Temelli: Bu sistemin içinden çözüm üretmek beyhude bir çabadır

Temelli: Bu sistemin içinden çözüm üretmek beyhude bir çabadır

HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde, 'Demokratik Siyasetle Faşizmi Yıkalım Türkiye’yi Demokratikleştirelim' Marmara Bölge Konferansı düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Şimdi mutlak demokrasi için mücadele zamanıdır, radikal demokrasi zamanıdır. Şimdi bu fikriyatı örgütleme zamanıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü öncülüğünde, “Demokratik Siyasetle Faşizmi Yıkalım Türkiye’yi Demokratikleştirelim” şiarıyla Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde Marmara Bölge Konferansı düzenledi. Konferansa HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Halkların Demokratik Kongresi Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sedat Şenoğlu, HDP milletvekilleri, HDP Marmara Bölgesi il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Divan başkanlığına HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, HDP Parti Meclisi Üyeleri Hatice Ödemiş, Mahmut Çavlı ile HDP Gençlik Meclisi Üyesi Merve Öztep seçildi.

'1980 DARBESİNİN ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR'

Programın açılış konuşmasını yapan Alican Önlü, bugün Erzurum Karayazı belediye yöneticilerinin gözaltına alındığını belirterek, “80 faşist darbesinin zihniyetini 11 Temmuz 1980’de Fatsa’da Fikri Sönmez ve 350’ye yakın arkadaşı yine aynı şekilde sabah baskınıyla gözaltına aldılar. Aynı zihniyet geçmişte Fatsa’da bugün Kürdistan ve Türkiye’nin birçok yerinde devam ediyor” dedi.

'GEÇMİŞTEKİ EKSİKLİKLERİMİZDEN DERS ALACAĞIZ'

Önlü’nün ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Örgütsel yapımızı yeniden ele alan, değerlendiren bu çalışmaların bugün Marmara Bölge Konferansıyla sürdürüldüğü bir aşamadayız. Önce bir Çalıştay ile başladık. Bugüne kadar pek çok bölgede gerçekleşti. Bugün Marmara önümüzdeki günlerde Amed’de yapılacak bölge konferanslarından sonra 3-4 Ağustos’ta, büyük örgütlenme konferansını yapacağız. Bu önemlidir. Çünkü bugüne kadar örgütsel yapımızda aslında bir var olma mücadelesi verdik. Bunu da başardık. Partimiz bugün 6 yaşını geçmiştir, Türkiye siyasetinde vardır. Türkiye siyasetini yeniden yapılandırmakta, yeni bir kulvara çekebilmektedir. Bu örgütsel yeniden yapılanma hamlemizle, önümüzdeki sürecin dinamiklerine uygun örgütsel bir başlangıç yapıyoruz. Geçmişteki eksiklerimizden, geçmişte yaptığımız hatalardan dersler çıkaracağız ama geçmişteki başardıklarımızı ve yine katkıları da önümüzdeki sürece taşıyacağız” dedi. 

'ÖRGÜTLÜ HAYATA DAVET EDİYORUZ'

“Bugün, Türkiye siyasetine dönüp baktığımızda en çok ihtiyaç duyulan şey örgütsel hayattır” diyen Temelli, “Türkiye siyaseti adeta kutuplaşmış bir alan içinde toplumu siyasetsiz bırakan, toplumun siyaset yapma hakkını elinden alan bir anlayışa hapsolmuştur. Hem örgütlü hamlemizle hem stratejimizle toplumu siyasete davet ediyoruz, örgütlü hayata davet ediyoruz, yaşama müdahaleye davet ediyoruz. Yaşama müdahale etmek siyaset yapmaktır, haklarımızı korumaktır” diye belirtti. 

'GELİN HDP’DE TOPLUMSALLAŞALIM'

Toplumu savunmak gerektiğine de işaret eden temelli, “Gelin hep beraber HDP’de siyaseti toplumsallaştıralım, toplumu siyasallaştıralım. Bu çabamızla mücadelemizi büyütmeye, örgütsel yapımızı güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Çünkü Türkiye’ye dönüp baktığımızda Türkiye siyaseti öyle bir açmazın içine girmiştir ki adeta Türkiye’yi ve Ortadoğu’yu çürütmektedir. Bugün Akdeniz’den Ortadoğu’ya kadar olumsuz siyasi dalganın üretildiği bir mecraya dönüşmüştür. Aslında bunu birkaç açıdan değerlendirebiliriz. Ama çok belirgin bir şey bugün önümüzde duruyor. Bu çürümüşlüğün müsebbibini aramak için ilk gözümüze çarpan şey belki de en sahici yanıt gerçek yanıttır. Nedir bu? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen sistem Türkiye’nin bırakın sorunlarını çözmek, sorunlarına sorun katar” ifadelerini kullandı. 

'BU SİSTEM 40 YILIN BAKİYESİDİR'

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sadece son 1 yılın ortaya çıkardığı bir tablo olmadığını sözlerine ekleyen Temelli, “Son 40 yılın bakiyesidir. Yani 12 Eylül aklının bakiyesidir. Cunta generallerinin hayalini kurduğu ama hayata geçiremediği şeyi bugünkü iktidar hayata geçirmeye çalışmaktadır. Faşizmi kurumsallaştırmak, diktatöryal rejimi inşa etmek için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen uydurma sistemi topluma, emekçilere, kadınlara dayatıyorlar. Toplumun aklıyla alay edercesine de dönüp diyorlar ki bu sistem daha 1 yaşında, sistemi eleştirmek için erkendir. ‘Sorun varsa rehabilite ederiz, MR’ını çekeriz’ diyorlar. Demek ki bir sorunun olduğuna onlar da ikna olmuş. Bir sorun var, bir hastalık var. Bir hastalık olarak değerlendiriyorlar ki MR’dan bahsediyorlar. Evet, bu bir politik hastalıktır. Bunun çözümünü MR çektirerek bulamazsınız. Bunun çözümü demokrasidir, yani Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kurtulmaktır” diye konuştu. 

'SİSTEMİN İÇİNDEN ÇÖZÜM ÜRETMEK BEYHUDE ÇABADIR'

Temelli, “Bu sistemin içinden çözüm üretmek beyhude bir çabadır. Tam da topluma bunu anlatmak için, toplumu bu konuda ikna etmek için önemli bir uğrak vardı önümüzde o da 31 Mart seçimleriydi. 31 Mart seçimlerine giderken ortaya koyduğumuz strateji ile aslında biz bu 40 yıllık sürecin değerlendirmesini yaptık. Aslında 17 yıllık AKP iktidarı döneminin ve HDK ile başlayan kendi sürecimizin de değerlendirmesini yaptık. Bütün bunlarla Anayasa referandumu, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerini birlikte değerlendirdiğimizde güçlü bir stratejiyi ortaya koyduk. Müdahale etmemiz gerekiyordu, müdahale ettik. Böyle gelmiş ama böyle gitmez dedik” diyerek stratejilerinin bu kutuplaşmaya karşı bir itiraz olduğunu söyledi.