THK devre dışı bırakılmıştı: Ülkenin birçok noktasında çıkan yangınlar kontrol altına alınamıyor...

THK devre dışı bırakılmıştı: Ülkenin birçok noktasında çıkan yangınlar kontrol altına alınamıyor...

Türkiye’nin 8 farklı ilinde birçok noktada yangın çıktı. Muğla, Mersin, Aydın, Adana, Antalya, Kocaeli, Kilis ve Kayseri’de yangınlarla mücadele devam ederken, soruşturmalar da başlatıldı.

İleri Haber

Türkiye’de son iki günde 53 orman yangını çıktı. Manavgat’taki yangının ardından, Antalya'nın Manavgat ilçesinin ardından Adana, Osmaniye, Muğla'nın Datça, Milas, Köyceğiz ile Marmaris ilçeleri, Kocaeli, Mersin, Elazığ, Hatay, Kırıkkale, Karaman, Kayseri, Kütahya, Aydın'ın Didim Antalya'nın Alanya ve Ankara'nın Polatlı ilçelerinde bazıları söndürülen yangınlar çıktı. 

ANTALYA

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 4 ayrı noktada orman yangını çıktı. Havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü yangın bölgesinde alevler yerleşim yerleri ve tarım alanlarına da sıçradı. AFAD, Manavgat'taki yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 122 kişinin etkilendiğini, 58 kişinin de tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

https://ilerihaber.org/icerik/manavgat-yaniyor-en-az-3-kisi-hayatini-kaybetti-128581.html

MUĞLA

Muğla’nın Marmaris ilçesi Armutalan bölgesindeki ormanlık alanda 13.05 sıralarında henüz belirlenemeyen sebepten yangın çıktı. Alevler hızla geniş bir alana yayıldı. Bölgeye çok sayıda orman ekibi ve helikopter sevk edildi. 

Marmaris Belediyesi, Twitter hesabından "Yangın tehlikesi süren İçmeler bölgesinde yaşayan vatandaşlar ve otellerde kalan tatilciler teknelerle Marmaris merkeze tahliye edildi. " duyurusunu yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris'te bir vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

https://ilerihaber.org/icerik/bir-yangin-da-marmariste-yerlesim-yerlerini-tehdit-ediyor-128605.html

ADANA

Adana’nın Kozan ilçesi Kızlarsekisi bölgesinde çıkan orman yangını nedeniyle köylerin tahliyesine başlandı. Adana Valisi Süleyman Elban, Kozan ilçesinde çıkan orman yangın nedeniyle 5 köydeki vatandaşların tahliye edildiğini, 2 köyde ise tahliye için hazırlık yaptıklarını söyledi. 

https://ilerihaber.org/icerik/adanada-orman-yangini-sebebiyle-5-koy-tahliye-edildi-128594.html

MERSİN

Mersin'in Aydıncık, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde çıkan orman yangınları havadan ve karadan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yangın nedeniyle bölgedeki bazı evler tedbiren boşaltılmıştı.

Aydıncık ile Gülnar ilçesi arasında yer alan Pembecik Mahallesi'ndeki kızılçam ormanında dün çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, sabah saatlerine kadar alevlere karadan müdahale etti.

https://ilerihaber.org/icerik/mersinin-3-ilcesinde-yangin-evler-tedbiren-bosaltildi-128601.html

OSMANİYE

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde de orman yangını ikinci gününde. Gece boyu karadan yürütülen söndürme çalışmalarına, sabah havadan destek verilmeye başlandı. Dereobası mevkisindeki yangın ise kontrol altına alındı.

https://ilerihaber.org/icerik/osmaniyede-orman-yangini-6-gozalti-128602.html

KOCAELİ

Kocaeli’nin Körfez ilçesi Yavuz Sultan Selim Mahallesi mevkiinde yangın meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ormanlık alanda bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangının söndürülmesi için bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin alevlere müdahalesini sürdürüyor. Alevlere teslim olan ormanlık alan havadan görüntülendi. 

KAYSERİ

Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı'nda dün başlayan yangın, Ulupınar Mahallesi'nde kısmen kontrol altına alındı. Yangında 45 hektar zarar gördü. Kapuzbaşı Mahallesi'ndeki yangını ise kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Gece boyu soğutma işlemlerinin devam ettiği yangın bölgesinde şiddetli rüzgar çalışmaları zorlaştırıyor.

