Telefonlara ‘kim belediye başkanı olsun’ mesajı

Telefonlara ‘kim belediye başkanı olsun’ mesajı

Telefonlara ‘siyasal araştırma’ adı altında gönderilen mesajda, “belediye başkanı olarak kimi görmek istedikleri” soruldu.

Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere aylar kala, seçime katılacak partilerce gösterilecek belediye başkanı adaylarının kimler olacağı şimdiden merak konusu. Gösterilecek belediye başkan adaylarının kimler olacağının merakla beklendiği kentlerden biri de Diyarbakır.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) elinde iken, Eş Başkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanması sonrası Diyarbakır Büyükşehir Başkanlığı’na İçişleri Bakanlığı tarafından Cumali Atilla “kayyum” olarak atanmıştı.

Cumali Atilla’nın, AKP tarafından “Büyükşehir Belediye Başkanı” olarak aday gösterileceği konuşulurken, kentteki GSM operatörü abonelerinin telefonlarına bugün dikkat çekici bir SMS gönderildi.

8720 nolu özel numaradan gönderilen mesaj şöyle:  

“2019 yerel seçimlerinde DİYARBAKIR ilimizde kimi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görmek istersiniz?

BU MESAJI SAAT 21:00’A KADAR ÜCRETSİZ CEVAPLAYARAK ANKETE KATILABİLİRSİNİZ.

SİYASAL ARAŞTIRMAB001”

24 HAZİRAN’DAN ÖNCE DE BENZERİ YAPILMIŞTI

Aynı içerikteki mesajlara özellikle milletvekilliği seçimleri öncesinde Sivas, Konya, Kocaeli, Kütayha ve Tokat başta olmak üzere birçok il ve ilçede karşılaşılmıştı.  

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre gelen bu mesaj üzerine GSM şirketlerini arayıp, mesajı gönderen kaynağı sorulduğunda ise, bu konuda herhangi bir bilgi verilemeyeceği, sadece Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bu konuda şikayette bulunulabileceği yanıtı verildiği öğrenildi.

Mesajın sonundaki “B001” kodu, mesajın özel bir iletişim ve telekomünikasyon şirketi tarafından gönderildiğini gösteriyor.

Çeşitli kaynaklardan, 8720 numarasından gelen mesajların hiçbir parti ile ilgisi olmadığı, şirketlerin “para tuzağı” olduğu iddiası ortaya atılıyor. Bu iddiaya göre, mesaja verilecek yanıt ücretsiz denilmesine rağmen, ücret alınıp, bu yolla para kazanılıyor.

Öte yandan, 24 Haziran seçimlerinde "AKP Düzce Milletvekili aday adayı" olan MÜSİAD Düzce eski Şube Başkanı İsa Şengüloğlu adına kayıtlı sosyal medya hesabında, "Eğer aşağıdaki mesaj 8720'den geliyorsa önemseyerek cevaplayınız" şeklinde bir paylaşımda bulunulmuştu.