Temelli: İkinci çığ önlenebilirdi, çok büyük ihmal var

Temelli: İkinci çığ önlenebilirdi, çok büyük ihmal var

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Van’da en az 41 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. İkinci çığın önlenebilir olduğunu söyleyen Temelli, “Çok büyük ihmal var” dedi.

Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasındaki karayoluna, 4 ve 5 Şubat tarihlerinde düşen iki çığ nedeniyle, resmi verilere göre 41 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanlığı iki çığ düşmesi olayını soruşturmak üzere 3 mülkiye müfettişi görevlendirirken, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli üç gündür bölgede incelemelerini sürdürüyor.

Kendilerine verilen bilgilerde ölü sayısının 48 olduğunu belirten Temelli, “Daha da çığın altında insanlar var. Çığın altında bir kişinin olduğunu söylüyorlar ama bu sayının daha fazla olma olasılığını gördük” dedi.

Van’da yaşanan acıya birebir tanık olduklarını belirten Temelli, yaptığı açıklamada acının yanı sıra öfkenin de olduğunu vurguladı.

Bahçesaray’ın sürekli çığ alan bir yer olduğunu söyleyen Temelli, bugüne kadar bu soruna bir çare bulunmadığını dile getirerek, “Yani yıllardır süren bir ihmal var. Bu meseleye bir çözüm üretmeme ihmali var” dedi.

Çığı önleyecek çok fazla yöntem ve bunlardan en uygununun ise çığ tünelleri olduğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Bunlar neden yapılmadı? Hadi bunu yapmıyorsunuz, bari belli risk alanlarında yapay çığlar oluşturularak, kendiliğinden olması beklenilmeden önlemler alınamaz mıydı?” diye sordu.

‘İKİNCİ ÇIĞ DOĞAL AFET DEĞİLDİR’

Özellikle ikinci çığda çok büyük bir ihmalin olduğunu ve bu ihmal sonucu çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan Temelli, şu açıklamalarda bulundu:

“Birinci çığdan sonra risk ölçersiniz. Bu riske göre, yolu açar ya da kapatırsınız. Ama birinci çığ sonrası hiçbir şey yapılmıyor. Yaşanan ikinci çığ bir doğal afet değildir. Siz oraya bu denli tedbirsiz giderseniz ya da algı yönetmek gibi kaygılarınız her şeyin önünde ise, o zaman ikinci bir çığa siz neden olursunuz ve buna bağlı olarak da onlarca insan yaşamını yitirir.

“Birinci çığ sonrası bölgeye giden o kalabalık idare edilmemiş. Bölgede aşırı bir ses, aşırı bir gürültü kirliliği ve çığı tetikleyecek bir sürü faaliyet oluşmuş. Burada özellikle resmi görevlilerin yanlış tutumları en önde gelen şey.

“Bir diğer taraftan da tabi algı kaygısıyla hareket etme durumları olmuş. Bunlar artık herkes tarafından biliniyor. Yani spekülasyon falan değil. Oradaki durumu herkes görmüş ve bizzat tanıklık etmiş.

“Yani ikinci çığ olmayabilir ve önlenebilirdi. Bunun önlenmemesi, tamamen bir idari zayıflıktır. İdari olarak bir hatadır, hatta suçtur. Bu durumun mutlaka takipçisi olacağız ve peşini bırakmayacağız.”

“AKP’nin ülkeyi yolsuzluk, talan, ihmal ve otoriter rejimde en üst boyuta ulaştırdığını” savunan Temelli, çığın birçok şeyi anlamımız açısından önemli bir vaka olduğunu da belirterek, “Sadece iktisadi boyutuyla değil, zihniyetin de ne kadar ayrımcı olduğunu gördük” dedi.

Temelli sözlerini “Bu doğa olayı tedbirle bir felakete dönüşmeden önlenebilirdi. Ama önlenmediği gibi ikinci felakete koşarak gidildi. Böyle bir tedbirsizlik kabul edilebilir bir şey değil. Bunun arkasında yatan zihniyeti sorgulamamız gerekiyor” diye noktaladı.

NE OLMUŞTU?

Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasındaki karayoluna, 4 Şubat Salı günü çığ düşmüştü.

Arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden beşi ölü, sekizi sağ olmak üzere toplam 13 kişiyi çıkarmıştı.

Çığ altında kaldığı değerlendirilen iki kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Van Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 5 Şubat’ta ikinci çığ düşmüştü.

Bölgeye düşen ikinci çığda, aralarında belediye çalışanı, asker, korucu ve itfaiyecilerin de olduğu 36 kişi hayatını kaybetmişti.

Böylece 24 saat içerisinde iki çığın düşmesi sonucu yaşanan can kaybı 41’e yükselmişti. Yaralı sayısı ise 84 olarak açıklanmıştı.

Bölgede bir itfaiyecinin de çığ altında kaldığı tahmin ediliyor.