Temel gıda maddesine bir yılda yüzde 342 zam

Temel gıda maddesine bir yılda yüzde 342 zam

TÜİK'in fiyat değişimini takip ettiği markette, patatese bir yılda yüzde 342,1 zam yapıldı.

Geçen hafta içinde nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklayan TÜİK, yıllık bazdaki artışın yüzde üzde 69,97 olduğunu belirtirken, fiyat değişiminin takip edildiği marketlerdeki artış dikkat çekti. Patates, bir yılda yüzde 342,1 oranında zamlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre enflasyondaki artış aylık bazda yüzde 7,25 olurken, yıllık bazdaki artış ise yüzde 69,97 oldu. Tartışma taratan veriler sonrası TÜİK'in iyat değişimlerini izlediği marketlerde temel gıda maddelerine yapılan zamlar dikkat çekti. Patatese bir yılda yapılan zam yüzde 342'ı aştı.

PATATESE BİR YILDA YÜZDE 342 ZAM

TÜİK verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre zamların liste başında patates bulunuyor. TÜİK'in fiyat aldığı marketlerde bir kilogram patatesin fiyatı geçen yılın nisan ayında 1 lira 90 kuruştu. Bu yılın nisan ayında da yine aynı marketlere giden TÜİK, bir kilogram patatesin fiyatının 8 lira 40 kuruşa satıldığını tespit etti. Patates birçok markette çok daha yüksek fiyatlara satılmasına rağmen TÜİK'in marketlerinde bile bir yıllık artış oranı yüzde 342,1 olarak hesaplandı.

TÜİK hesaplarıyla yıl başından bu yana patates fiyatlarına da yüzde 66,3 oranında zam geldi.

ZAM LİSTESİNDE TEMEL GIDA MADDELERİ YER ALDI

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, gelen zamlar baz alındığında patatesin ardından listenin ikinci sırasında patlıcan yer aldı. Geçen yıl nisanda 5 lira 78 kuruşa satılan patlıcanın fiyatı TÜİK marketlerinde yüzde 267 zamlanarak bu yılın nisanında 21 lira 21 kuruşa çıktı. Patlıcan fiyatı bu yılın başından bu yana da yüzde 87,5 arttı. Zam listesinin üst sıralarında soğan, domates, kıvırcık, dolmalık biber, salatalık, tavuk eti, nohut, yumurta, şeker, un, makarna, mercimek, ekmek, bulgur gibi temel gıda maddeleri yer aldı.

FATURALARDAKİ ZAM YÜZDE 150'Yİ BULDU

TÜİK'in kendi derlediği fiyat değişimlerine göre elektrik, su ve doğal gaz faturaları da yüzde 150'lere varan oranlarda zamlandı. Mutfak tüpü son bir yıl içerisinde 117 liradan 293 liraya çıkarken, doğal gaz birim ücreti de 1,98 liradan 3,72 liraya yükseldi. Elektrik birim ücreti 80 kuruştan 1 lira 34 kuruşa, su birim ücreti de 5,69 liradan 8,59 liraya çıktı.

ULAŞIM ZAMLARI

TÜİK'in verilerine göre şehir içi ve şehir dışı ulaşım ücretlerine de son bir yılda yüzde 125'i aşan oranlarda zam yapıldı. Mayıs başında yapılan zamlar hariç olmak üzere şehirlerarası otobüs bilet fiyatları bir yılda 81 liradan 273 liraya çıktı. Aynı dönemde şehir içi ulaşımda metro ücretleri yüzde 90, dolmuş ücretleri yüzde 84, belediye otobüsü bilet fiyatları da yüzde 79 zamlandı. Taksi zammı ise yüzde 75'e ulaştı.

DAHA FAZLA