Temsilciler Meclisi'nden Trump kararı: Yetkisi sınırlandırılıyor

Temsilciler Meclisi'nden Trump kararı: Yetkisi sınırlandırılıyor

Temsilciler Meclisi, Trump’ın İran’a savaş ilan etme yetkisini sınırlandıran tasarıyı kabul etti fakat tasarı sembolik önem taşıyor.

ABD’de Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a savaş ilan etme yetkisini sınırlandıran tasarıyı kabul etti. Ancak tasarı sembolik önem taşıyor.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan Demokratlar, İran’a karşı alınacak olası bir savaş kararının salt Trump’a verilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Temsilciler Meclisi'nden 224 “evet” ve 194 “hayır” oyu alarak geçen tasarıda, ABD Başkanı’nın İran’la savaş kararı vermeden önce Kongre’nin onayını alması şartı yer alıyor.

Ancak tasarının, Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ellerinde bulundurduğu Senato’dan geçme ihtimali yok.

YASALAŞMA İHTİMALİ YOK

Buna karşın, yasalaşma ihtimali bulunmayan, sembolik nitelikteki tasarıda İran’a yönelik ağır suçlamalar yer alıyor. İran’ın “Terör destekçisi bir ülke” olduğu belirtilirken, ABD tarafından öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani’nin de İran’ın terör faaliyeetlerinin planlayıcılarından olduğu belirtiliyor.

GEREKÇE SUNACAK VE BİLGİ VERECEK

Tasarıda ABD’nin silahlı bir saldırı olması durumunda kendini savunma hakkı bulunduğuna da işaret ediliyor ancak bu durumda da Kongre’ye gerekçelerini sunma ve olası tehlikelerle ilgili bilgi vermesi gerektiği kaydediliyor.