TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Erdoğan’a seslendi: ‘Taliban rejiminin meşrulaştırılmasını kabul etmiyoruz’

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Erdoğan’a seslendi: ‘Taliban rejiminin meşrulaştırılmasını kabul etmiyoruz’

Taliban’la masaya oturma girişiminde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, “İnsanlık dışı uygulamalarla kadınlara hayatı dar eden, yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık, anlaşma yapılmasını, Taliban rejiminin meşrulaştırılmasını ve tanınmasını kabul etmiyoruz” dedi.

İleri Haber

Afganistan’ın Taliban tarafından ele geçirilmesinin ardından bir açıklama da Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu’ndan geldi.

Küresel cinsiyet eşitsizliğinde son 20 yıldır en kötü ülkeler arasında yer alan Afganistan’da yaşananları büyük bir kaygı ve öfke içinde takip ettiklerini kaydeden komisyon, “Kadınlara yönelik vahşi, insanlık dışı uygulamaları ile bilinen Taliban’ın ülkede yönetimi yeniden ele geçirmesiyle, yeni rejim altında can güvenliği kalmadığını söyleyen kadınlar, dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyor.

Afganistan’da tüm kadınlar gibi gazeteci kadınlar da büyük bir tehdit altında. Çalıştıkları basın kuruluşları tarafından ‘rejim değişti’ denilerek evlerine gönderildiklerini, can güvenliği olmadığı için işlerini yapamadıklarını, sokaklarda taciz ve tehditlere maruz bırakıldıklarını haber alıyoruz” sözlerine yer verdi.

Komisyon olarak Afganistanlı gazetecilerin ve direnen tüm kadınların yanında olduklarını kaydederek, açıklamayı şu şekilde sürdürdüler:

“Taliban’ın mesajlarını, Taliban’a sempati yaratmak gayretiyle ılımlılaştıran, militanların yıllar içinde değişen stilini manşete taşıyıp tehditlerin üstünü örten basının yaptığını değil, tüm risklere rağmen habercilik ısrarını sürdüren, kısıtlı imkanlarla gerçekleri ortaya seren Afgan kadın gazetecilerin cesaretini ‘gazetecilik’ olarak görüyoruz.

‘Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok’ açıklamasının ardından Taliban’la masaya oturma girişimlerini de açıkça ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyoruz: İnsanlık dışı uygulamalarla kadınlara hayatı dar eden, yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık, anlaşma yapılmasını, Taliban rejiminin meşrulaştırılmasını ve tanınmasını kabul etmiyoruz.

Taliban tarafından yaşamı tehdit edilen tüm kadın ve LBGTİ+ gazetecilere koşulsuz sığınma hakkı tanınmasını, Afganistan’dan ayrılmak isteyen gazetecilerin aileleriyle birlikte güvenli geçişlerinin sağlanmasını ve korunmalarını talep ediyoruz.”

DAHA FAZLA