TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin ayrıntıları belli oldu

TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin ayrıntıları belli oldu

Liselere geçişte TEOG’un yerine getirilen yeni sistem LGS'nin detayları açıklandı.

TEOG’un yerine getirilecek Liseye Geçiş Sistemi'nin (LGS) ayrıntıları belli oldu. 2018-2019 eğitim yılında hayata geçmesi planlanan LGS'den önce Bakanlık bu sene için bir geçiş modeli hazırladı. Geçiş modeli sadece 2017-2018 eğitim yılında uygulanacak ve 8. sınıf öğrencilerini kapsayacak. Merkezi sınavla yerleştirilme yapılacak son sınav olan geçiş modelinde öğrencinin yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notu hesaplanarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler puanlarına göre önce Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Proje okullarına, geriye kalanlar ise diploma notu puanına göre Meslek Lisesi, İmam Hatip ve diğer liselere yerleştirilecek.

Yeni Şafak'ın haberine göre; önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçirilmesi planlanan LGS’de ise merkezi sınav tamamen kaldırılacak. Merkezi sınavla yerleştirmenin yapılmayacağı LGS modelinde bölgeler kendi sınavlarını yapacak.

NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME

Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrenciler, liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamalarının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamalarının yüzde 60’ını hesaplanarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.

SORU HAVUZU

Sorular hazırlanırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru havuzu kullanılacak. 6, 7 ve 8. sınıflar için ayrı ayrı hazırlanan sorular arasından rastgele seçilerek soru kitapçıkları hazırlanacak. Örneğin Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü soru havuzundan bir soru seçerek test kitapçığına koyduğunda sistem otomatik olarak o soruyu havuzdan çıkaracak. Böylece aynı sorunun bir daha kullanılamayacağı öngörülüyor. Soru havuzundaki soruların her birinin zorluk derecesinin de aynı olacağı kaydedildi.

[ih2]

AÇIK UÇLU SORULAR: ÖĞRETMEN CEVAPLARI OKUYACAK, O PUAN SİSTEME GİRECEK

Sistem, testleri otomatik olarak okuyup puanını verirken, açık uçlu soruların cevaplarını öğrencilerin isimleri gizlenerek iki öğretmene gönderilecek. Bir öğretmen ne kadar öğrencisi varsa o kadar sınav sorusuna cevap verecek. Cevap anahtarında yanlış, az doğru, doğru şeklinde seçenekler olacak. İki öğretmen de aynı puanı verirse öğrencinin notu otomatik olarak sisteme geçiyor. Ancak iki öğretmen farklı cevap verirse üçüncü öğretmene kontrol ettirilecek. Üçüncü öğretmen hangisi ile eşleşirse o puan sisteme girecek. Veliler, bir hafta sonra çocuklarının aldığı puanı elektronik sistemde görebilecek. Özel okullardaki öğrencilerin sınav kağıtlarını da devlet okullarındaki öğretmenler okuyacak.

KOPYA İÇİN "ÖZEL ÖNLEM"

Aynı sınıfta sınava girecek olan öğrenciler için şıkların yerleri ve sorular da karıştırılacak. Sınava farklı okullardan öğretmenler gözetmenlik yapacak. Sınav kitapçığının ön yüzünde test soruları olurken arka yüzünde açık uçlu sorular olacak. Sınav bittikten sonra öğretmen cevap kağıdını makinede tarayarak sisteme kaydedecek.

[ih3]

YERLEŞTİRİLMEYEN ÖĞRENCİLER EVİNE YAKIN 'İMAM HATİP'E MAHKUM

Yeni sistemde, yeterli puan alamayan öğrenci diploma notuna göre evine en yakın okula yerleştirilecek. Öğrenci birinci tercihinde yerleşemezse, ikinci tercihine göre yerleşecek. Öğrenciler puanlarına göre önce Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Proje okullarına, geriye kalanlar ise diploma notu puanına göre Meslek Lisesi, İmam Hatip ve diğer liselere yerleştirilecek.

DAHA FAZLA