Tek başına 11 kişilik sahne dolduran Şahlar: ‘Meral’i daha çok kadınla buluşturmak istiyorum’

Tek başına 11 kişilik sahne dolduran Şahlar: ‘Meral’i daha çok kadınla buluşturmak istiyorum’

Çatlak’ ile baş kahraman Meral’i ve Meral’in etrafındaki kadınların kesiştiren tiyatrocu Duygu Şahlar, 7 ana karakter ve 4 yan karakter ile sahnelere geri döndü. 15 aylık pandemi yasaklarının acısını turneler ile çıkaran Şahlar, amacının Meral’in hikayesini yaygınlaştırmak, özellikle de kadınlarla buluşturmak olduğunu söyledi.

Pandemi nedeniyle seyircisiz geçen 15 ayın ardından yeniden sahnelere dönen Duygu Şahlar, Ayten Kaya Görgün’ün ‘Çatlak Kızlar Sağlam Kapıda’ romanından oyuna uyarladığı ‘Çatlak’ oyunu ile seyircisiyle buluştu.

Tiyatro Sardunya ekibinin ilk oyunu olan ‘Çatlak’ ile baş kahraman Meral’i ve Meral’in etrafındaki kadınların kesiştiren Şahlar, 7 ana karakter ve 4 yan karakter ile ilk olarak İzmir’de ardından da Mersin, Van, Diyarbakır, Kızıltepe ve ardından Batman’da sahne aldı.

‘SALGIN ÖNCESİ ÇOKÇA DOLAŞTIK, ÖZLEŞMİŞİZ’

İzmir’in ardından Mersin’de çıktığı sahne sonrası konuşan Şahlar, “Pandemiden sonra, yani 15 ay sahneye çıkmadan geçen sürenin ardından ilk oyunu İzmir’de yaptık. Dostlarla beraberdik özleşmişiz. Fakat Mersin daha başka oldu, çünkü biz daha çok turne ekibiyiz. Salgın öncesi dönemde çokça dolaşıp, hikayeyi her yere taşıyorduk. O yüzden o hissi tekrar canlandıran bir oyun oldu benim açımdan. Seyirci de özlemişti ‘birliklikte seyretme’ deneyimini. Umarım yolculuklara devam edebiliriz” diyerek sahane özlemini dile getirdi.

7 ana karakter ve 4 yan karakter ile tek başına sahneyi kaplayan Şahlar, karakterleri şöyle anlattı:

‘MERAL BÜTÜN KADINLARIN KESİŞİMSEL NOKTASIYDI’

“Aslında özel olarak en çok bir karakter üzerine düşündüm, o da hikayeyi anlatan ana karakter Meral idi. Çünkü Meral bütün kadınların kesişimsel noktasıydı. Büyüdüğü evdeki kadınlardan, mahalledeki kadınlardan herkesten etkilenmiş kendi yolunu bulmuş bir kadın Meral. Anlatıların doğasında olan şeylerden biri de, anlatılan hikayenin oyuncu kişisiyle olan kesişimselliği idi. O bağı en çok Meral ile kurduğum için, ortaya böyle bir oyun çıktı. Meral de hikayesini her yerde anlatan, hikayeler aracılığı ile insanlarla bağ kuran biri, e ben de biraz öyleyim.”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu turnesini tamamlamak üzere olduğunu aktaran Şahlar, “

Mersin’den sonra küçük bir Doğu ve Güneydoğu Anadolu turnesine çıktık. Hala devam ediyor. Van, Dİyarbakır, Mardin/Kızıltepe de oynadık. Yarın Batman’da sahne alıyoruz.

Ankara, Balıkesir, İzmir’de organizasyonlar yapılır, kesinleştikçe sayfamızdan duyuru yapacağız.

‘AMAÇ KADINLARLA BULUŞABİLMEK’

Önümüzdeki zamanlarda da salgının durumuna göre çeşitli yerlere gitmek istiyoruz. Bizi davet eden, oyunu seyirci ile buluşturmak isteyen herkese kapımız açık. Oyun mekansal olarak bir çok yerde sergilenmeye uygun. Mesela Kızıltepe’de Mawa Kitabevi’nin damına bir sahne kurduk, açık havada oyunu sergiledik. Amaç biraz da hikayeyi yaygınlaştırabilmek, özellikle kadınlarla buluşabilmek. Bu sebeple bizim için dinleyen insanların olduğu her yer sahne olabilir” diyerek davetlere açık olduğunu belirtti.

Son olarak daha çok sahnelerde olacaklarını kaydeden Şahlar, “Anlatacak daha çok hikayemiz var, bakalım önümüzdeki günlere” sözlerine ekledi. 

DAHA FAZLA