KİLİS

Kilis'te Demirciler Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan alevler, bölgeye sevk edilen ekiplerce kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75 işçi, 8 arazöz, 3 su tankı, 3 dozer ve 10 itfaiye aracıyla yürütülen çalışmalara jandarma ve belediye ekipleri de destek veriyor.

Kilis Valisi Recep Soytürk, yangının kontrol altına alınmasına yönelik ekiplerin sahadaki çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kısa zamanda sonuç almayı arzuladıklarını ifade eden Soytürk, "Yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum yok." dedi.

https://ilerihaber.org/icerik/kocaeli-kayseri-ve-kiliste-yangin-128607.html

AYDIN

Aydın'ın Didim ilçesi Efeler Mahallesi Tekağaç mevkisindeki yerleşim yeri yakınında bulunan makilik alanda da yangın çıktı.

İZMİR’DE ORMANLIK ALANLARA GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte; valilik kararıyla yangınlara karşı ormanlara girişlerin yasaklandığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tunç Soyer, şunları kaydetti:

"Ciğerlerimizi yakan yangınları büyük bir üzüntü ile takip ediyorum. İzmir'de ormanlara girişler Valilikçe yasaklandı. Belediye ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şüpheli bir durumla karşılaşırsanız emniyetle ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ormanlarımızı birlikte koruyalım."

THK DEVRE DIŞI BIRAKILMIŞTI

2019'da Türkiye tarihinin en büyük yangınlarına müdahalede Tarım ve Orman Bakanlığı yangın söndürme uçağı kullanmayarak tepki çekmişti.

Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının yangına neden müdahale etmediği tartışmaları üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Bu uçaklar eski, bozuk, yağ kaçırıyor'' açıklaması yapmıştı.

Daha sonra THK'nin nasıl devre dışı bırakıldığı, söndürme işinin özel sektöre nasıl havale edildiğini belgeleri ile gündeme gelmişti.

THK'nin uçakları kullanılmazken, Rusya'dan uçak kiralanmıştı.

Daha sonra ise eski AKP'li Bakan Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya’dan oluşan üç kişilik kayyum atanmıştı.

Son dönemde ise eski THK yöneticilerİ, kayyum yönetiminin 11 yangın söndürme uçağı pilotu ile uçakların bakım ve onarımını yapan yaklaşık 15 teknisyeni geçtiğimiz yıl işten çıkardığını açıklamıştı. Eski yöneticiler THK’nin yangın söndürme uçaklarını uçuracak tecrübeli pilotunun bulunmadığını ve uçakların bakımı yapacak teknisyeni olmadığını vurgulamıştı.

Eski yöneticiler, şunları söylemişti:

Rusya’dan kiralanan uçaklar 10 ton su taşıma kapasiteli. THK’nin uçakları ise 4.9 ton su taşıma kapasiteli. 10 tonluk uçağın manevra kabiliyeti çok kısıtlı. Ormanlar yanarken yangın söndürme uçakları hangarlarda çürütülüyor.

Kayyum yönetimi THK’yi ele geçirmeye çalışıyor. Çünkü, kurumu bin 200 civarında gayrimenkulü var.

THK’nin ülke genelinde 400’e yakın şubesi var ve yaklaşık 350’si muhalif. Bu yüzden de kayyum yönetim şube binalarının giderlerini, elektrik, su ve internet faturalarını ödemiyor. Şubeler ise bir an evvel kongre yapılmasını istiyor. İktidar THK'nin milyonlarca lira değerindeki mülklerine çökmek istiyor.

ERDOĞAN, YANGIN BÖLGESİNDEKİ BAKANLARLA GÖRÜŞTÜ 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, orman yangınlarının kontrol altına alınması çalışmalarını yakından takip ediyor. Erdoğan, orman yangını yaşanan bölgede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda sürekli görüşerek, yangınların kontrol altına alınmasına ilişkin yürütülen çalışmalar ve gelişmeler hakkında anlık şekilde bilgi alıyor.

Yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerdeki halka geçmiş olsun temennilerini iletti. Yangınların kontrol altına alınması ve tamamen söndürülmesi için devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.

PAKDEMİRLİ: 42 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülke genelinde çıkan orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Bakan, son 48 saatte çıkan yangınlardan 42 tanesinin kontrol altına alındığını, 21 yangını söndürme çalışmalarının ise sürdüğünü duyurdu.