Temmuz ayında en az 195 işçi hayatını kaybetti

Temmuz ayında en az 195 işçi hayatını kaybetti

Temmuz ayında en az 195, yılın ilk 3 ayında ise en az 1103 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İleri Haber

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı.

Güvencesiz çalışma, sendikalaşmanın engellenmesi, sermayenin kar hırsı ve AKP'nin emek düşmanı politikaları sonucu Temmuz ayında en az 195 işçi hayatını kaybetti. Yılın ilk 7 ayında ise en az 1103 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 

İSİG'in "'Yerli ve milli' işçi sağlığı politikamızın tablosu" başlığıyla yayınladığı raporuna göre Temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerine ait veriler ve sektörlere göre dağılımı şöyle:

- 195 emekçinin 156’sı ücretli (işçi ve memur); 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

- Ölenlerin 8’i kadın işçi, 187’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

SENDİKASIZ İŞÇİLERİN ORANI % 97,95

- Ölenlerin 4'ü (yüzde 2,05) sendikalı işçi, 191 işçi ise (yüzde 97,95) sendikasız. Sendikalı işçiler gıda ve enerji işkolunda çalışıyordu.

- 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 7 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve inşaat işkollarında gerçekleşti.

-16 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 11’i Suriyeli, 3’ü Afgan, 1’i Iraklı ve 1’i Pakistanlı.

İNŞAAT YİNE EN ÇOK İŞ CİNAYETİ YAŞANAN SEKTÖR

- Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal, enerji ve gıda işkollarında gerçekleşti. Gerçekleşen iş cinayetlerinin yüzde 29’u inşaatta (çiftçi ve esnaf ölümlerini çıkarıp); sadece ücretliler açısından baktığımızda bu oran yüzde 38’e çıkıyor. Tarımda ölenlerin ise en az yüzde 40’ı ücretli. Yüzde 60’ını oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran veremiyoruz...

- En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük. Her ay bu nedenler sıralama değiştirerek ilk üç sırada yer alıyor. Bu ay elektrik çarpması nedenli iş cinayetlerinde artış gözüküyor.