Tecavüzcü profesör Hasan Bilgili davasında 2. duruşma: Daha önce de tacizden şikayet edilmiş

Tecavüzcü profesör Hasan Bilgili davasında 2. duruşma: Daha önce de tacizden şikayet edilmiş

Kendisine ait hayvan hastanesinde birlikte çalıştığı veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırda bulunduğu gerekçesiyle Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Bilgili'nin tutuksuz yargılandığı davada ikinci duruşma bugün görüldü.

İleri Haber - Ankara

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Bilgili, geçen nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde birlikte çalıştığı veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırda bulunduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılandığı davada ikinci duruşma bugün Ankara Adliyesi'nde görüldü.

Ç.B.’ye tecavüz etmediğini iddia eden Hasan Bilgili ile delillerin karartılmasına yardım eden Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt'un mahkeme tarafından, tutuklanmalarına gerek görülmediği gerekçesiyle tutuksuz hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 10 Haziran 2020 tarihine ertelendi.

Dün dava dosyasına giren uzman raporunda, cinsel saldırıdan sonra Ç.B.’den alınan ve birinde sperm tespit edilen, diğerinde edilmeyen iki numuneye ilişkin değerlendirme yapılan raporda, “Nihai değerlendirmede müştekide sperm görüldüğünün bilimsel kanıta dayalı ortaya konduğu anlaşılmaktadır” denilmişti.

'CTS KURULDUĞUNDAN BERİ BİRÇOK ŞİKAYET GELDİ'

Ankara Üni. Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi (CTS) Öğr. Üyesi tanık Tamay Başağaç da "2011 yılında kurulduğumuzdan bu yana Hasan Bilgili'nin taciz girişimleri hakkında gayriresmî birçok şikayet geldi ama korktukları için ifade vermeye çekiniyorlar. 'Başımıza bir şey gelir, bundan endişeleniyoruz' diyerek resmiyete dökmedi öğrenciler" dedi.

DAHA ÖNCE DE TACİZ SEBEBİYLE ŞİKAYET EDİLMİŞ

Dava, ilk olarak tanıkların dinlenilmesiyle başladı. Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı tanık Yalçın Köksal, Hasan Bilgili'yle ilgili 2010 yılında taciz ve operatif vakalarla ilgili şikayetlerin geldiğini ifade etti. 1 aylık soruşturma süreci sonrası meslekten kısa ya da uzun süreli ihracına yönelik Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası'na soruşturmanın sunulduğunu söyleyen Köksel, "Özellikle öğrencilere yönelik taciz vardı. Ancak şikayetçilerin yazılı ifadesini alamadım, o nedenle sadece dosyada cümleler olarak geçti" dedi.

ADLİYE ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Dava öncesinde adliye önünde toplanan Ankara Kadın Platformu, bir basın açıklaması düzenledi. "Tecavüzlerin, kadın cinayetlerinin suçlularının yalnız başına failler olmadığını onları yasalarla koruyan, aile adı altında şiddeti meşrulaştıran, alanlarda sokaklarda isyanını haykıran kadınlara şiddet uygulayan, hapishanelere atan ve burada işkence ve cinsel tacize maruz bırakan erkek egemen devletin asıl suçlu olduğunu biliyoruz" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi profesörlerinden Hasan Bilgili ve ortağı Serkan Durmaz 3 Nisan 2019 günü gecesi kendilerine ait klinikte gece nöbeti görevini yapan kadın veteriner hekimi darp etmiş, çeşitli veteriner anestezi ilaçları ile bayıltmış ardından da tecavüz etmiştir. Daha sonra işbirlikçileri jinekolog Hüseyin Şenyurt’un kliniğine götürerek delilleri karartmış ve kadın arkadaşımızı ölümle tehdit etmişlerdir. Şikayetçi olan arkadaşımız karakolda ve savcılıkta kadın düşmanı davranışlarla karşılaşmış ve psikolojik şiddete maruz bırakılmıştır. Olay sonrası Şehir Hastanesi'nde alınan kan örnekleri ise 6-7 ay gibi bir süre saklanması gerekirken iki gün içinde yok edilmiş deliller bir kere daha karartılmak istenmiştir. Olay gecesi güvenlik kameraları görüntülerinde ise 1 saatlik kesinti yine tecavüzcü Hasan Bilgili ve Serkan Durmaz’ın delilleri ortadan kaldırmak için her şeyi düşündüklerinin bir ispatıdır ki bu tecavüz çetesinin ortaya çıkan mesajlaşmalarından da açıkça görülmektedir.

Şikayet ve deliler üzerine tutuklanan Hasan Bilgili 2 ay gibi kısa bir süre sonra savcı inisiyatifi ile re’sen tahliye edilmiş hakkında adli kontrol kararı bile çıkartılmamıştır. Tecavüzcüler kadınları tehdit etmeye, kendilerini teşhir eden kadınlara saldırmaya devam etmiş, sosyal medyadan 'Tecavüzcü profesör tutuklansın!' diyen kadınlara ve basın emekçilerine soruşturma açılmıştır. Tecavüzcü Hasan Bilgili'yi emeklilik ile ödüllendiren Ankara Üniversitesi yönetimi ise bu süre zarfında kadın düşmanlığından ödün vermemiş, mücadele eden kadın öğrencilere soruşturmalar açmıştır.

