TERS AÇI I Büyülü Fener sinemasının kurucusu İrfan Demirkol: Devletten sektöre destek gelmediği takdirde 500-600 sinema salonu kapanacak

TERS AÇI I Büyülü Fener sinemasının kurucusu İrfan Demirkol: Devletten sektöre destek gelmediği takdirde 500-600 sinema salonu kapanacak

İleri TV'nin sinema programı Ters Açı'ya konuk olan Ankara Uluslararası Film Festivali yöneticisi ve Büyülü Fener sinemasının kurucusu İrfan Demirkol, sinema sektörünün pandemi sürecinde devletten hiçbir ciddi katkı alamadığını söyledi.

İleri Haber sinema eleştirmeni Kaya Özkaracalar ve Tilbe Akan’ın hazırladığı Ters Açı’nın bu haftaki konuğu Ankara Uluslararası Film Festivali yöneticisi ve Büyülü Fener sinemasının kurucusu İrfan Demirkol’du. 

Pandemi sürecinde sinema sektörünün yaşadığı sorunları anlatan Demirkol, hükümet tarafından sinema sektörüne hiçbir desteğin yapılmadığını belirtti. 

Normalleşme süreci kapsamında sinema salonlarının yeniden açılması için 1 Temmuz tarihinin açıklandığı hatırlatan Demirkol ancak bu tarihin gerçekçi oladığını ve salonların esas olarak 1 Ekim tarihinde yeniden açılabileceği görüşünü dile getirdi. 1 Temmuz’un yanlış bir tarih olduğunu söyleyen İrfan Demirkol, kimi salon sahibi grupların 3 Temmuz’da açacaklarının konuşulduğunu ancak bunun da gerçekçi olmadığını aktardı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sinema salonlarıyla ilgili hazırlanan rehbere de değinen Demirkol, salonlar açıldıktan sonra bir süre boyunca, sağlık odaklı hareket edilmesi gerektiğini, seyircinin sinemaya filmin başlamasına kısa süre kala gelmesi gerektiği, reklamların yayınlanmayabileceği, mısır yenmemesi gerektiği uyarılarında bulundu. 

'BAKANLA GÖRÜŞMELERDEN SONUÇ ALAMADIK'

Büyülü Fener sinemasının sahibi olan Demirkol, salonların kapalı olmasına rağmen ciddi elektrik faturalarının ödendiğini belirtti. Sektörde bu sürece dayanamayacak çok sayıda bağımsız salonun bulunduğunu söyledi. Bakanla yapılan iki görüşmede yurt dışındaki gibi kültür kurumlarına destek istendiğini, vergi konusunda gelirlerde yaşanan yüzde 10’luk kaybı önleyecek bir düzenleme talep edildiğini ancak herhangi bir geri dönüş alınamadığını da aktardı. Türkiye’de 485 lokasyonda 2580 perde olduğunu bildiren Demirkol, bu süreçte 500-600 civarında salonun kapanacağı öngörüsünde bulundu. 

DAHA FAZLA