TCE Ege'de sendika düşmanlığı: 3 kişi işten çıkarıldı, işçiler baskıyla istifaya zorlandı

TCE Ege'de sendika düşmanlığı: 3 kişi işten çıkarıldı, işçiler baskıyla istifaya zorlandı

TCE Ege'de sendikal faaliyeti engellemek isteyen patron 3 işçiyi işten çıkarırken, baskıyla sendikalı işçileri de istifaya zorladı.

İleri Haber

İzmir Aliağa’da faaliyet yürüten TCE Ege Konteyner Liman İşletmeleri’nde sendikalı 3 işçi TİS görüşmeleri öncesi işten çıkarıldı. Yetkili sendika Liman-İş’ten yapılan açıklamada, “Birlikten doğan gücümüzle, TCE Ege işçileri anayasal haklarını kullanarak sendikalı olacak ve toplu iş sözleşmesinden faydalanacaktır” denildi.

İzmir Aliağa’da bulunan TCE Ege Konteyner Liman İşletmeleri’nde Türkiye, Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası (Liman-İş) tarafından yürütülen örgütlenme çalışması 2019’da tamamlandı. Başvuru sonucu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan yetki belgesi alındı.

Ancak patron, sendikalaşmayı engellemek için yetki itirazında bulunarak hem süreci uzattı, hem de işçilerin sendikal haklarını kullanmasına engel oldu. Yargı sürecinin sonunda sendika bir kere daha yetki belgesini aldı.

Bunun üzerine patron, fabrika içinde baskıyı artırdı. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başlamadan önce Mehmet Öztürk, Ahmet Hereke ve Eray Durmaz isimli 3 çalışanı haksız yere işten çıkardı. TİS görüşmeleri başladıktan sonra da çalışanlar özel odalara kapatılarak, baskı yolu ile sendika üyeliğinden istifa ettirildi.

‘BİRLİKTE AŞACAĞIZ’

Liman-İş Sendikası’ndan yapılan açıklama, Anayasa’nın 51 ve Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi hatırlatılarak, TCE Ege’nin yaptıklarının yasalara aykırı davrandığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Biliyoruz ki kamuoyu da sendikal haklarını kullanmak isteyen, baskı ve tehditler altında, işten atılma korkusuyla emek vermeye devam eden TCE Ege işçilerinin yanında olacaktır. Liman-İş Sendikasi olarak 1963'ten bu yana işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini kullanabilmeleri için mücadele ettik.Tüm baskılara ve zorluklara rağmen bu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz Türkiye'deki tüm üyelerimizle birlikte TCE Ege çalışanlarının ve üyelerimizin yanında duracak, tüm baskı ve engelleri birlikteliğimizle aşacağız! Birlikten doğan gücümüzle, TCE Ege işçileri anayasal haklarını kullanarak sendikalı olacak ve toplu iş sözleşmesinden faydalanacaktır.