Temel gıda maddelerinden KDV alınmamasına yönelik kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!

Temel gıda maddelerinden KDV alınmamasına yönelik kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!

Ersoy, “Yandaş medyanız sabah akşam ekonomideki büyüme oranındaki artış, işsizlikte azalma masalları anlatıyor. Masalların arka sayfasında ise İstanbul Zeytinburnu'nda 1.5 yaşındaki çocuğunu komşularına bırakarak intihar eden anne babanın haberi var" ifadelerini kullandı.

İleri Haber

HDP’li Oya Ersoy’un halkın en yaşamsal ihtiyacı olan temel gıda, barınma, ısınma, gıda, ve ulaşım gibi kalemlerden KDV’nin kaldırılmasına yönelik kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ersoy, “Sizin derdiniz halk değil sermeyenin çıkarıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Eylül 2019’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) “3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni getirmişti. Ersoy’un sunduğu kanun teklifi; halkın en yaşamsal ihtiyacı olan temel gıda barınma, ısınma, gıda, ve ulaşım gibi kalemlerden Katma Değer Vergisi’nin (KDV) kaldırılmasını amaçlıyordu.

Ersoy’un kanun teklifi yaklaşık 1,5 yıl sonra Meclis’te  AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

‘HALKIN CEBİNE GİRMEYEN PARANIN VERGİSİ ALINIYOR'

Ersoy konuyla ilgili, ”Bu kanun teklifinin amacı pandeminin, zamların, işsizliğin, ücretsiz izinlerin kuşatmasında yaşam mücadelesi veren milyonlarca hanenin en temel yaşamsal ihtiyaçlarından KDV’nin kaldırılmasıdır. Kanun teklifini verdiğim zaman yani 2019 yılının eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2064.52, yoksulluk sınırı ise 6724.81 TL idi. Aradan geçen bir buçuk yılda artış felakettir. Şimdi 2021 yılının Ocak ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.652 TL, yoksulluk sınırı ise 8.638 TL olmuştur. Ayın sonunu zor getiren yurttaşın cebine girmeyen paranın bir de vergisini alınıyor “dedi.

‘KRİZ ARTIYOR’

Ersoy, ülkemizde yurttaşların özellikle pandemi ile beraber, yaşadıkları ekonomik sıkıntıların; son dönemde etkisini gösteren ekonomik kriz, işsizlik ve enflasyonun etkileri de dikkate alındığında, bireyler ve toplum nezdinde ağır mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

‘SİZİN ÇÖZÜMÜNÜZ AÇIM DİYENİ SUSTURMAK’

Sözlerine şöyle devam eden Ersoy, “Milyonlarca yurttaş 2.825,90 TL asgari ücret ile açlık sınırında yaşam mücadelesi vermektedir. Bir yandan pandemi ile mücadele eden halk, bir yandan da gıda fiyatlarına gelen yüzde 28,6 oranındaki zamla mücadele eder olmuştur. Bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarındaki artış yüzde 23,4, yağ fiyatındaki artış yüzde 47,5’tir. Et-balık fiyatları yüzde 19,1 süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 21,4 arttı. Yani asgari ücretteki artış işçinin cebine girmedi.  Sizin çözümünüz ise otobüs üzerinden halkın üzerine çay fırlatmak. Açım diyeni susturmaktır” dedi.

‘SİZİN DERDİNİZ HALK DEĞİL, SERMAYE ÇIKARI’

Ersoy, “Sunmuş olduğum 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” tarafınızdan reddedilmeseydi, halkın satın aldığı temel mal ve hizmetler KDV’den muaf tutulacaktı. Ancak her zaman olduğu gibi halk yararına hangi teklif geldiyse kabul edilmedi. Sizin derdiniz halk değil sermeyenin çıkarıdır” dedi.

‘BU ÜLKEDE YURTTAŞLAR EKONOMİK SIKINTILAR NEDENİYLE İNTİHAR EDİYOR’

Ersoy, “Yandaş medyanız sabah akşam ekonomideki büyüme oranındaki artış, işsizlikte azalma masalları anlatıyor. Masalların arka sayfasında ise İstanbul Zeytinburnu'nda 1.5 yaşındaki çocuğunu komşularına bırakarak intihar eden anne babanın haberi var. Geçen hafta Kocaeli’nde intihar eden 7 yurttaşımız var” ifadelerini kullandı.

‘GELİN BU İNDİRİMLERİ HALKTAN SAKINMAYIN’

Ersoy Genel Kurul’da, “Sermayenin talebiyle salt onların kar oranlarını artırmak için KDV indirimlerini Mayıs 2021’e kadar uzattınız ya, gelin bu indirimleri halktan sakınmayın” dedi.

Ersoy, Ankara’da kış ayında 4 kişilik bir ailenin ortalama doğalgaz faturası 500 lira, elektrik faturası 200 lira, su faturası ise 100 lira geldiğini ve sadece faturaların toplamının 800 lira ve bunun 140 lirasının KDV olarak alındığını söyledi.

Ersoy, “Halihazırda, yurttaşın geliri dikkate alınmadan herkesten aynı oranda alınan KDV gibi dolaylı vergiler zaten adaletsizdir. Üstüne üstlük bu dolaylı vergilerin zorunlu ihtiyaçlardan alınması adaletsizliği büyütmektedir “ şeklinde konuştu.