Tez-Kop-İş'ten Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu'na çağrı: 'Salgın kontrol altına alınmadan AVM’leri açmayın!'

Tez-Kop-İş'ten Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu'na çağrı: 'Salgın kontrol altına alınmadan AVM’leri açmayın!'

Tez-Kop-İş Sendikası, AVM'lerin açılmasının gündeme gelmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve Bilim Kurulu'na çağrı yaptı. Açıklamada "AVM’ler için alınacak hiçbir önlem yeterli değildir. En önemli önlem AVM’lerin açılmamasıdır" denildi.

İleri Haber

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Kop-İş); yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını henüz kontrol altına alınamamışken, Alışveriş Merkezleri'nin (AVM) tekrar açılmasının gündeme gelmesinin ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve Bilim Kurulu'na çağrıda bulundu.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş'ın "AVM'ler, yeterli talep gelirse 11 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılabilecek" sözleri hatırlatılan açıklamada "Bu açıklamalar salgın gerçeğinin yarattığı olağanüstü riskleri dikkate alan açıklamalar değildir. Çünkü salgın normal bir seyirde ilerlemezken AVM’lerin açılması 'normalleşme' adına atılmış bir adım olmayacaktır" denildi.

Hergün binlerce kişinin geldiği AVM'lerde alınacak hiçbir önlemin yeterli olmayacağı vurgusu yapılan açıklamada "En önemli önlem AVM’lerin açılmamasıdır" ifadesine yer verildi.

Tez-Kop-İş ayrıca AVM'lerde önlemlerin ve kişisel koruyucuların yetersizliğine, yemekhanelerde ve personel servislerinde fiziki mesafenin mümkün olmadığına dikkat çekerken, "Salgın kontrol altına alınmadan AVM’ler açılmamalı ve burada çalışan yüzbinlerce işçinin iş ve gelir güvencesi mutlaka korunmalıdır" çağrısında bulundu.

Tez-Kop-İş'in açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Bakanlığınızın her gün açıkladığı gibi Dünyada ve ülkemizde küresel bir salgın halini alan Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) henüz kontrol altına alınamamış ve yayılımı sürmektedir. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 10 Mart 2020 tarihinden bu yana başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanları küresel salgına karşı canları pahasına, fedakârca mücadele etmektedir. Hepimizin isteği bir an önce salgının kontrol altına alınmasıdır. Yüksek bir yayılma özelliği olan bir virüse karşı, salgından korunmanın önemli koşullarının kişisel hijyen, “evde kalmak”, izolasyon ve fiziksel mesafeyi korumak olduğu, hem Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem de Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerince sürekli olarak dile getirilmektedir.  

Salgının ülkemizde görülmesiyle birlikte yüzbinlerce insanın çalıştığı ve milyonlarca insanın alışveriş yaptığı AVM’ler gecikmeli de olsa zamana yayılarak kapatılmıştır.

Bugün salgınının yayılımında kimi azalmalar olmasına rağmen Alışveriş Merkezlerinin (AVM) önümüzdeki günlerde açılabileceği planı gündeme getirilmektedir. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada AVM’leri 11 Mayıs tarihinden itibaren kontrollü açmaya hazırlandıkları bunun için Bilim Kurulu’nun onay vermesi gerektiği dile getirilmiştir.

Bu açıklamalar salgın gerçeğinin yarattığı olağanüstü riskleri dikkate alan açıklamalar değildir. Çünkü salgın normal bir seyirde ilerlemezken AVM’lerin açılması “normalleşme” adına atılmış bir adım olmayacaktır. Çünkü salgın kontrol altına alınana kadar tedbirli davranılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamalarda belirtildiği gibi önlemlerde en ufak bir gevşeme, duraksama ya da ihmal tabloyu tümüyle tersine döndürebilecektir. AVM’ler için alınacak hiçbir önlem yeterli değildir. En önemli önlem AVM’lerin açılmamasıdır.

Zorunlu çalışmaların yapıldığı işyerlerinde önlemlerin ve kişisel koruyucuların yetersizliğine, yemekhanelerde ve personel servislerinde fiziki mesafenin mümkün olmadığına ilişkin pek çok olumsuzluk varken bugün zorunlu mal ve hizmet üretiminin yapılmadığı AVM’lerin açılması doğru olmayacaktır. Salgın kontrol altına alınmadan, her gün binlerce insanın geldiği, yüzlerce işçinin aynı alanda yan yana çalıştığı AVM’ler, salgının yayılımı açısından ciddi risk alanlarıdır. AVM’lerin açılmasının toplum sağlığı için oluşturacağı risk ve tehlikeler kamuoyu ile paylaşmalıdır. Salgın kontrol altına alınmadan AVM’ler açılmamalı ve burada çalışan yüzbinlerce  işçinin iş ve gelir güvencesi mutlaka korunmalıdır. Buralarda çalışan işçilerin ücret ve ücrete bağlı sosyal hakları ile yürürlükteki tüm kazanımları devlet tarafından güvence altına alınmalıdır."