Temelli: Ortadoğu'dan elinizi çekin

Temelli: Ortadoğu'dan elinizi çekin

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kasım Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye, İran, Rusya ve ABD Ortadoğudan elini çekmeli" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi konusunda yaptığı açıklamada, gerilimin tırmandırılmak istendiğini belirterek  “Türkiye'siyle, İran'ıyla, Rusya'sıyla, ABD’siyle Ortadoğu’da sürdürdükleri vekalet savaşını daha üst noktalara taşımak peşindeler. Kasım Süleymani’nin öldürülmesi aslında bu hevesi göstermektedir” dedi.

'ÜLKELERİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILARI YOK'

Partisinin Mardin İl 3'üncü Olağan Kongresi'nde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gündeme dair değerlendirmelerinde, geçtiğimiz gün öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani hakkında yaptığı konuşmada, “Bugün dönüp baktığımızda Ortadoğu’da bu alt emperyalist heveslere sahip olan Türkiye'siyle, İran'ıyla, emperyalist güçler Rusya'sıyla, ABD’siyle Ortadoğu’da sürdürdükleri vekalet savaşını daha üst noktalara taşımak peşindeler. Kasım Süleymani’nin öldürülmesi aslında bu hevesi göstermektedir. Bütün bu ülkeler, Ortadoğu’dan ellerini çekmelidirler. Toprak bütünlüğünü savunuyorlar, ne zaman masaya otursalar, Soçi’de, Cenevre’de, Astana’da, hepsinin ağzından ülkelerin toprak bütünlüğünü savunmak çıkıyor. Ama hiçbirinin ülkelerin toprak bütünlüğüne saygıları yok. Hepsi oradalar Suriye’deler, Irak’talar ve vekalet savaşını yürütecek aparatlarıyla, çeteleriyle, sözde Suriye Milli Ordusu, yok ÖSO isimleriyle oradalar. Ve orada katliam yapmaya, orayı talan etmeye, orayı istikrarsızlaştırmaya, kaosu sürdürmeye devam ediyorlar” dedi.

Kendi otoriter rejimlerini ayakta tutabilmek adına Ortadoğu halkına ölümün reva görülmesine bütün halklar olarak birleşerek “dur” demeleri gerektiğini vurgulayan Temelli, “Farklılıklarımızı koruyalım. Farklılıklarımızdan güç alalım. Şimdi farklılıklarımızdan güç alarak siyaset yapma zamanıdır. Ulusal birlik çalışmalarını herkes olduğu yerden güç katmalıdır” çağrısında bulundu. 

'BU FAŞİZMİ YIKMALIYIZ'

Temelli, Erdoğan’ın söylemlerinin birbirini tutmadığını söyleyerek, Süleymani’nin öldürülmesi üzerinden “Libya’ya asker gönderiyor, ertesi gün tezkere çıkarıyor. Sonra Kasım Süleymani öldürülünce diyor ki; diplomasi şart. Bir dediği diğerini tutmuyor” dedi.

Temelli, sözlerini “Bu faşizmi yıkmalıyız. Bunu faşizmi yıkacak güç halkların birlikte kuracağı demokrasi mutabakatıdır. İhtiyacımız olan bu. Radikal demokrasi ilkemizde ev eve mahalle mahalle gezeceğiz. Faşizmi yeneceğiz” diyerek noktaladı. (MA)