THK'dan Göcek'teki orman yangınıyla ilgili açıklama: 'Bize 'gerek yok' denildi'

THK'dan Göcek'teki orman yangınıyla ilgili açıklama: 'Bize 'gerek yok' denildi'

Göcek'te 350 hektarlık ormanlık alanın kül olmasıyla ilgili tartışılan THK uçaklarının müdahale etmeme konusuna kurumun Genel Sekreteri Rafet Yavuz açıklık getirdi. Yavuz, "İki uçağımız göreve hazırdı ama ‘gerek yok’ denildi" dedi.

Dün Dalaman’da başlayan ve gece saatlerinde Göcek’e ilerleyerek yerleşim yerlerini tehdit eden orman yangınında, Türk Hava Kurumu'nun (THK) ‘gece uçabildiği’ belirtilen gelişmiş uçaklarının kullanılmamasıyla ilgili THK Genel Sekreteri Rafet Yavuz’dan açıklama geldi. Yavuz, “İki uçağımız göreve hazırdı ama ‘gerek yok’ denildi" dedi.

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan THK Genel Sekreteri Rafet Yavuz, uçakların yangında neden kullanılmadığını anlattı. 

‘SÖZLEŞME İMKANI BULAMADIK’

Kurumun, 1985 yılından itibaren orman yangınlarına uçaklarla müdahale etmek için çalışmalarını yürüttüğünü belirten Yavuz, "Orman Bakanlığı'nın açmış olduğu ihaleler kapsamında sözleşme yapılmıştı. Olası yangınlarda 3 veya 4 merkezde uçaklarımızı hazır edip anında müdahale ediyorduk.  Fakat 2019 yılı için Orman Bakanlığı ile sözleşme imzalama imkanını bulamadık. Sebebi maliyetlerin yükselmiş olması ve ihalelerin kamuoyuna, yerli ve yabancı firmalara açık olması sebebiyle mali konularda zorluk yaşamamızdı" açıklamasını yaptı.

‘GEREK YOK’ DENİLDİ’

Dün sabah itibarıyla yangını söndürmek üzere göreve hazır olduklarını belirten Yavuz, "İki uçağımızı hazır hale getirip talimat bekledik. Ama 'Yangına müdahale edildi, ihtiyaç yok.' denildi. Gerekçe sözleşme olmaması olabilir" diye konuştu.

‘İÇİMİZ YANDI’

Yangına helikopterler ile müdahale edildiğini ama kendi uçaklarının yöntemlerinin daha farklı olduğunu, helikopterlerin haznesinin 1 buçuk ton, uçakların haznesinin ise 6 ton olduğunu ifade eden Yavuz, "Uçaklar suyu alabilecek kapasiteye sahipler. Gece de uçabiliyorlar. Orada bir sürü can var, ağaç var, tabi ki böyle bir durumda içimiz yandı" dedi.

MECLİS’E TAŞINDI

Öte yandan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuyu bugün Meclis gündemine taşıdı. Girgin verdiği soru önergesinde, “Muğla’mıza bağlı Fethiye ve Dalaman ilçelerimizde 10 Temmuz 2019 günü öğleden sonra başlayan orman yangınları ile ne yazık ki 350 hektar ormanımız küle döndü. Bu büyük yangın cennet bölgemize, canlı yaşamına ve ekosistemimize maddi manevi ciddi zararlar verdi. Bölgemizde bu ciddi yangınlar devam ederken, Türk Hava Kurumu (THK) web sitesinde; Avrupa’nın en büyük özel uçak Yangın Hava Söndürme Filosu olarak tanıtılan ve geçtiğimiz yıllarda gece gündüz yangın söndüren THK uçaklarının bu yıl THK ihaleyi kaybettiği için Ankara’da zincirli olduğu iddia edilmektedir” dedi.

THK Sekreteri Yavuz’un açıklaması bu görüşü doğrularken, Girgin, önergesinde  Tarım ve Orman Bakanı Melih Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Bu tür büyük yangınlar, ulusal güvenlik ve varlığımızı etkileyen durumlardır. Bu gibi acil ve hayati durumlarda gece gündüz operasyon yapabilen bu uçaklar devlet tarafından neden ve nasıl kullanılamaz?

2- Bu tür olağanüstü hal ve ulusal varlık ve güvenliğimizi etkileyecek durumlarda devlet ve özel sektör dahil tüm imkanların kullanılarak olaylara hızlı ve etkin müdahale edilebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturacak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

3- Yanan bölgeler yeniden ağaçlandırılacak mıdır?

4- Yanan bölgeler imara açılacak mıdır? “