'BASIN AÇIKLAMAMIZ POLİS SALDIRISIYLA ENGELLENDİ'

11  Aralık günü tecavüzcü Hasan Bilgili’nin davasının ilk duruşması öncesinde Ankara Kadın Platformu olarak yapmak istediğimiz basın açıklaması polis saldırısı ile engellendi. Kadınlar darp edilerek gözaltına alındı, hakaretlere maruz bırakıldı.'Burada cinayet falan yok, açıklama yapamazsınız!' söylemleriyle kadınlara saldıran polis, tecavüzü meşrulaştıran, 'Bir kereden bir şey olmaz!' diyen devletin bir yansıması ve kuklasıdır. Katilleri serbest bırakan onları cezasızlık zırhıyla kuşatan devlet bir yandan da kadınların katliamları, tecavüzleri, tacizleri durdurmak için yürüttüğü mücadeleye saldırıyor. Geçtiğimiz haftalar da babası tarafından bir otomobilin içinde katledilip yol kenarına atılan 17 yaşındaki genç kadın Şeyma Yıldız cinayeti ise katillerin bu zırh ile korumaya alındıklarının farkında olmalarının rahatlığı içinde kadınları katletmeye devam ettiklerinin kanıtıdır.

Ataerkil sistemin beslediği ve mevcut siyasi iktidar öznelerinin ağızlarına sakız ettikleri 'kutsal aile' olgusu kadınların şiddete maruz kalmalarının, aile bireylerince tecavüze uğrayarak büyümelerinin, katledilmelerinin meşru hale getirilmesinin maskesi olmaya devam ediyor. Nitekim kadın katillerini koruyan bu zırh tecavüzcü Hasan Bilgili’yi de korumaya devam ediyor, davanın ilk duruşmasında tecavüzcü pişkince kadın arkadaşımıza kadın düşmanı söylemlerle saldırabiliyor ve onca delile rağmen hala aramızda dolaşmaya devam ediyor. Bütün bu gerici kadın düşmanı söylemlere, politikalara karşı, sömürüye, tacizlere, tecavüzlere ve kadın cinayetlerine karşı ve büsbütün bunları meşru hale getiren sistem zırhına karşı isyanımızla her an karşınızda dikilecek sokakları, adliye bahçelerini mücadele alanlarımız haline getirmeye devam edeceğiz!

Hasan Bilgili olayının da başından beri okullarda, sokaklarda 'Tecavüzcü Profesör tutuklansın' demekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Erkek egemenliğin dayattığı itaat kültüründen ve yaptırımlarından korkmuyoruz. Bugün Hasan Bilgili olarak karşımıza çıkan zihniyet yüzyıllardır kadın emeği ve kadın bedeninin sömürüsü ile beslenen erkek egemen sistemin ta kendisidir. Kadınların bedenlerini ve emeklerini savunmaları, uğradıkları taciz, tecavüz ve şiddet sonucu beklenenin aksine susmadan, korkmadan isyanı kuşanmaları sistemi rahatsız etmekte, nereden saldıracaklarını bilememektedirler. Bunun Bir örneğini de yine tecavüzcü profesör Hasan Bilgili davasında yaşıyoruz. Hasan Bilgili'nin tacizine uğramış ve susmamayı seçmiş kadın arkadaşlarımız tehdit edilmekte, kadın örgütleri şikayet edilmekte, sosyal medya üzerinden saldırılmakta, kadınlara ve basın mensuplarına soruşturmalar açılmaktadır.

Tecavüzlerin, kadın cinayetlerinin suçlularının yalnız başına failler olmadığını onları yasalarla koruyan, aile adı altında şiddeti meşrulaştıran, alanlarda sokaklarda isyanını haykıran kadınlara şiddet uygulayan, hapishanelere atan ve burada işkence ve cinsel tacize maruz bırakan erkek egemen devletin asıl suçlu olduğunu biliyoruz. Bugün tecavüzcü Hasan Bilgili ve Serkan Durmaz'ın ve en az onlar kadar suçlu işbirlikçi jinekolog Hüseyin Şenyurt’un hiçbir ceza almadan aramızda dolaşmasını da buna bir kanıt olarak görüyor tecavüzcülerin ceza almaları için mücadelemizle bugün bu adliye bahçesini dolduruyoruz.

Tecavüzcü Hasan Bilgili, Serkan Durmaz ve işbirlikçi Hüseyin Şenyurt tutuklanmadan sokakları, alanları terk etmeyecek; fırsat bulduğumuz her yerde tecavüzcüleri ve onları koruyanları teşhir etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kaybettiğimiz kadın arkadaşlarımızın, maruz bırakıldığımız taciz ve tecavüzlerin öfkesiyle bir kişi daha eksilmemek için mücadele etmekten geri durmayacağız. Tecavüzcülerin, katillerin ve koruyucularının ancak kadın dayanışması ve mücadelesi ile alt edilebileceğinin farkında olarak devam edeceğiz.

Yaşasın kadın dayanışması!"

NE OLMUŞTU?

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Bilgili, geçen nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde birlikte çalıştığı veteriner Ç.B.'ye cinsel saldırda bulunduğu gerekçesiyle mahkemece tutuklanmıştı. Bilgili'nin avukatının tahliye talebi, nöbetçi sulh ceza hakimliğince 2 kez reddedilmişti. Soruşturmayı yürüten savcı, Ramazan Bayramı öncesi Hasan Bilgili'nin tahliyesine karar vermişti. Hasan Bilgili'nin, tahliye edildikten sonra 18 Haziran'da, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'ne emeklilik dilekçesi vermesinin ardından üniversite yönetimi, Hasan Bilgili'nin dilekçesi işleme koyarak emekliliğini onaylanmıştı.

DAHA FAZLA