TCDD'de skandal bitmiyor: AKP'li avukatlara metrekare metrekare peşkeş!

TCDD'de skandal bitmiyor: AKP'li avukatlara metrekare metrekare peşkeş!

İddiaya göre son aylarda avukatlara 3500-4000 civarı dava ve icra dosyası devredildi. Sivas'ta bir avukat altı dosya için TCDD'den 128.808 TL istedi.

AKP’nin İBB’yi kaybetmesinin ardından İSKİ'den TCDD 1. Hukuk Müşavirliği'ne getirilen Ercan Atasever’in, kurumun dava ve icra dosyalarının takibi için dışarıdan 12 avukatla anlaştığı, AKP’den yönetici ve milletvekili aday adayı olan bu avukatların acele el koyma ve kamulaştırma davaları eliyle olağanüstü zenginleşeceği belirtildi.

halktv.com.tr’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, geçen yıla kadar İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) 1. Hukuk Müşaviri olan Ercan Atasever, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) kaybetmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’ne avukat olarak atandı.

Atasever, kısa sürede TCDD 1. Hukuk Müşavirliği'ne getirildi. TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirlikleri Yönetmeliği'ni değiştiren Atasever, bölge müşavirliklerini işlevsizleştirdi. Ardından 4 Mayıs 2021'de TCDD’ nin dava ve icra dosyalarının takibi için kurum dışından 12 avukatla sözleşme imzalandı.

Avukatlarla imzalanan sözleşmenin dördüncü maddesine göre avukatların aylık ücreti 3 bin 405 lira olacak.

SERVET EDİNECEKLER

Ancak avukatlar acele el koyma, kamulaştırma ve kamulaştırmasız el koyma davaları sayesinde de servet edinecek.

Sözleşmenin beşinci maddesine göre acele el koyma işleminde kurum, vatandaşa bir bedel teklif ediyor. Buna 'kıymet takdir bedeli' deniyor. Dava açıldıktan sonra mahkeme bilirkişi atıyor. Bilirkişi kamulaştırılan arazi için bir bedel takdir ediyor.

Bilirkişinin saptadığı bedelin kurumun teklif ettiğinden fazla olması halinde, yüzde 20’ye kadar arttıysa kamulaştırılan alan kaç metrekare ise her metrekare başına avukata vergi hariç 15 lira ödenecek. Fark yüzde 20-yüzde 50 arasındaysa metrekare başına 10, yüzde 50’den fazlaysa 8 lira verilecek.

Avukat hem acele el koymadan, hem de kamulaştırma davasından aynı parayı alacak.

Vatandaşın açtığı kamulaştırmasız el atma davalarında da TCDD arazi için kamulaştırma kararı alırsa metrekare başına 8, kararı bilirkişi raporundan sonra alırsa 16, kamulaştırma kararı alınmazsa metrekare başına 25 lira ödeyecek.

AVUKATLAR PARAYA BOĞULACAK

TCDD'nin Ankara-Sivas, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-İzmir hattındaki hızlı tren projelerinin olduğu düşünüldüğünde avukatlar paraya boğulacak.

İddiaya göre son aylarda avukatlara 3500-4000 civarı dava ve icra dosyası devredildi. Sivas'ta bir avukat altı dosya için TCDD'den 128.808 TL istedi.

AKP’LİLERE RANT…

Bu arada, avukatlardan Bekir Korkmaz'ın eşi Samsun'da AK Parti il yönetim kurulu üyesi. Avukat Yaşar Atılgan, Gaziantep'te; Bekir Seradım ise Erzincan'da AKP'den milletvekili aday adayı oldu. Avukat Erhan Taban ise AKP Sinop İl Başkan Yardımcısı.