Tedavi edilmeyen hasta mahpus Türkmen, hastalığını ilaçlarla kontrol etmeye çalışıyor

Tedavi edilmeyen hasta mahpus Türkmen, hastalığını ilaçlarla kontrol etmeye çalışıyor

İHD Hapishane Komisyonu, 401’inci hafta oturumunda hasta mahpus Sinan Türkmen’in durumuna dikkat çekti.

Emre Orman - @eemreorman

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin kamuoyuyla paylaşıldığı F Oturması eylemlerinin 401’inci hafta konusu, hasta mahpus Sinan Türkmen idi. Taksim’deki İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” ve “Hasta mahpus Sinan Türkmen serbest bırakılsın” yazılı pankartlar açan insan hakları savunucuları, hapishanelerdeki birçok hasta mahpusun fotoğrafını da taşıdı.

İHD Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Acettin, hasta mahpuslardan tedavilerinin yapılmadığı, kelepçeli muayene ve hatta kelepçeli tedaviye zorlandıkları, hastanelere gidişlerde ambulansla gitmesi gereken durumda oldukları halde ring aracına bindirildikleri, muayene sırasında askerin odadan çıkmaması gibi birçok hak ihlali şikâyeti geldiğini açıkladı. 

'HAPİSHANE KOŞULLARINDA HASTALIK KONTROL ALTINDA TUTULAMIYOR'

Türkmen’in hapishane koşullarından dolayı sadece ilaçlarla hastalığını kontrol altında tutmaya çalıştığını dile getiren Acettin, şunları aktardı:

“Üç ayda bir hastaneye sevk olması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak ringlerin havasız olması, kimi zaman hastaneye gidiş gelişlerde ki sıkıntılar nedeniyle sevklerde problem yaşanıyor. Behçet hastalığına bağlı olarak dizleri, el ve ayak bileklerinde, eklemlerinde kırıklık, şişkinlik, ödem oluşuyor. Her iki hastalığın da tedavileri zaten yapılamıyor. Ancak kontrol altında tutulmaları gerekiyor. Hapishane koşullarında da bu mümkün olmuyor.”

Hak ihlallerinin OHAL ile birlikte artarak devam ettiğine işaret eden Acettin, sağlığa erişim hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve en temel insan hakkı olan yaşam hakkının sağlanması talebiyle açıklamayı sonlandırdı. Eylem, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla sona erdi.

SİNAN TÜRKMEN KİMDİR?

Müebbet hükümlüsü olan Sinan Türkmen, 27 yıldır tutuklu ve şu an Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutuluyor. Hepatit-B taşıyıcısı olan Türkmen’e belli zamanlarda yapılan kan tahlili dışında herhangi bir tedavi uygulanmıyor. 15 yıldır devam eden Behçet hastalığının etkisiyle her iki gözünde de görme kaybı olan Türkmen’in, sürekli tedavi ve kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak Türkmen, şimdiye kadar yalnızca bir kez Ankara Numune Hastanesi’nde, 1 ay tedavi gördü.