Tek Gıda İş'in Türk İş'ten ayrılacağı iddia edildi

Tek Gıda İş'in Türk İş'ten ayrılacağı iddia edildi

Tek Gıda İş sendikasının Türk İş üyeliğinden ayrılacağı iddia edildi.

1952’den bu yana Türk-İş üyesi olan Tek Gıda-İş sendikasını Türk-İş üyeliğinden ayrılacağı, Başkanlar Kurulu'nun bu kararının 29-30 Haziran 2019’da genel kurulda karara bağlanacağı iddia edildi.

Umut Sen'in haberine göre, Tek Gıda-İş, konu ile ilgili sendikalara gönderdiği yazıda Türk-İş ile aralarında uzun süredir var olan derin görüş ayrılıklarının geçen süre içinde çözümsüz ve giderilemeyecek boyutlara geldiğini belirtiyor. Yazıda Türk-İş yönetimin Tek Gıda İş’e karşı sistematik hasmane bir tutum içinde olduğu görüşüne yer veriliyor.

Tek Gıda-İş Başkanlar Kurulunun Türk-İş üyeliğinden ayrılmaya dönük tavsiye kararı üç noktada toplanıyor.

1) Türk-İş’in Tek Gıda-İş tüzüğünün değiştirilmesini istemi. Bu talebin hukuksuz olduğu belirtiliyor.

2) Tek Gıda-İş’ten diğer sendikalara göre yüksek aidat talep edilmesi ve bu konuda icra takibine gidilmesi.

3) Sendikalar arasında eşitlik ilkesine aykırı ayrımcı uygulamalar.

Tek Gıda-İş ayrılma kararı öncesinde diğer sendikalardan sorunun çözümü için müdahil olmalarını da talep ediyor.

Aziz Çelik sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada sürecin ayrılıkla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını söylemek için henüz erken olduğunu ancak izlenmesi gereken önemli bir gelişme olarak değerlendirdiğini dile getirdi. Sendikal Güçbirliği Platformu da fiilen dağıldığı için bu girişimin Türk-İş üyesi diğer sendikalar arasında nasıl bir etki yaratacağını kestirmek zor.

Uzun süre Türk-İş’in amiral gemisi ve en büyük sendikası olan Tek Gıda-İş , Türk-İş yönetiminde belirleyici olmuştu.Çok sayıda Türk-İş Başkanı Tek Gıda-İş kökenliydi. Tek Gıda özelleştirmeler ve sendikal baskılarla büyük üye kaybetti ve zayıfladı. Tek Gıda-İş Ocak 2019 İstatistiklerine göre 27.675 üyeye  sahip.