Tecavüzcü Recep Çakır hakkındaki haberlere erişim engeli!

Tecavüzcü Recep Çakır hakkındaki haberlere erişim engeli!

Antalya’da 2008 yılında bir kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklanan Recep Çakır, unutulma hakkına dayanarak bazı yayın organlarından kendisiyle ilgili haberlere erişim engeli kararı çıkarttı.

Antalya’da 2008 yılında bir kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle 23 yıl hapis cezasına çarptırılan milli güreşçi Recep Çakır, hakkında çıkan haberlere ‘unutulma hakkı’na dayanarak erişim engeli getirilmesi konusunda Korkuteli Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulundu. Hakim 31 Temmuz’da yürürlüğe giren, sosyal medya ve internete ilişkin düzenlemelerde yer alan unutulma hakkını gerekçe göstererek birçok haber sitesinde ilgili haberlere erişim engeli getirdi.

Kararı bianet’ten Hikmet Adal’a değerlendiren insan hakları savunucusu ve hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak konuya ilişkin “Bir karar verilirken kişinin önemi, konumu, haberin içerisinde yapıldığı iddia edilen fiil, çektiği ilgi, bunların hepsi birlikte değerlendirilmeli. Burada yargı kararı var ve adam hüküm giymiş. Aklanmış olsaydı o zaman çok daha farklı konuşuyor olurduk” dedi.

Unutulma hakkının yeni yasayla karşımıza çıkmadığını, daha önce de kullanıldığını söyleyen Altıparmak, unutulma hakkının kişinin özel hayatının gizliliği ile ifade özgürlüğünün çatıştığı zaman özel hayatın korunması için kullanılabileceğini fakat tecavüz gibi durumlarda kamu yararı nedeniyle kullanılamayacağını ifade etti.

DAHA FAZLA