Teslim olan IŞİD'liler anlatıyor: Sınırı rahatça geçebiliyorduk

Teslim olan IŞİD'liler anlatıyor: Sınırı rahatça geçebiliyorduk

IŞİD'in temizlenmesinde sona gelinirken, teslim olan IŞİD'liler de nereden ve nasıl katıldıklarını anlattı. Türkiye'den katılan IŞİD'liler, cemaatlerin kendilerini yönlendirdiğini, sınırı rahatça geçebildiklerini kaydetti.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG); IŞİD'e karşı Dêra Zor'da sürdürdüğü 'Cizre Fırtınası' operasyonu kapsamında teslim olan IŞİD'liler, nereden ve nasıl geldiklerini, lojistik destek kaynaklarını anlatmaya devam ediyor. Türkiye'den IŞİD'e katılanlar sınırdaki serbestliğe dikkat çekerken, bağlı oldukları cemaatler tarafından yönlendirildiklerini kaydediyor.

Hecin Beldesi'ne bağlı Baxoz Köyü'nun daracık bir alanına sıkışan IŞİD'lilerden teslim olanlar YPG/YPJ öncülüğündeki DSG güçleri tarafından operasyon alanından çıkarılıyor.

Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan'ın haberine göre, teslim olanlar arasında Türkiye, Türkmenistan, Türkistan, Endonezya, Rusya, Fransa, Almanya, Finlandiya, Kuzey Afrika, Tunus, Libya ve Fas uyruklular çoğunlukta bulunuyor. Yaralı olan IŞİD üyelerine ilk sağlık müdahalesi YPG güçleri tarafından yapılıyor.
 
SON 3 GÜNDE TESLİM OLANLARIN SAYISI 6 BİNE ULAŞTI

Son üç günde teslim olanların sayısı 6 bine ulaşırken, aralarında IŞİD'in kalkan olarak kullandığı siviller de bulunuyor. 
 
Türkiye'den IŞİD'e katılanların ağırlıkla Ankara, Kırşehir, İstanbul, Konya ve Çankırı illerine kayıtlı olduğu saptanırken, 2014'te Suriye'ye gelen IŞİD üyeleri rahatlıkla sınırı kullandıklarını ifade ediyor.

ANKARA'DAN IŞİD'E AİLECEK KATILMIŞLAR

Anne, baba ve 4 kardeşiyle Ankara’dan IŞİD'e katılan Hüseyin Kafar (18); Türkiye’deyken babasının İslami derneklerle ilişkide olduğunu anlatıyor.

Kafar, babasının bir çatışmada hayatını kaybettiğini, annesi ve kardeşlerininse kendisinden önce çıktığını aktarırken, “2014’te halifelik ilan edilince babam hepimizi buraya getirdi. 4 yıldır onların arasındayız. Babam daha önce yaşamını yitirdi. IŞİD alan kaybedince çıkmak istedik, ancak bir türlü fırsatımız olmadı. Şimdi de teslim olduk. Ve IŞİD bitti” diyor.
 
‘CEMAATLER YÖNLENDİRDİ SINIR AÇILDI’
 
Antep sınırından geçerek Suriye’ye ulaştıklarını kaydeden Kafar, hiçbir askeri engelle karşılaşmadıklarını söylüyor. Kafar, Suriye’ye geçtikten sonra ilk önce Bab’a gittiklerini, daha sonra sırayla başka şehirlere gittiklerini belirterek, ’IŞİD'e katılan birçok Türkiyeli var. Birçoğu teslim oluyor. Benimle birlikte 5 kişi geldi. Türkiye’den gelen neredeyse herkes bir cemaat aracılığıyla geldi. Benim babamın geldiği cemaat de Kamil Nuhoğlu Cemaati’ydi. Şimdi buraya geldik ve Türkiye’ye dönüp, yeni bir yaşam kurmak istiyorum” diye konuşuyor.
 
'ESKİSİ GİBİ BİR YAŞAMIM OLSUN İSTİYORUM'

Çankırılı olan İshak Nuroğlu da, ailesiyle birlikte katılmış. Nuroğlu da Antep sınırını kullanarak, Suriye’ye geçtiklerini kaydediyor. Nuroğlu, babasıyla birlikte teslim olurken, annesinin daha önce Türkiye’ye geçtiğini belirtiyor.

Nuroğlu, “Kalabileceğimiz bir ortam kalmadı. Biz de Türkiye’ye geri dönmek istiyoruz. Beni buraya babam getirdi. Onların arasında büyüdüm. Ama şimdi Türkiye’ye gidip, iş kurmak istiyorum. Eskisi gibi bir yaşamım olsun” diyor.
 
FATİH İLÇESİNDEN KATILAN VAR
 
Abdullah Aman Mehmet adlı IŞİD üyesi ise 28 yaşında. Daha önce DSG güçlerine karşı girdiği çatışmalarda sol elinden yaralanmış.

İstanbul’un Fatih İlçesi’nden olan Aman Mehmet, IŞİD'e katılma sürecini şöyle anlatıyor: “Ben İstanbul Fatih’te bir kafede çalışıyordum. Sonra işyeri sahibi bana Suriye’de yeni bir yaşamın kurulduğunu ve orada daha iyi yaşayabileceğimi söyledi. Yabancı bir adamdı. Ukaça diyorlardı. Beni Antep’in Karkamış ilçesinden Cerablus’a geçirdiler. Bu dediklerim 4 yıl önce yaşandı. Buraya geldikten sonra da bir daha çıkamadım. Şimdi ise Türkiye’ye gitmek istiyorum.”