‘Tekne Bağlama İskelesi’ inşaatı için bilirkişi raporu: Çevreciler haklı

‘Tekne Bağlama İskelesi’ inşaatı için bilirkişi raporu: Çevreciler haklı

Fethiye’de ÇED raporu olmadan yapılacak olan ‘Tekne Bağlama İskelesi’ projesine yapılan itirazlar sonuç buldu. Bilirkişi heyeti, çevre mücadelesi yürüten Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nin itirazlarını haklı buldu. Çevreciler, proje rafa kalkana kadar mücadele edeceklerini duyurdu.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği tarafından 20 Ekim 2020 tarihinde Fethiye İlçesi, Tuzla Mahallesi, Cahit Gündüz Caddesi, Karayolları Mevkiinde “Muçev Turizm LTD. Şti” tarafından yapılması planlanan “Tekne Bağlama İskelesi” projesine dava açılmıştı.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği davayı şöyle tanımlamıştı: “bu dava,300 yat kapasiteli  marina projesi ile su ekosisteminin yani körfezin ölümünün gerçekleşeceği karada ise ulaşım ve atık yönetiminin mümkün olmadığı gerçeği ile ÇED gerekli değildir kararına itiraz için açılmıştır.”

‘ÇEVRE MÜCADELESİ YÜRÜTENLERİN İTİRAZLARI HAKLI’

Yol Haber’in aktardığına göre; davada bilirkişi heyeti raporunu hazırladı ve çevre mücadelesi yürütenlerin itirazlarını haklı buldu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Bilirkişiler, ‘ÇED Gereklidir’ diyerek, kendisi başlı başına bir talan ve rant projesi olan MUÇEV’e ‘dur’ dedi. Çevresine sahip çıkan bütün Fethiyelilerin ve bölgedeki demokratik kitle örgütlerinin itirazıyla yürütülen süreç “şimdilik” bir kazanıma ulaştı.”

Daha önce söz konusu projeye dair yapılan eylemlerde şöyle demiştik: “İktidar gidici ama kıyılarımıza verilen zarar kalıcı. Eğer burası için gerekli değilse, bu ÇED neresi için gerekli?’ Bilirkişiler bu çağrıyı duydu. Toplumsal talepleri dikkate alan hukuki kararların yaşanabilir bir ülke için ne kadar gerekli olduğunu bir kere daha gördük.”

PROJE TAMAMEN RAFA KALDIRILASIYA KADAR MÜCADELEYE DEVAM

Girgin: “Önümüzde bu projenin tamamen rafa kaldırılması mücadelesi var. Buraya olumlu bir ÇED verilmesi mümkün değil. Körfezin nefes alması için daha fazla yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiği anlayışıyla mücadeleye devam edeceğiz.

Başta Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler…Mücadeleye devam…” dedi.

DAHA FAZLA