Tekel işçilerine dokuz yıl sonra ceza davası açıldı

Tekel işçilerine dokuz yıl sonra ceza davası açıldı

2010 yılında Ankara Kızılay Meydanı’nda yaklaşık üç ay boyunca eylem yapan Tekel işçilerine dokuz yıl sonra dava açıldı.

2010 yılında Ankara Kızılay Meydanı’nda yaklaşık üç ay boyunca eylem yapan Tekel işçilerine dokuz yıl sonra ceza davası açıldı.

Avukat Kazım Bayraktar tarafından yapılan basın açıklamasında, iddianamede Tekel işçileri AKP il binası önünde gösteri yapmak, pankart açmak, uyarıya rağmen dağılmamak, parti eşyalarına zarar vermekle suçlandığı belirtildi.

'ARTAN İŞÇİ DİRENİŞLERİNDEN DUYULAN KORKU'

Bayraktar Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nden gönderilen iddianamenin tarihinin 16 Mart 2010 olduğunu belirterek yaklaşık dokuz yıl bekletilen iddianameyi “İddianamenin bugünlerde devreye sokulması giderek artan işçi direnişlerinden duyulan korku ve tarihsel kinden başka bir şeyle açıklanamaz” sözleriyle değerlendirdi.

'YENİ DİRENİŞLERİN KORKUSU'

Gezi eylemleri hakkında altı yıl sonra davalar açılmasının arkasındaki siyasal amaç ile Tekel işçileri hakkında dokuz yıl sonra açılan bu davanın amacının aynı olduğunu söyleyen Bayraktar “Baskı, tehdit ve yıldırma. AKP iktidar odağı belli ki hala unutamamış Tekel işçilerinin direnişini. Yeni direnişlerin korkusuyla eski direnişlerin hesabını güncellemeye çalışıyor. Korkunun yanındaki çaresizliğini sergilyor” diye devam etti. 

İddianameyle birlikte Bayraktar’a tebliğ edilen ‘Yargılamada Hedef Süre Formu’ söz konusu. Formda “Yargılamanın azami 75 günde tamamlanması hedeflenmekte olup, bu hedefin gerçekleştirilmesinde tarafların ve avukatların katkı ve desteği büyük önem arzetmektedir. Taraflardan kaynaklanan sebeplerden meydana gelen gecikmelerin hedef sürenin hesabında dikkate alınmadığı da göz önünde bulundurularak, bu hususlara hassasiyet göstermenizi rica ediyoruz. 28.03.2019” ifadeleri yer alıyor. 

Yargıda gecikmenin sebebi olarak tarafları işaret eden mahkemenin davanın ilk duruşması için tayin ettiği tarih 27 Haziran 2019. Yani iddianamenin mahkemeye ulaşmasından 90 gün sonra.

'TEKEL DİRENİŞİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATACAĞIZ'

Diken'in haberine göre Bayraktar bu durumu “Yargı kurumlarını siyasi iktidara, giderek iktidar partisine bağlamak, hakim ve savcıları iktidarın memurlarına dönüştürmek için altüst eden, yapı-bozuma uğratan iktidarın ‘yargıda hedef süre’ aldatmacasının nasıl bir komediye dönüştüğünün de resmidir bu yazı. 27 Haziran günü Ankara Adliyesi’nde olacağız; Tekel direnişini bir kez daha hatırlatacağız” sözleriyle eleştirdi.