Tekirdağ'ın ilerici muhtar adayı Resul Mustafa Taşkıran: Halkçı ve katılımcı bir muhtarlık deneyimini hep birlikte oluşturacağız

Tekirdağ'ın ilerici muhtar adayı Resul Mustafa Taşkıran: Halkçı ve katılımcı bir muhtarlık deneyimini hep birlikte oluşturacağız

31 Mart yerel seçimine kısa bir süre kala, ülkenin çeşitli bölgelerinde muhtarlıklara aday olan ilericilerle yaptığımız röportajlar devam ediyor. Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa ilçesi 100. Yıl Mahallesi muhtarlığına aday olan Resul Mustafa Taşkıran ile adaylık sürecini, mahallenin sorunlarını ve hedeflerini konuştuk.

(Tugay Candan - @TugayCandann) Tekirdağ merkez Süleymanpaşa’nın en büyük mahallesi olan 100. Yıl Mahallesi’nde ilerici muhtar adayı Resul Mustafa Taşkıran, seçim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

“Birçok sorunu bulunan emekçilerin, en azından yaşam alanlarını bir nebze olsun güzelleştirmek, mahalleliyi de yaşam alanlarına dair söz sahibi yapmak için adayım ” diyen Taşkıran ile yaptığımız röportajı okuyucularımıza sunuyoruz.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1964 İstanbul doğumluyum. Lise mezunu ve emekli bir işçiyim. İki çocuğum var. Emekli olmama rağmen hala işçi servisi şoförlüğü yapıyorum. Uzun süre Tekirdağ’ın bir diğer ilçesi olan Çerkezköy’de yaşadım. 10 yıl kadar önce bu mahalleye taşındım. Şimdi de mahallenin muhtarlığına adayım.

Evet, bu süreci biraz ele alalım. Neden aday olduğunuzu anlatır mısınız?

Dediğim gibi, işçi servisi şoförüyüm. Yani her zaman mahallede yaşayan emekçilerle temas halindeyim. Emekçilerin birçok sorunu var. Bu sorunlarla ben de uzun yıllar boyu iş yaşamımda karşılaştım. Halen de sürüyor. Evimize ekmek götürmek için uzun saatler boyunca çalışırken, bunun dışında çok az vaktimiz kalıyor. Bu vakti de yaşam alanımız olan mahallemizde geçiriyoruz. İşte yorucu ve bunaltıcı ve yıpratıcı olan bu sürecin etkilerini azaltmak için yaşam alanımız olan mahallemizde geçirilecek vaktin değerli olduğunu düşünüyorum.

Aday olma kararımı da şöyle açıklayabilirim:

Bir mesai sonrasında işçileri evlerine götürürken, konuşmalarını duydum. Yaşam problemlerini ve seçimi konuşuyorlardı. Ben de o an “muhtarlığa aday olsam beni destekler misiniz?” diye sordum. Olumlu cevaplar aldım. Konuyu aileme açtım. Onlardan da olumlu anlamda bir destek alınca aday oldum.

Sözün özü; birçok sorunu bulunan emekçilerin, en azından yaşam alanlarını bir nebze olsun güzelleştirmek için, mahalleliyi de yaşam alanlarına dair söz sahibi yapmak için adayım.

Peki mahallenizde ne gibi sorunlar var?

100. Yıl Mahallesi çok büyük bir mahalle. 35 bin civarı bir nüfusa sahip. Farklı meslek gruplarından birçok insan var. Mahallede işçiler, kamu emekçileri ve emeklilerin yoğun olduğu bölgeler var. Mahallenin mevcut muhtarı 20 yıldır bu görevi sürdürüyor. Ben son 10 yılına şahidim. Mahallede yol, kaldırım gibi klasik çalışmaların dışında, insanların yaşamlarını daha kolaylaştıracak bir şeylerin yapılması gerekiyor ve muhtarlığın girişimiyle bunların yapılabileceğine inanıyorum.

Mesela, gençlerimiz. Gençlerimizin vakitlerinin tümünü kıraathanelerde geçirmelerine alternatif bir şeyler üretebiliriz. Dediğim gibi, bunların yapılabileceğine inanıyorum.

Siz muhtar olursanız mahallede neler değişecek?

Öncelikle sorunların doğru tespiti için, tüm yurttaşlarımızın muhtarlığa sorunlarını doğrudan iletebilecekleri iletişim kanalları oluşturacağız. Tüm ihtiyaç ve talepleri böylelikle ortaya çıkaracağız. İdari kurulların talepleri karşılaması için yapılacak çalışmaları mahalleliyle birlikte yürüteceğiz.

Burada “birlikte” kelimesini çok önemli buluyorum. Birlikte yönetim için mahallemizde halk meclisleri kuracağız. Halkçı ve katılımcı bir muhtarlık deneyimini hep birlikte oluşturacağız. Azalar ve halk meclisleriyle kolektif yönetimi sağlayacağız. Ayrıca, mahallemizde yaşayanların el birliğiyle çözülebilecek sorunları için dayanışma ağları oluşturacağız.

Doğaya, çevreye saygılı, sağlıklı, dayanıklı, güvenli bir çevrede yaşama hakkını savunan çalışmalar yürüteceğiz. Park, bahçe gibi sosyal alanlarımızın korunmasının takipçisi olacağız.

Mahallemizde sağlıklı yaşam alanları oluşturacağız ve spor imkanı sağlayacağız. Özellikle gençlerimiz için futbol, voleybol ve atletizm gibi branşlarda spor kulüpleri kurulmasına öncülük edeceğiz.

Özellikle belirtmem gerekiyor ki mahalle sakinlerimiz sokak hayvanlarına karşı gayet duyarlıdır. Bakımları için elini taşın altına koymaktan çekinmezler. Biz bunu daha sistematik ve düzenli hale getireceğiz. Sokaklarımızda bu hayvanlar için barınak ve beslenme alanları oluşturacağız.

Mahallemizde kültür sokağı oluşturacağız. Kültür sokağımızda ev emekçisi kadınların el işlerini satabilecekleri alanlar oluşturacağız. Yurttaşlarımız için sosyal paylaşım alanlarını genişleteceğiz ve geziler organize edeceğiz.

Mahallemizde çocuklarımız için dayanışma ağı ile yürüttüğümüz eğitim sınıfları oluşturacağız. Sınava hazırlanan ortaokul ve lise öğrencilerimize eğitimler düzenleyeceğiz.

Ben tüm yurttaşlarımızın ulaşım hakkından eşit olarak yararlanması gerektiğini düşünüyorum. Ücretli olan ve gayet de pahalı halen ulaşım, bizim mahallemizin bazı bölgelerini kapsamıyor. Mahalleli yorgun argın işinden, gücünden, okulundan çıkıyor; balık istifi araçlarla bir yere kadar geliyor, bunun ardından bir de yürümek zorunda kalıyor. Bunun için mahallemizde toplu taşımanın ulaşmadığı yerlere, ulaşımın sağlanması için tüm adımları atacağız.

Son sorumuz: Erdoğan’ın Saray’da muhtarlarla yaptığı toplantılar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Erdoğan açısından bir muhbir ağı oluşturma, gitmeye hevesli olanlar için de bir yandaşlık ispatı amaçlandığını düşünüyorum. Gitmemek için elimden geleni yaparım. Şayet (esprili bir şekilde) zorla elimi kolumu bağlayıp götürürlerse de benim de elbet söyleyeceklerim var; sakınmam.