Temmuz ayında 231 hekim yurt dışında çalışmak için belge aldı

Temmuz ayında 231 hekim yurt dışında çalışmak için belge aldı

2022 yılında yurt dışında çalışmak üzere belge alan hekim sayısı bin 396'ya yükseldi.

Erdoğan'ın hedef aldığı hekimlerin yurt dışı taleplerinde rekor kırıldı. Temmuz ayında 231 hekim yurt dışında çalışmak üzere TTB'den belge alırken, bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık seviyesi oldu.

Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve şiddetin sona ermesi için taleplerini sık sık dile getirirken, AKP iktidarından konuya ilişkin herhangi bir adım gelmedi. Sağlıkta şiddetin görüşülmesi için dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AKP'li milletvekillerinin de kulisten takip ettiği görüşmeler, yeter sayıya ulaşılamadığı için yapılmamıştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" dediği hekimler ise görevlerini yurt dışında sürdürmek üzere ülkeden ayrılmaya devam ediyor. Buna göre, temmuz ayında görevini yurt dışında sürdürmek için Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) "İyi Hal" (Good Standing) belgesi alan hekim sayısı, 231'le tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ALMANYA İLK SIRADA

Independent Türkçe'de Lale Elmacıoğlu'nun haberine göre hekimler göçünde Almanya ilk sırada yer alırken, onu Birleşik Krallık, Fransa ve Kanada takip etti. Hekimler göçünde geçen ay iç hastalıkları ile çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümleri 12'şer hekimle ilk sırada yer aldı. Kadın hastalıkları ve doğum 11 hekimle üçüncü sırada, acil tıp ise 9 hekimle dördüncü sırada yer buldu.

KİRA ARTIŞLARI DA BELİRLEYİCİ OLDU

Yurt dışında görev yapmak için gerekli olan belgenin talep edildiği kentlere bakıldığında ise 95 hekimle İstanbul ilk sırada yer aldı. Bu durumun ana nedeninin İstanbul'daki hayat pahalılığı ve özellikle kiralardaki artış oranı olduğu ifade edildi. Yaşam maliyetinin nispeten ucuz olduğu kentlere gitmek istemeyenlerin batı ülkelerini tercih ettiği belirtildi.  

Listede Ankara 23 hekimle ikinci sırada yer alırken, onu 15 hekimle İzmir izledi. Bursa 7, Adana ve Antalya ise 6'şar hekimle sıralamadaki yerini aldı.  Diyarbakır ve Kocaeli'den 5'er, Hatay ve Osmaniye'den ise 4'er hekim TTB'den "İyi Hal" belgesi talep etti.

BU YIL BİN 396 HEKİM BELGE ALDI

Temmuz ayının verileri de eklendiğinde yılın ilk 7 ayında yurt dışında çalışmak için gerekli belgeyi alan hekim sayısı toplamda bin 396'ya yükseldi. Bu hekimlerin 747'sini uzmanlar oluşturdu.

"İyi Hal" belgesi alan hekim sayısı ocak ayında 197, şubatta 157, martta 213, nisanda 214, mayısta 161, haziranda ise 229'du. Bu yıl 2 bin civarında hekimin yurt dışına yerleşmesi bekleniyordu ancak ilk 7 aydaki veriler bu sayının çok daha yükseleceğine işaret etti.