Tedbir almadan 14 saat çalıştırılan ŞOK market işçileri Meclis gündeminde

Tedbir almadan 14 saat çalıştırılan ŞOK market işçileri Meclis gündeminde

HDP'li Züleyha Gülüm, salgın sürecinde tedbir alınmaksızın ağır koşullarda ve 14 saat çalıştırılan ŞOK market işçilerini Meclis gündemine taşıyarak Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a ''Denetim ve düzenleme yapacak mısınız?'' diye sordu.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde tedbir alınmaksızın ağır koşullarda çalıştırılan ve hak ihlaline maruz kalan ŞOK market işçilerini Meclis gündemine taşıdı. 

HDP'li Züleyha Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde ''İşçileri ağır çalışma koşullarına mecbur eden bu ve benzer uygulamaların kaldırılmasına yönelik düzenleme yapacak mısınız?'' diye sordu.

'MARKET İÇİ İŞ YETMİYORMUŞ GİBİ BİR DE CEPTE ŞOK İLE EVLERE SERVİS BAŞLADI'

''Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte işçilerin haftalık izinleri iptal edilmiş ve çalışma saatleri günde 14 saate çıkarılmıştır'' diyen Züleyha Gülüm, ŞOK market çalışanlarının, market içinde her gün onlarca insana temas etmeleri, temizlik ve kasiyerlik yapmaları, ürün yerleştirmeleri yetmiyormuş gibi Cepte Şok uygulaması ile işçiler evlere de servis yapmak zorunda bırakıldığının altını çizerek, market çalışanlarının siparişleri teslim etmek üzere her gün sokaklarda market arabalarıyla yürüdüğünü ve evlerdeki insanlara temas etmek zorunda kaldığını da ifade etti.

'GEÇ SAATLERDE ÇIKANLAR EVE GİTMEK İÇİN TOPLU ULAŞIM ARAÇLARINA ERİŞEMİYORLAR'

Daha az işçi ile daha çok iş yapma eğiliminde olan işverenlerin 3 kişinin yapabileceği bir işi 1 kişiye yaptırdığını ve vardiyalı çalışma düzenlemesi yapılmayarak işçilerin salgına yakalanma riskinin arttırıldığını söyleyen Gülüm, bazı marketlerde işçilerin gece geç saatlere kadar çalıştırılması nedeniyle eve gitmek için toplu ulaşım araçlarına erişemedeğini de aktardı.

'GEREKLİ DENETİM VE DÜZENLEMEYİ YAPACAK MISINIZ?'

''Bu ağır çalışma koşullarına itiraz eden işçilere ise mobbing uygulanarak sağlıkları ile işleri arasında tercihe zorlanmaktadırlar. Öte yandan işçilere dayatılan ağır ve sağlıksız çalışma koşulları karşılığında herhangi bir ek ücret veya prim talep edilmemesi için işçilerin sözleşme imzalamaya zorlandıkları iddia edilmektedir'' diyen HDP'li Gülüm, Zehra Zümrüt Selçuk'a şu soruları yöneltti:

1- İşçilerin salgına karşı korunması için çalışma saatlerinin azaltılması, Cepte Şok uygulamasının kaldırılması, sözleşme koşullarının iyileştirilmesi ve işe gidiş-dönüş saatlerinde servislerin sağlanması gibi işçilerin son derece makul olan taleplerine ilişkin gerekli denetim ve düzenlemeleri yapacak mısınız?

2- Cepte Şok Uygulaması gibi çalışma koşullarda oluşan esaslı değişikliklerin İş Kanunu’nun 22. Maddesi gereğince işçilere bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimlerin yapılıp yapılmadığı denetlendi mi? İşçileri ağır çalışma koşullarına mecbur eden bu ve benzer uygulamaların kaldırılmasına yönelik düzenleme yapacak mısınız?

3- İşçilerin çalışma süreleri İş Kanunu 63. Maddesinde belirlenmiştir, kanuna aykırı davranan işyerlerinin denetimi sağlanarak idari bir yaptırım uygulayacak mısınız?

4- İş Kanunu'nun 41.ve 42 Maddelerine göre işçilerin haftalık fazla çalışma süreleri dikkate alınarak ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Buna aykırı davranan işyerinin denetimi sağlanarak idari bir yaptırım uygulayacak mısınız?

5- Basına ve kamuoyuna yansıdığı üzere yetkililer tarafından Şok market işçilerine yönelik mobbing uygulandığı doğru mudur?

6- İş Kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği gereğince bu işyerlerinde denetimler yapıldı mı? Yapıldıysa denetimlerin sonuçları nelerdir?

7- Söz konusu işyerlerinde denetimler yapılmadıysa işçilerin sosyal medyadaki paylaşımları, basında yer alan haberler ve işbu önergeyi ihbar olarak kabul ederek gerekli idari işlemleri yapmayı düşünüyor musunuz?