Terzi Fikri'nin hayatını kaybedişinin üzerinden 36 yıl geçti: 'Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım'

Terzi Fikri'nin hayatını kaybedişinin üzerinden 36 yıl geçti: 'Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım'

Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez'in yaşamını yitirmesinin üzerinden tam 36 yıl geçti. Terzi Fikri'yi saygıyla anıyoruz...

İleri Haber

Bugün Türkiye'nin ilk sosyalist belediyecilik deneyiminin mimarı olan Terzi Fikri'nin 36. yıldönümü. 

Fikri Sönmez bugün hâlâ dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği operasyonla 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkemedeki savunmasında söylediği "Ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım” sözleriyle hatırlanıyor.

Halkçı ve devrimci yönetim anlayışı ile tüm Türkiye'ye örnek olmuş Fikri Sönmez'i, bilinen adıyla 'Terzi Fikri'yi aramızdan ayrılışının 36. yılında saygıyla anıyoruz.

Okuyucularımızla Devrimci Yol kurucusu, Marksist Yazar Oğuzhan Müftüoğlu'nun Fikri Sönmez ile belediye seçimleri öncesi aralarında geçen konuşmayı paylaşıyoruz:

"Fikri üstlendiği sorumluluğun bilincinde ve onun ağırlığı altında görünüyordu. Bir keresinde dedi ki; 'Ben seçimmi kazanabilirim burada ama kazanınca ne yapacağız, muhalefette olmanın bir rahatlığı vardır. Her şeyi eleştirirsin, her şeye kötü dersin, peki al sen yap dediklerinde ne yapacağız, nasıl yapacağız?' Biz dedik ki; bizim hiç şunu yapacağız, bunu yapacağız diye vaatte bulunmamamız gerekir. Vaat edebileceğimiz tek şey vardır, ne yapacaksak bunu birlikte yapacağız, yapacağımız şeye birlikte karar vereceğiz...Belediye kendi iktidarını kendi kullanacaktır. Halka devrederek kullanacaktır." (Yükseliş ve Düşüş | Haluk Yurtsever)

FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?

Fatsa’da 1979’un 14 Ekim günü yapılan belediye seçimlerini bağımsız aday olan devrimci Fikri Sönmez kazandı.

Sönmez’in başkanlığında ilçenin şehir içi yolları açıldı. Bataklıklar kapatıldı.

Ayrıca ilçede “Mahalle Komiteleri” kuruldu. Yedişer kişilik komiteler sorunları saptıyor, Komite Başkanı Başkan’a iletiyordu. Bunun  kısa süre sonra sorun çözülüyordu. Komiteler devrimci bir yapılanmaydı.

Bunun yanında ilçede işçilik gereken işlerde devrimci gençler öne düşüyorlar, halk da onlara katılıyor, müteahhit elinde aylarca sürecek hafriyatlar, bina yıkımları, yol yapımları sadece bir hafta sonu çalışmasıyla bitiriliyordu.

Başkan Terzi Fikri de, bu “iş alaylarının” önünde yer alıyor, onlarla birlikte sabah alacasından gece karanlığına kadar çalışıyordu.

Bu durumdan rahatsız olan burjuva iktidarının hedef göstermesiyle 11 Temmuz 1980'de ilçeye "'nokta operasyonu'" diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlendi. Aynı gün gözaltına alınan Fikri Sönmez, 12 Eylül sonrası yoğun işkencelere maruz kaldığı cezaevinde 4 Mayıs 1985 günü yaşamını yitirdi.