The Guardian'dan Afrin yazısı: Siviller öldürülüyor

The Guardian'dan Afrin yazısı: Siviller öldürülüyor

İngiliz The Guardian gazetesi, Afrin'e yönelik saldırıyı başyazısına taşıdı.

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, AKP'nin TSK ve cihatçı çetelerle Afrin'e yönelik başlattığı saldırıyı başyazısına taşıdı.

"Siviller bedel ödemeye devam ediyor" diye başlayan yazı, "Öldürülen siviller ve savaştan kaçan binlerce kişi" ifadeleriyle devam ediyor. Türkiye'nin Afrin'e saldırısının Suriye'de yeni ve istenmeyen ancak geniş ölçüde öngörülen bir evre olduğu aktarılan yazıda, tek sürprizin "inanılmaz derecede uygunsuz bir isim olan 'Zeytin Dalı Harekâtı" olduğu belirtildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; The Guardian'ın "Türkiye ve Kürtlerle ilgili görüş: Suriye mücadelesinde yeni bir evre" başlıklı başyazısından ilgili bölüm şöyle:

"Düşmanımın düşmanı benim dostumdur', ancak kısa vadeli kolaylıklar için kullanılabilir, uzun vadeli taahhütler için değil.

IŞİD'in sözde hilafetinin çökmesiyle birlikte kartlar yeniden dağıtıldı ve bugün 'Müttefikimin müttefiki düşmanımdır' algısı hakim.

Geçtiğimiz ay Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı terörist olarak tanımlamış, Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını söylemişti.

Bu açıklamalar Şam yönetime yönelik bir miktar yumuşayan tutumun yeniden katılaştığını gösteriyordu.

'HERKES BEKLİYORDU AMA NASIL SONUÇLANACAĞINI KİMSE KESTİREMİYOR'

Erdoğan ve Putin'in ilişkileri ise her zamankinden iyi bir noktaya gelmiş durumda.

Suriye'de farklı aktörler birbirleriyle çelişen, karmaşık çıkarların peşinde. ABD ve Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda bir uzlaşı noktası bulabilir. Ama bölgede istikrarsızlığın artması riski en azından siyasi çözüm umutları kadar yüksek.

Bu operasyonu herkes bekliyordu ama kimse nasıl sonuçlanacağını kestiremiyor."