Tekirdağ'da fahiş su faturaları: 'Salgın fırsatçılığı mı yapıyorlar?'

Tekirdağ'da fahiş su faturaları: 'Salgın fırsatçılığı mı yapıyorlar?'

Tekirdağ'da fahiş su faturaları nedeniyle vatandaş mağdur edildi. İleri'ye konuşan yurttaş "Salgını fırsat bilerek halkı soymaya mı çalışıyorlar?" diye sordu.

Tekirdağ'da fahiş su faturaları nedeniyle vatandaş mağdur edildi. Pandemi döneminde okunmayan su sayaçlarının 'normalleşme' sürecine geçişle okunmasın ardından yurttaşlara fahiş faturalar çıkarıldı. Bazı yurttaşlar sayaç okunmayan süreçte yapılan faturalandırmayı ödemesine rağmen durum değişmedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi döneminde bulaşma riskini en aza indirmek ve halk sağlığını koruma gerekçesiyle endeks okuma işlemleri geçici olarak durdurulmuştu. Bu süreçte faturalandırma işlemi ise devam etti. Belediyenin açıklamasına göre faturalandırma sistemi şöyle işledi:

"Bu süreçte su sayaçlarının üzerinde fazla tüketim birikmemesi, abonelerin yüksek faturalarla karşılaşmaması için TESKİ Yönetim Kurulu tarafından; 2020 yılı Mart ayı faturasının tüketim miktarının yüzde 80'i oranında normalleşme sürecine geçilinceye kadar aylık periyotlar halinde ara tahakkuk yapılması karara bağlanmıştır. Bu karar gereğince Nisan ve Mayıs faturalarına Mart ayı faturasının yüzde 80'i oranında ara tahakkuk yapılmıştır"

YURTTAŞLAR MAĞDUR EDİLİYOR

1 Haziran'dan itibaren 'normalleşme' sürecine geçişle sayaç okuma işlemleri de başladı. Belediyeden yapılan açıklamada, sayaç okumalarının ilk endeks tarihinin mart ayı olarak alındığının ve 90 günlük süre hesabı yapılarak kademe hesaplandığı belirtildi. Bu işlemin ardından yapılan faturalandırmada ise yurttaşlara fahiş faturalar çıkarıldı.

Belediyeden konuya ilişkin yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"1 Haziran 2020 tarihi itibari ile bazı yerel gazeteler ve sosyal medya hesaplarında yer alan 'Yüksek Su Faturaları' iddiaları ile ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

2020 yılında dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan Covid-19 salgını nedeniyle Cumhurbaşkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Hıfzıssıhha Kurulu ve TESKİ Yönetim Kurulu tarafından alınan kararlar gereği bulaşma riskini en aza indirmek ve halk sağlığını korumak için endeks okuma işlemleri geçici olarak durdurulmuştur.

Bu süreçte su sayaçlarının üzerinde fazla tüketim birikmemesi, abonelerin yüksek faturalarla karşılaşmaması için TESKİ Yönetim Kurulu tarafından; 2020 yılı Mart ayı faturasının tüketim miktarının yüzde 80'i oranında normalleşme sürecine geçilinceye kadar aylık periyotlar halinde ara tahakkuk yapılması karara bağlanmıştır. Bu karar gereğince Nisan ve Mayıs faturalarına Mart ayı faturasının yüzde 80'i oranında ara tahakkuk yapılmıştır.

1 Haziran 2020 tarihi itibariyle normalleşme sürecinin başlaması nedeniyle, İdaremiz tarafından sahada endeks okuma işlemlerine başlanmıştır. Haziran ayı normal okuma işlemleri sürecinde ilk endeks tarihi mart ayı olarak alınmış olup, böylelikle 90 günlük süre hesabı yapılarak kademe hesaplanmıştır. Kademe hesabı yapılırken konut abonelerinin aylık 10 m³ olan 1. kademe kullanım hakkı ile aylık 10 m³ olan 2. kademe kullanım hakkı yukarıda belirtilen gün hesabı çerçevesinde 3 ay için toplam 30'ar m³ olarak hesaplanmış ve abonelerin 1. ve 2. kademe toplam kullanım hakkı 60 m³ olarak güncellenmiştir. Bu hesaplama sisteminde Nisan ve Mayıs aylarında yapılmış olan ara tahakkuklar Haziran ayında tespit edilen sayaç üzerindeki toplam tüketimden düşülerek fatura düzenlenmiştir. Dolayısıyla abonelerimizin geç okumadan kaynaklı fazla kademe hesaplaması konusunda herhangi bir mağduriyeti olmamıştır ve bir üst kademeden hesaplanarak fazla fatura düzenlenmesi söz konusu değildir.

2020 yılı Haziran ayında fiili olarak sahada yapılan faturaların diğer dönemlere göre yüksek olmasının sebebi, Nisan ve Mayıs ayı ara tahakkuklarından biriken yüzde 20'lik tüketim farkları ile pandemi sürecinde hijyen hassasiyetinin artması, abonelerin evde daha fazla vakit geçirmeleri, tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle su tüketim miktarlarında önemli ölçüde artış olmasıdır."

'HALKÇI BELEDİYECİLİK BU MU?'

Belediyenin su faturalarında fahiş fiyat uygulamasına dair İleri Haber'e konuşan yurttaş, su sayaçlarının okunmadığı dönemde de ödemeler yaptığını belirterek, "5 Mart'ta 75 TL, 18 Nisan'da 65 TL ve 20 Mayıs'ta da 40 TL 50 krş'luk ödemeler yaptım. Halihazırda 3 ayda 170 TL 50 krşluk bir ödemem var. 12 Haziran'da sayaç okuma sonucu 239 TL'lik faturalandırma yapılmış bu sürece dair" ifadelerini kullandı.

TESKİ'nin açıklamasında hesaplamaları 90 gün üzerinden yaptığını söylemesine rağmen faturasının 113 gün olarak hesaplandığını söyleyen yurttaş, "Ben 113 günde nasıl 410 liralık su kullanımı yapmış olabilirim? 'Hijyen hassasiyeti arttı, bu yüzden' diyor belediye. Hijyen konusunda hep hassastık. Bu nasıl iş anlayamadım. İtiraz için TESKİ'ye ait hiçbir numaraya ulaşılamıyor. Birçok insan bu süreçte işsiz kaldı, ücreti düşürüldü" diyerek sözlerini şöyle noktaladı:

"Çevremde gördüğüm kadarıyla da birçok kişi bu su faturalarını anlamlandırabilmiş değil. Salgını fırsat bilerek halkı soymaya mı çalışıyorlar? Bu mu halkçı belediyecilik? İktidar politikalarından ne farkı var şimdi bunun. Yazıklar olsun."

 

DAHA FAZLA