TEMA Vakfı, Antalya-Burdur-Isparta hattında faaliyet yürüten taş ocaklarının yarattığı ekolojik yıkımı ortaya koydu

TEMA Vakfı, Antalya-Burdur-Isparta hattında faaliyet yürüten taş ocaklarının yarattığı ekolojik yıkımı ortaya koydu

TEMA Vakfı, Antalya-Burdur-Isparta hattında 950 bin hektarlık alanda 571 adet taş ocağı saptadıklarını açıkladı. Açıklamada "Türkiye’nin ormanları meraları maden alanlarına dönüşüyor" denildi.

İleri Haber

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Antalya-Burdur-Isparta hattında faaliyet gösteren mermer ve taş ocaklarının yarattığı ekolojik ve ekonomik yıkımı gözler önüne serdi. 

TEMA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada uydu görüntülerinden elde edilen tespitlerde 950 bin hektarlık alanda 571 adet taş ocağı saptandığı belirtilirken, bu ocakların %35'inin orman, %45'inin ise mera alanlarında bulunduğu kaydedildi. 

Öte yandan ocakların büyüklüklerinin neredeyse tamamının ÇED süreçlerinden muaf olacak şekilde belirlendiği ifade edildi.

TEMA'nın açıklamasında maden ocaklarının ekolojik yıkımın yanı sıra ekonomik yıkım da getirdiğinin altı çizilirken, "Yalnızca çalışma alanında yer alan taş ve mermer ocaklarının temel ekosistem hizmetleri fiyatlandırmasına göre bölgede neden olduğu ekonomik zarar 2.8 milyar TL" denildi.

'HER YERDE MADENCİLİK YAPMAK MÜMKÜN'

Gazeteci Melis Alphan da sosyal medya hesabından "Türkiye dev bir maden sahasına döndü" derken, maden kanunlarının sık sık değiştiğini hatırlattı.

Alphan'ın Twitter hesabından yapığı paylaşım şu şekilde:

"Türkiye’de Maden Kanunu 2001’den sonra 21 kez, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu son 15 yılda 8 kez, Mera Kanunu ise 9 kez değişti. Türkiye dev bir maden sahasına döndü; her yerde madencilik yapmak mümkün."

 

DAHA FAZLA