibariyle, limanlar yoluyla ülkeye gelen Çin malları üzerinden yüzde 25'lik vergi almaya başladı. Çin'in ise, ABD'nin Huawei kararına misilleme olarak 'güvenilmez şirket ve kişiler' listesi hazırladığı ortaya çıktı.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, önceki vergi oranının kullanımı için son tarih olarak 1 Haziran’ı vermişti. Gümrük vergisindeki artış; internet, mobilya, ev aletleri ve aydınlatma ürünlerinin yanı sıra Çin'den gelen çok sayıda ara ürünü içeriyor. 13 Mayıs'ta ilan edilen Çin vergi tarifeleri belirtilen 5 bin 140 ABD ürününün yarısından fazlasına yüzde 20 ila yüzde 25 oranında ek bir oran uygulanmasını kapsıyordu. 

Daha önce Çin, 60 milyar dolar değerinde ABD menşeili ürünlerin bir kısmına vergiyle müdahale önlemleri uygulamaya başlamıştı.

Trump, Çin’i aylarca süren görüşmelerde varılan uzlaşmalara uymamakla suçlarken, Çin tarafı ithamları reddediyor. Trump kısa bir süre önce, “vergiler Çin üzerinde yıkıcı bir etki oluşturacak” demişti. 

ÇİN BOŞ DURMUYOR

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng ABD'nin piyasa hukukuna uymaksızın yapılan anlaşmaları bozması durumunda Çinli firmaların bu durumdan büyük zarar göreceğini açıkladı. Çinli yetkili ayrıca ticari faaliyetler dışı bir nedenle yapılan yaptırımların uygulanması durumunda yakın gelecekte Çin'in de misilleme yapacağını ve 'gerekli önlemleri' alacağını kaydetti.

Pekin yönetiminin bu kararı Çinli teknoloji devi Huawei'e getirilen ABD yaptırımları sonucu aldığı ve yasaklar listesini ileriki dönemlerde genişleceği düşünülüyor.

Euroasia Group firması yetkilisi Paul Triolo, Çin'in ABD'ye gönderilen bazı malların sevkiyatını durduracağını, bu ürünler arasında cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bazı önemli madenlerin ve parçaların da olacağını söyledi. Triolo ayrıca Çin'in ABD menşeili elektrikli araçların ithalatını da durdurabileceğini belirtiyor.