Terör saldırısına travma tazminatı

Terör saldırısına travma tazminatı

Ankara Katliamı saldırısından psikolojik olarak etkilenerek travma yaşayan Mehmet Görücü’ye 5 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Ankara Katliamı’nda IŞİD’in canlı bomba saldırısından psikolojik olarak etkilenerek travma yaşayan Mehmet Görücü’ye 5 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi. Kararda, Görücü’nün yaralanma ya da maddi zararı olmadığı belirtilerek “Terör eylemlerine şahit olan vatandaşların hayatları boyunca çektikleri ve çekecekleri üzüntünün, acı ve buhranın daha büyük sıkıntılara yol açacağı hususu yadsınamaz” denildi.

Katliama tanık olan Görücü, ‘uzun süre travma yaşadığı, uyuyamadığı, yemek yiyemediği, kâbuslar gördüğü ve normal hayatına dönemediği’ gerekçesiyle tazminat davası açtı. İçişleri Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada zarar görenler listesinde Görücü’nün yer almadığını öne sürdü. Buna karşın Görücü, Ankara Numune Hastanesi’e ait muayene raporunu sundu. Bu raporda, Görücü’nün ayakta ağrı şikâyetiyle başvurduğu belirtilirken, yaralanmadan söz edilmedi. Ankara 10. İdare Mahkemesi, Görücü’nün patlamadan zarar gördüğüne ilişkin belge olmadığından maddi tazminat talebini reddederken, 5 bin TL manevi tazminata hükmetti.

‘HAYAT BOYU ÇEKİLECEK ACI VE BUHRAN DAHA BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇABİLİR’

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre kararda, terör olaylarında maddi olduğu kadar manevi zararın yaşandığı vurgulanarak, “Esasen terör eylemlerine bizzat şahit olanların hayatları boyunca çektikleri ve çekecekleri üzüntü, acı ve elem, psikolojik buhran, bunun gibi manevi zararların daha büyük sıkıntılara yol açacağı hususu yadsınamaz bir gerçektir” denildi.

SOSYAL DEVLET İLKESİ

‘Sosyal hukuk devleti ilkesi gereğince sosyal riskin karşılanması gerektiği’ ifade edilerek, kararda şöyle denildi: “Terör eylemlerinde zarara uğrayan kişiler kendi kusur ve eylemleri sonucu değil toplumun bireyi olmaları nedeniyle zarar görmektedir. Bu şekilde ortaya çıkan zararların, özel ve olağandışı nitelikleri dikkate alınarak, terör olaylarını önlemekle yükümlü olduğu halde önleyemeyen idarece, sosyal risk ilkesine göre, topluma pay edilmesi suretiyle tazmini hakkâniyet gereği olup sosyal devlet ilkesine de uygun düşecektir.”

Avukat Hadi Cin de, “Müvekkilim patlamadan sonra uzun süre travma yaşadı. Uyuyamadı, yemek yiyemedi ve normal hayatına dönemedi. Rüyasında sürekli o anları gördü” dedi.