Teksas'ta ırkçı gözaltı: Atlı polis bir siyahiyi iple bağlayıp gezdirdi

Teksas'ta ırkçı gözaltı: Atlı polis bir siyahiyi iple bağlayıp gezdirdi

ABD'de iki atlı polis siyahi bir kişiyi kelepçeleyerek karakola kadar iple bağlı halde götürdü.

ABD'nin Teksas eyaletinde bipolar ve evsiz olduğu iddia edilen siyahi bir adamın atlı polisler tarafından kelepçelenerek iple yürütüldüğü görüntüler yoğun tepki topladı.

Geçtiğimiz Cumartesi Teksas Galveston'da kölelik dönemini anımsatan bu uygulama sosyal medyada büyük ses getirdi.

43 yaşındaki Donald Neely, başkalarının arazisine izinsiz girme suçuyla gözaltına alındı. İki atlı polis Neely'yi kelepçeledi ve kelepçelere bir ip bağladı. Evsiz adam, atın üstündeki polisler tarafından bu şekilde karakola yürütüldü.

'BEYAZ OLSAYDI BÖYLE BİR ŞEY YAŞANMAZDI'

Erin Toberman isimli bir Facebook kullanıcısının “Bu adamın yaşadıklarının kesinlikle hiçbir bahanesi olamaz” mesajıyla paylaştığı görüntüler hem sosyal medyadan hem de Amerikan siyasetinden tepki çekti.

Avukat Rebecca J. Kavanagh kölelik benzetmesi yaparak, “Polisler onu at üstünde sokaklarda gezdirdi. Sanki onlar köle sahibi ve o da onların kölesiymiş gibi” tepkisini gösterdi.

Sivil haklar savunucusu NAACP isimli kuruluşun Houston Şube Başkanı James Douglas, fotoğrafın bir saygısızlık göstergesi olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Galveston Adalet Koalisyonu isimli kuruluşun Başkanı Leon Phillips yaşananları 1920'lere benzeterek “Tek bildiğim, at üzerindeki iki beyaz polisin, siyah bir adamı kelepçelerine bağlı bir iple sokakta gezdirdiği. Bu mantıksız, nokta. Ve şunu biliyorum ki, eğer bu beyaz bir kişi olsaydı, böyle bir şey yaşanmazdı” dedi.

Yerel televizyon kanallarının aile avukatına dayandırarak sunduğu haberlerde Neely'nin bipolar olduğu ve uzun zamandır ailesiye görüşmediğine dair haberler sundu. Hatta ailenin Neely'den 10 yıl sonra ilk defa bu şekilde haber aldıklarıda belirtildi.

'POLİSTEN ÖZÜRLE BİRLİKTE UYGULAMA SAVUNMASI'

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte Teksas polisinden özür geldi. Ancak özür ile birlikte açıklamada uygulamanın savunuluyor oluşuda dikkat çekti. Galveston Emniyet Müdürü Vernon Hale uygulamanın  ‘önceden denenmiş ve bazı senaryolarda en iyi uygulama olduğunu’ savundu. 

Her şeyden önce bu gereksiz utançtan dolayı Bay Neely’den özür dilemem gerekir” diyen Hale, gözaltı işlemini yapan polis memurlarının bir başka ulaşım yöntemi kullanmış olması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte, tepkiler üzerine uygulamanın askıya alındığı da açıklandı.