THY kadrolarını Bilal Erdoğan şekillendiriyor

THY kadrolarını Bilal Erdoğan şekillendiriyor

Devletin birçok kurumundaki üst düzey atamalara damgasını vuran hemşerilik ilişkilerinin bir benzerinin Türk Hava Yolları’nda da var olduğu ortaya çıktı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip Lisesi’nden arkadaşı olan üç isim THY’nin yönetim kadrolarında yer aldı

THY’nin Yönetim Kurulu’nda görev alan isimlerin Erdoğan’a olan yakınlıklarının yanı sıra Ensar, TÜRGEV, KADEM gibi vakıflarla olan ilişkileri de dikkati çekti.

Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlığını yapan ve Bilal Erdoğan’ın Kartal İmam Hatip Lisesi’nden arkadaşı olan İlker Aycı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu THY’deki hemşerilik ilişkileri, kurumdaki kadrolaşmayı gözler önüne serdi.

ENSARCI YK ÜYESİ

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi İsmail Cenk Dilberoğlu, 1999 yılından 2011 yılına kadar Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti’nde yer alıyor. Dilberoğlu halen Ensar Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığı yapıyor. THY’nin bir başka Yönetim Kurulu Üyesi Mithat Görkem Aksoy’un ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pilotu olduğu biliniyor.

HEMŞEHRİSİ GENEL MÜDÜR

Kurumun genel müdürlüğünü ise Erdoğan’ın hemşerisi Bilal Ekşi yapıyor. Göreve 2016 yılında atanan Bilal Ekşi’nin kardeşi Mehmet Ekşi de THY’de Kadıköy Satış Müdürü olarak çalışıyor.

THY Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Ogün Şanlıer’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile olan ilişkileri dikkati çekiyor. 2007-2013 yıllarında İBB İştirakler Daire Başkanlığı Halk Ekmek A.Ş.’de yöneticilik yapan Şanlıer, şuanda İstanbul Medya Akademisi A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor.

Şanlıer gibi, THY Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan Muzaffer Akpınar’ın ise 2002-2006 yıllarında Turkcell’de CEO’luk yaptığı biliniyor.

FAHRETTİN ALTUN'UN EŞİ DE YK ÜYESİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun da THY Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyor. Altun, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra KADEM Vakfı’nın yönetiminde de yer alıyor.

KİRA GİDERLERİ 6 KAT ARTTI

Bunun yanı sıra, THY'de kira giderleri yaklaşık 6 kat arttı.

Kurum içi hazırlanan bilgi notunda yüksek artış gösteren giderlerin nedenlerine gerekçe olarak İstanbul Havalimanı gösterildi.

Bilgi notunda 2018 birinci çeyrek ile 2019’un birinci çeyrek döneminin giderleri karşılaştırılırken, “bina, ofis, depo ve yer kira aidatları giderlerinin” önceki döneme göre yüzde 491 (5.9 kat) artarak 4.2 milyon dolardan 25 milyon dolara çıktığı, bunun gerekçesinin de İstanbul Havalimanı olduğu belirtiliyor. 

Karşılaştırma tablosunda yer alan açıklama kısmında ise “Mart ayında 20 milyon 622 bin 429 doların İGA (İstanbul Havalimanı’nı işleten firma) kira ödemesi nedeniyle bakiye artmıştır” ifadesine yer veriliyor.