Temelli: "Newrozlar önemli bir eşiktir"

Temelli: "Newrozlar önemli bir eşiktir"

Van'da Newroz'a katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli alanlardan yükselen itiraz ve mesajların siyaseten doğru okunması gerektiğini ifade etti. Temelli, Newroz'da ortaya çıkan iradenin yerel seçimde sandığa yansıyacağının altını çizdi.

HDP (Halkların Demokratik Partisi) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Van'da katıldığı Newroz kutlamasında konuştu. Milyonların bir araya geldiği Newrozların önemli bir eşik olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temilli, alanlardan yükselen itiraz ve mesajların siyaseten doğru okunması gerektiğini belirtti. Temelli, Newroz'da ortaya çıkan iradenin 31 Mart'ta sandıklara yansıyacağını vurguladı. 

Bölge ve Türkiye kentlerinde "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlaması için alanlara milyonlar aktı. Devletin tüm engellemelerine rağmen alanlarda buluşan milyonların mesajı ise net oldu. İmralı tecridine öfkenin yükseldiği ve açlık grevindekilerin taleplerinin bir an önce kabul edilmesini isteyen milyonlar, 31 Mart için de "kayyumlar gidecek" dedi. Van'da yüzbinlerin bir araya geldiği Newroz'a katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 2019 Newroz'unu ve verdiği mesajı değerlendirdi. Newroz kutlamalarının çok güçlü geçtiğini dile getiren Temelli, "Güçlü katılım vardı. Alanlarda halklar bir araya geldi. Başta Kürt halkı olmak üzere, özellikle Amed ve Van Newrozları gerçekten kelimenin tam anlamı ile muhteşemdi. Son bir kaç yıla dönüp baktığımızda önemli bir katılım gerçekleşti" dedi. 

'BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞ DURUMDA' 

İnsanların yaşadıklarına, baskıya, zulme, şiddete itirazları olduğuna dikkat çeken Temelli, "Bıçak kemiğe dayanmış durumda. İkincisi kayyumları kabul etmiyorlar, iradelerinin gasp edilmesini kabul etmiyorlar. Topyekun kayyuma bir itiraz var. Kayyum olmayan yerlerdeki Newrozlarda bile kayyuma bir itiraz var. Çünkü bu hepimizin ortak iradesini gasp eden, bizi inciten bir şey. Üçüncü olarak tecride itirazları var. Çünkü, herkes çok iyi biliyor ki bütün bu yaşananlar bu tecrit sürecinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. 4 yıllık tecrit süreci boyunca adım adım hukuksuzluk, adım adım adaletsizlik örüldü bu ülkede. Ve her adımda halklar, insanlar daha büyük mağduriyetler yaşamaya devam etti. Bu böyle giderse bu mağduriyetlerin artacağını herkes çok iyi biliyor. Bunun içinde tecridin sonlandırılmasını istiyor, bu anlamda itirazlarını dile getiriyor ve açlık grevlerini sahiplenmiş oluyor. Dördüncüsü de insanlar artık geçinemiyor. Çok ciddi bir iktisadi kriz, iktisadi krize bağlı olarak ciddi bir iktisadi şiddet altındalar. Bu dört itirazın birleşmesi ile aslında insanlar meydanlarda buluştular ve 'kabul etmiyoruz' dediler" ifadesinde bulundu. 

'NEWROZ'DA ORTAYA ÇIKAN İRADE 31 MART'TA SANDIĞA YANSIYACAK'

MA'nın haberine göre Temelli, Newroz'da ortaya çıkan iradenin 31 Mart'ta sandıklara yansıyacağını vurguladı. Ortaya çıkan itiraz ve mesajların siyaset tarafından doğru okunması gerektiğini vurgulayan Temelli, "İktidar artık siyaseti okuma yeteneğini tümüyle yetirmiş durumda. İktidar artık siyaset üretemez durumda. Bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya. Her şeyden önce bunu görmek lazım. İktidarda 17 yıl kaldıktan sonra bugün kalkıp beka sorununu gündeme getirecekse, kalkın HDP'ye 'terörist' diyecek hale sürüklenmişse, Kürtlere 'defol' diyorsa bu bir tükenmişlik sendromudur. Bunun ötesinde iktidar hukuk ve adalet adına çözüm üretemiyor. Tecrit meselesine dair bir çözüm üretemiyor, dış politikaya dair savaş çığırtkanlığından başka bir şey söyleyemiyor. 

Bugün iktidardan bir çözüm beklemek, iktidardan bütün bu gidişatı durdurup, Türkiye toplumu lehine bir adım atmasını beklemek beyhude bir bekleyiş. Ama tümüyle de umutsuzluğa kapılmamak lazım. Her şey iktidardan ibaret değil. Türkiye'de başta Kürtler, Türkiye halkları, sivil toplum güçleri, sendikalar, diğer muhalefet partileri, toplumsal muhalefet var. Bu kesim kendisine güvenmeli. Barış konusunda, demokrasi konusunda inisiyatif almalı. İnsanları bu çabaya ortak edecek adımlar atabilmeli. Bugüne kadar iktidara oy vermiş olan seçmenin de bu gidişatın farkında olarak bu seçimde iktidara gerekli dersi vereceğini ve bundan sonra da Türkiye açısından önemli adımların atılacağına inanıyorum" değerlendirmesinde. 

'TÜRKİYE HALKINA DEMOKRASİ SEÇENEĞİ SUNDUK'

Newroz alanlarının uzun süredir yürütülen siyasetin, politikanın, stratejinin taçlandığı bir alan olduğunu vurgulayan Temelli, şöyle devam etti: "HDP olarak ortaya biz bir seçenek koyduk. Stratejimizle tüm Türkiye halklarına bir demokrasi seçeneği sunduk. Çaresiz kalmış siyasete bir çare yarattık. İçine düşmüş bu kısır döngü siyasetine bir çıkış yolu gösterdik. Biz bunu HDP'lilerle, halkımızla var ettik. O taban aslında Newroz alanlarında bir yerde bu stratejinin başarıya ulaştığı günü de kutladı. Çünkü AKP-MHP bloğunu geriletmek çok zor görülüyordu. Şimdi herkes büyük bir demokrasi iştahıyla 31 Mart'ı bekliyor, sandığa gitmeyi bekliyor. Bu seçeneği yaratmanın özgüveniyle alanlarda olduk. HDP'liler, Kürt halkı, HDP çeperindeki ittifaklarımız bu stratejinin esas sahibi olarak Newroz alanlarına gelerek 'varız' dediler. Newroz'un çok önemli bir eşik olduğunu söyleyebilirim. Şimdi de Newroz'dan 31 Mart'a kadar geçen sürede de bugün daha da artacaktır."