The Local: İsveç'in NATO'ya katılamaması utanç verici
İsveç'in başkenti Stockholm merkezli The Local haber sitesinde, Finlandiya'nın NATO'ya katılıp İsveç'in henüz katılamaması analiz edildi.
İleri-Dış Haberler
İsveç basınında, İsveç'in NATO'ya katılamaması utanç verici olarak değerlendirildi ve bu problem düzeltilemezse ittifakın zayıf gözükeceği savunuldu.
İsveç'in başkenti Stockholm merkezli The Local haber sitesinde, Finlandiya'nın NATO'ya katılıp İsveç'in henüz katılamaması analiz edildi.
"Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından onlarca yıllık askeri bağlantısızlığı terk ettiler ve aynı yoldan yürümek istediklerini ifade ederek NATO'ya katılmak için başvurdular" denilen analizde, Ankara ve Budapeşte'nin İsveç'in bu katılım başvurusunu hâlâ onaylamadığı hatırlatıldı.
'SAF DIŞI'
İsveç Savunma Araştırma Enstitüsü'nden (FOI) Robert Dalsjö'nün "Bu gecikme aylar daha sürerse, bu utanç verici olacaktır" görüşüne yer verilen analizde, bu durumun aynı zamanda NATO'nun bölgedeki savunma planlarını bozacağı iddia edildi. Buna gerekçe olarak ise "Üye olmayan devletlerin NATO'nun savunma planlarına tam olarak katılması mümkün değil ve bu, İsveç'in saf dışı kalması demek" ifadeleri kullanıldı.
Gecikmenin aynı zamanda NATO'nun İsveç'in Baltık Denizi'ndeki denizaltı filosu gibi askeri varlıklarına tam anlamıyla güvenemeyeceği anlamına da geldiği ileri sürülen analizde, "Kuzey Avrupa'da bir ihtilaf olması durumunda İsveç'in coğrafi önemi çok büyük. Gotland adası Baltık'ta “batmaz bir uçak gemisi” olarak tanımlanabilir" vurgusu yapıldı.
'İTTİFAK ZAYIFLAR'
Öte yandan ittifak içerisindeki ihtilafın çözülememesi ve İsveç'in üye olmasının sağlanamaması durumunda NATO'nun zayıflamış gözükeceğinin de altı çizilen analizde "Ukrayna krizinde ittifakın en büyük gücü, üyelerin birlikte ilerleyebilmesi ve bir arada kalabilmesiydi. Şimdiyse NATO dışındaki tek İskandinav ülkesi olan İsveç, bir çatışma durumunda Rusya'nın özel askeri çıkarları için bir alan teşkil ediyor. Böylece askeri ve güvenlik politikası kırılganlığımız artıyor" yorumunda bulunuldu.
Analizde son olarak yaklaşık iki asırdır askeri tarafsızlık politikası izleyen İsveç'in güçlü askeri kabiliyetlere sahip olmadığının altı çizildi ve askeri harcamaların da artırılması gerektiğine dikkat çekildi.