'Tek adam' rejimi: 1 yıla yakın zamanda tüm yetkiler Erdoğan'da toplandı

'Tek adam' rejimi: 1 yıla yakın zamanda tüm yetkiler Erdoğan'da toplandı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu ile görev alanları aynı olan Saray kurullarının sayısını her geçen gün artırıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlık Sistemi'ne geçişle birçok yetkiyi elinde toplamasıyla birlikte Saray kurullarını da genişletmeye devam ediyor.Danışman sayısının tespit edilemediği Erdoğan, politik kurullarının sayısını da 10'a yükseltmiş durumda. 

Erdoğan, bir yılda yayımlanan 37 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile hemen her alanda kendine bağlı birçok kurul oluşturdu. Bu kurullar, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu olarak isimlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlıkların yetkisinde olan birçok başkanlığı da kendisine bağladı, bazı alanlarda yeni “başkanlıklar” kurdu. Saray’a bağlanan başkanlıklar, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı oldu.

‘VARLIK’ ERDOĞAN’DA

Başkanlıkların kurulmasına ilişkin kararnamelerle iki önemli kamu kurumu da Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Bunlar, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve ülkenin birçok önemli kuruluşunu bünyesinde toplayan Türkiye Varlık Fonu oldu.

OFİSLERDE BÜROKRASİ TANINMIYOR

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Erdoğan, kurullar ve başkanlıklarla yetinmeyerek bir de “ofisler” oluşturdu. “Arka bahçe” olarak adlandırdığı ofislerin Erdoğan’a en yakın çalışan kadro olduğu ifade ediliyor. Bu ofislerin “bürokrasiye takılmadan” Cumhurbaşkanı’nın belirlediği öncelikler doğrultusunda projeleri yönettiği bildirildi. Bu birimler ise Finans Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi olarak adlandırıldı.

Erdoğan, kuvvet komutanlıklarını da Saray’a bağladı ve terfiler konusunda kendisini yetkilendirdi. Bu kapsamda, albaylıktan tuğgeneralliğe ve tuğamiralliğe terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı da generaller ve amiraller arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

ERDOĞAN DANIŞMANA DOYMUYOR

Göreve geldiği günden bu yana çok sayıda danışman atayan Erdoğan’ın toplam danışman sayısı ise bilinmiyor. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Erdoğan’ın danışman sayısının 36 olduğunu açıkladı. O tarihten sonra birbiri ardına danışman ataması yapıldı. Sümeyra Merve Kılınç, Elif Esen, Ahmet Minder, Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Mariam Kavakçı, Serkan Taranoğlu ve İsmail Cesur, bir yıl içerisinde atanan danışmanlardan bazıları oldu.

EĞİTİMDE DE TEK YETKİ

Erdoğan, eğitim alanında da çeşitli kurulları baypas ederek yetkileri kendisinde topladı. YÖK’ün yetkilerini kullanan Erdoğan, sınav güvenliği için gizli tutulan soru havuzuna adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarda erişim için izin verme yetkisini kendisine verdi. Akademisyenlerin yurt dışına gönderilmesi, üniversitelerin katkı payı ve öğrenim ücretlerinin belirlenmesi de Erdoğan’a bırakıldı. Rektör atamasında YÖK’ün görüş yetkisi kaldırıldı, rektör belirlemede Cumhurbaşkanı “tek yetkili” kılındı.