Ticaret Bakanlığı: Cerrahi maske en fazla 1 liraya satılabilecek

Ticaret Bakanlığı: Cerrahi maske en fazla 1 liraya satılabilecek

Ticaret Bakanlığı, koronavirüs sebebiyle satışı başlayacak cerrahi maskelerin tanesinin fiyatının KDV dahil en fazla 1 lira olabileceğini açıkladı.

Türkiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele etmeye devam ederken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Parayla maske satışı kesinlikle yasaktır'' demesinin ardından hükümetin ücretsiz maske dağıtımını düzenli ve eşit bir şekilde yapamaması tepkilere neden olmuştu. Gelen tepkiler üzerine yeni bir açıklama yapan Erdoğan, parayla maske satışlarının başlayacağını açıklamıştı. Ticaret Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamayla Covid-19 sebebiyle satışı başlayacak cerrahi maskelerin tanesinin fiyatının KDV dahil en fazla 1 lira olabileceğini açıkladı.

Hükümetin düzenli ve eşit olarak dağıtımını yapamadığı maske krizinde süreç şöyle ilerlemişti:

İlk olarak PTT tarafından yapılacağı bildirilen maske dağıtımının başvurular, sistemin ilk saatlerde yaşanan yoğunluğu kaldıramaması nedeniyle e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı.

Kısa bir süre sonra e-Devlet sisteminin de uygulamada yetersiz kalması nedeniyle iktidar yeni bir formül arayışına geçti. Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği ve İstanbul Eczacı Odası ile bir görüştürme gerçekleştirdi. Görüşmenin sonucunda maske dağıtımının ‘hızlı ve güvenli’ bir şekilde eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildi. Ancak söz konusu karar, evde kalması istenen yurttaşın dışarı çıkarak maske temin etmek zorunda kalmasına sebep olacağı için tepki çekti.

YURTTAŞLAR KOD GELMEDİĞİ İÇİN MASKESİZ KALDI

Ücretsiz maskelerin İstanbul’da eczanelerden dağıtılması kararının ardından son olarak, maske dağıtımının nasıl gerçekleşeceği tartışmaları başladı. İktidar, her yurttaşın telefonuna gelecek kodun ardından maske alabileceğini belirtirken, kod alamayan yurttaşlar mağduriyet yaşamaya başladı.

Telefonuna kod gelmediği için maskesiz kalan yurttaşların tepkileri sonucunda, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni bir açıklama daha yaptı . Koca, mesaj gelmeyen kişilerin eczaneye müracaat edildiğinde kimlik doğrulaması ile maskelerini alabileceğini bildirdi.

Yapılan açıklamalar ve sürekli değiştirilen dağıtım şekli, maske dağıtımında yaşanan aksaklıkları ve yaşanan yoğunluğun giderilmesi için yeterli olmadı.